11.11.08

Decje torte sa crtanim junacima - Character Cakes

Jos je nepuna dva meseca do 3. rodjendana mog sina a vec se sustinska tema u kuci ovih dana pokrenula - kakvu ce tortu on da ima?? (ili mozda vise njih, zavisi od vremena i inspiracije, znala sam i po 3 komada da im pravim za rodjendane...pa onda utrpavamo gostima da ih nose kuci posto ih ne bismo pojeli ni za mesec dana sve... )

Tako nekako dodjosmo do Diego (Go, Diego go - Dorin rodjak) torte, na sta je moj komentar otprilike bio uuuu super nista lakse! Na to me je komsinica koja je sa nama sedela zgranuto pogledala uz komentar da ona takvu tortu ne bi mogla da napravi ni pod razno.

Ja sam doduse drugacijeg misljenja, i mislim da su ovo stvarno najprostije od svih torti - u svakom slucaju eto mi inspiracije za post :)

Ovakve torte su inace poznate pod imenom Character cakes (ako pretrazujete po netu). I - SVAKO ali ama bas svako moze da napravi ovakvu tortu ukoliko ima odgovarajuci pleh. Nikakva mudrost, nikakva umetnost, cisto pracenje linija i stavljanje gomile zvezdica u raznim bojama po vec odredjenom sablonu. Jedino sto malo boli ruka posle..

Evo ovako recimo izgleda Dora the Explorer pleh

A u zaglavlju je moja gotova torta pravljena u takvom plehu :)

Slika na MojBlogu

Ako nemate pleh ni onda nije poseban problem, ali vam treba malo vise vremena da uradite transfer dizajna sa papira na tortu (detaljnije o tome u narednom postu) . Na Internetu ima dosta sablona za dizajn, a ako ne zelite da torta ima i odredjen oblik vec radite na cetvrtastoj ili okrugloj torti onda mozete da koristite i stranice iz bojanki (coloring pages).

Uputstvo za pravljenje torte: Dan ranije napraviti plazma, kasato ili bilo koju drugu tortu dobru za oblikovanje. Pleh postaviti plasticnom folijom (NE aluminijumskom), tako da viri sa svih strana pleha i sipati masu, dooobro pritiskati da bi se ceo pleh oslikao na torti. Ostaviti preko noci u frizideru. Izvuci iz pleha (samo povucete foliju koja viri i eto torte napolju bez brljanja i lepljenja komada za pleh).

Ukrasavanje: Ukoliko radite sa plehom onda koristeci nastavak br 2 (okrugli) izvucete sve oblike u bojama u kojim zelite (mada ja to cesto uradim i samo u jednoj boji). Onda uzmete zvezdasti nastavak ili ako je torta veca onda trostruki zvezdasti i krenete polako da punite filom u razlicitim bojama zvezdicu po zvezdicu.

Isto vazi i ako je uradjen transfer nekog oblika ili dizajna. Predjete preko obrisa koje ste preneli na kolac filom u boji da "nacrtate" figuru, a onda je "bojite" uz pomoc zvezdastog nastavka.

I naravno, uvek mozete da improvizujete neke sitne detalje kao sto su dugmici, oci i sl sa nekim bombonicama...

2 Comments:

Milica Bubanja said...

Vidi, vidi... prelepa je Dora!!! Daj neke ideje za decake sledeci put :)

Nikki said...

Vazi, cim zavrsim ovo pisanje o prenosenju dizajna, eto jedne decacke Blues Clues torte sa veeelikim usima! :)