Evo konacno uputstva za pravljenje masne od fondana - specijalno za Lanu, a i za sve ostale kojima se dopadne ovako nesto :)
Da biste napravili obicnu masnu od fondana kao ovu na slici potreban vam je jedan veci komad fondana (200-300g, zavisi od velicine masne), boja za fondan i po zelji neki od alata za ukrasavanje (da se urezu ivice masne kao sto je na ovoj masni uradjeno).
Fondan umesite i izravnajte oklagijom na ravnoj povrsini prekrivenoj musemom sa dosta prah secera na njoj. Fondan ne sme da bude preterano tanak jer ce masna puci, neka debljina od oko pola cm je najbolja. Tako izravnat fondan secite uz pomoc lenjira na pravougaone trake. Svaka polovina masne pravi se ponaosob pa se masna naknadno spaja. Da bi masna lepse izgledala mozete necim utisnuti saru po ivici masne celom duzinom kao na slici (postoje posebni alati za to, ali moze da se i nesto iz kucne radinosti izvuce, da se izbocka viljuskom npr..)
Nazalost, slucajno sam izbrisala sa aparata fotografije "procesa" pravljenja masne pa imam samo finalni proizvod i tortu na slici ali nadam se da ce i iz toga biti dovoljno jasno kako se radi, a post cu dopuniti fotografijama prvi sledeci put kad budem pravila masnu.
Dakle: svaki iseceni pravougaonik je duzine kao cela masna (za ovu na slici vam treba 4, mozete je napraviti i sa samo 2 dela, po zelji). Svaki se previje na pola i izmedju prednjeg i zadnjeg dela stavi nesto sto ce masnu drzati u zeljenom obliku. Da bi se dobio oblik moze se i masna prebaciti preko oklagije (samo presaviti i spojiti, pritisnuti fondan na krajevima), ali ja uglavnom za fiksiranje masne koristim reducire (nastavke za kese za ukrasavanje) nekako daju fin oblik masni, oklagija bude presiroka.
Tako oblikovan fondan se stavi u frizider da se skroz stvrdne. Masnu mozete naknadno sutra spojiti tako sto obe polovine masne stavite jednu uz drugu i preko toga prebacite malo pravougaono parce fondana koje ce biti "centar" masne.
Ukrasne trake za masnu pravite tako sto tanko isecene trake fondana obmotate oko olovaka kao na slici i ostavite takodje preko noci da se ucvrsti. Onda polako i pazljivo skinete trake fondana i rasporedite sve po torti tako da izgleda kao masna iz jednog dela :)
19.3.09
Masna od fondana
Postavila Nikki u 20:50
Kategorije: Izrada ukrasa i cvetova, Uputstva i ideje za dekoraciju
Subscribe to:
Објављивање коментара (Atom)
3 Comments:
Volim kada je torta ukrasena trakama,i masnice su mi za deciju tortu pogotovo za devojcice pravi hit!
ja ovo nema šanse da znam da napravim, antitalenat sam pravi....
p.s. imaš kod mene nagradicu :)
torta izgleda fenomenalno. a gde moze da se nabavi boja za fondan
Post a Comment