30.6.09

Dekoracija torti - umetnost ili zanat?

Trazeci neke dizajne za torte skoro sam naisla na kolekciju fenomenalnih torti uradjenih toliko realisticno da je u nekim slucajevima prosto neverovatno da je u pitanju torta. Ukoliko je verovati propratnom komentaru - SVI delovi na svim tortama su jestivi!

Ovde prenosim samo nekoliko fotografija, tesko mi je bilo i da izaberem samo par komada - opet citajuci neke od komentara na tom sajtu mi se u glavi pojavilo pitanje - koja je granica izmedju poslasticarstva kao zanata koji se rutinski uci (ono za sta smo pored "bakine kuhinje" manje vise svi od malena vezivali pravljenje torti i kolaca) i pravljenja ovakvih torti koje svakako izlaze iz okvira bilo kakvih standardnih torti i kolaca na koje smo navikli? Da li ovakve torte moze da nauci da pravi bas svako?


Pre nego sto sam pocela da se bavim ovim hobijem vrhunac mog poslasticarsko-kolacarskog znanja je bio odlazak u poslasticarnicu i izbor torte :). Tek sam se na Wiltonovim kursevima dekoracije malo vise susrela sa celom industrijom dekoracije kolaca, cinjenicom da postoje odredjeni trendovi u istoj, takmicenja, TV emisije, kao i ljudi koji se smatraju ne samo dekoraterima kolaca vec pravim umetnicima - tzv Cake Artists.



Nekako kada kazemo "umetnost" pre cemo pomisliti na sve drugo nego na nesto cemu je namena da zavrsi u nasem probavnom sistemu (naravno ukoliko ne pravite dizajn za one kartonske torte za iznajmljivanje). Ali je cinjenica da su neka od dela ljudi koji se bave dekoracijom torti na vrhunskom nivou, zaista prava umetnicka dela i po efektu koji izazivaju kod posmatraca i po kolicini rada, energije truda i talenta koji je u pravljenje istih ulozen.



Margaret Braun recimo svoje torte dizajnira i - oslikava. Samo pogledajte na njenom sajtu kako to izgleda..... umetnost ili zanat? Svi delovi su naravno jestivi.

Skoro sam drugaricu koja prelepo slika pokusavala da nagovorim da isproba tako nesto kada je pravila tortu sinu za rodjendan. Nazalost nije imala vremena, ali se nadam da ce nesto od svojih prelepih likovnih dela nekada pokusati i da prebaci u ovu jestivu formu - eksperimenta radi ako nista drugo :)

Kazu ljudi za neke torte da su toliko lepe da ih je steta pojesti... mada iz mog iskustva nekih od ovih severnoamerickih umetnickih dela dosta njih bi se komotno dale i preskociti sto se degustacije tice (standardna torta je ovde napravljena od cake mixa i buttercreama od biljne masti i ogromne kolicine prah secera...ne bas privlacno.. :) ).

Ne znam kakvog su ukusa ove ruske torte koje vidite ovde sa sajta sa pocetka posta (autor je kako na sajtu pise izvesna Zhanna iz St. Petersburga) ali deluju zaista carobno - pogledajte obavezno fotografije, mozda dobijete poneku ideju i nemojte se ustrucavati da eksperimentisete i napravite svoje malo jestivo umetnicko delo. :)

2 Comments:

Mira said...

Gledam ovu mašinu i ne mogu da verujem da je to stvarno torta!!!

Vera said...

Umetnost!