7.6.09

Madhatter cake (kriva torta) - deo II

Eto sta je nedostatak motivacije kada nema propratnih fotografija. U svakom slucaju, konacno da napisem i ovaj tutorijal do kraja a slike ostajem duzna kada sledeci put budem pravila ovakvu tortu...:)

U prethodnom postu stadosmo kod spremanja torte koju cemo dekorisati. Kao sto sam vec rekla izbegavajte puding i slag (i generalno meke filove koji se razlivaju previse) jer vam torta nece biti dovoljno cvrsta i pod tezinom ce se jos vise kriviti nego sto je planirano, a fondan moze i da pukne.

Izbor recepata je ogroman, pa samo imajte u vidu navedeno i birajte po svom ukusu neku malo cvrscu tortu. Takodje nije bitno koliko ce kora torta imati, dok svaki nivo torte ima dobru visinu - ovo je narocito bitno, dakle ni jedan "sprat" ne sme da bude tanak - zasto - zato sto cete u svakom osim poslednjeg sprata - busiti rupu u sred torte :)

Vizuelni efekat "nestabilnosti" dobijate tako sto je svaki sprat napravljen tako da gornji prečnik torte bude malo veći od donjeg - odnosno torta se širi odozdo nagore. Prvo postavljate najmanju koru, pa vecu pa najvecu odozgo.

Najbolje proporcije dobićete kada je najveća kora gornje torte istog prečnika kao najmanja kora donje torte. Spajate ih tako sto prvo postavljate kore najmanjeg precnika, pa srednjeg pa najveceg. Poslednju koru koja ide na vrh sprata zaseci cete ukoso da ne bi bila ravna vec da bi svaka povrsina stajala "nakrivo" kao sto se na fotografiji vidi.



Svaki sprat torte nafilujte odozgo cvrstim kremom (debelim slojem) i ostavite preko noci svaki sprat ponaosob da se ucvrsti.

Kada je torta cvrsta i fil se stegao, u torti najsireg precnika (onoj koja ide dole), cete iseci srednji deo tako da gornji sprat torte moze da stane u njega. Dakle gornji sprat torte NE stoji na nakrivljenoj povrsini donje torte kako to izgleda kada je torta spojena, vec u izdubljenoj povrsini - koja je em RAVNA em fiksira gornji sprat da ne mrda.
Ukoliko je torta ipak teska, preporucujem da se stave neki drzaci (plasticni ili drveni stapici) kojim ce se gornji sprat ipak fiksirati - narocito ako pravite tortu na tri sprata.

Isti postupak cete ponoviti i sa spratom broj 2 ukoliko pravite tri sprata.

Tako "izbusene" torte presvucite fondanom u bojama kojim zelite i ostavite opet neko vreme u frizideru da ocvrsnu. Spojite "konstrukciju" po navedenom uputstvu i dalje ukrasavajte po zelji - razlicitim detaljima od fondana, masnicama, trakama, ili ukoliko zelite ukrasima od fila... sve je dalje stvar maste i kreativnosti a i na Internetu mozete naci sjajnih ideja za ovakvu krivu tortu

1 Comment:

melrose said...

Genijalno sta drugo reci!