30.12.10

Novogodišnji i Božićni kolači: ideje i predlozi

Jeste li smislili kakve ćete kolačiće praviti ovih dana? Ako još uvek razmišljate evo nekoliko lepih a ne mnogo komplikovanih predloga sa novogodišnje božićnim temama.

1. Božićni kristalni kolačići

Recept za ove kolače je još pre godinu dana ivana pronašla na Internetu, sećam se da sam ih i prošle godine sa divljenjem gledala ali tek sam ove godine imala vremena da isprobam recept. Kristalne kolače sa prozračnim "staklom" u sredini  dobićete tako što napravite testo po želji (uzmite provereni recept za neke od čvrstih kolača), izvučete modlicama oblike i onda napravite u sredini kolača rupu (izvučete sredinu). Najlepše je ako se koriste identične modle različitih veličina, ali u nedostatku istih možete samo i iseći sredinu kolača u nekom prigodnom obliku. Tako pripremljene kolače stavite malo da se zapeku i onda u sredinu kolača stavite izmrvljene tvrde bombone (livene). Na visokoj temperaturi bombone će se rastopiti i razliti i popuniti prazninu.

Na ovom linku imate nekoliko ideja i recepata za ovakve kolačiće. Jedno upozorenje od mene: zaobidjite u širokom luku recept za orange -ginger biscuits. Ja sam se prešla i napravila ove kolače sa slika po tom receptu - ne pamtim kada sam nešto odvratnije probala... mešavina djumbira i narandžine kore je...brr.. neopisiva ma koliko u teoriji možda privlačno zvučala. Osim toga testo je ispalo jako lepljivo i deformisalo se pri pečenju tako da nikako ne bih ovaj recept preporučila. U principu sa dobrim receptom kada se testo ne izdeformiše ovi kolači su jako dekorativni i ako ih pravite nešto ranije pre Nove Godine mogu poslužiti i kao jestiva dekoracija za jelku.



2. Deda Mraz cupcakes

Sve, sve ali cupcakes.Iz samo njima znanih razloga, za ovdašnju decu nikakvi drugi kolači nisu toliko privlačni kao cupcakes. Bilo da su sa čokoladom, sa suvim voćem, bademima i lešnicima ili neki zdravi integralni, cupcakes su omiljena poslastica većine severnoameričkih klinaca. Još ako su i lepo ukrašeni - niko srećniji. A za novogodišnje praznike šta je drugo primerenije nego Deda Mraz cupcakes .

Ispod Deda Mraza nalaze se obični double chocolate cupcakes (može i od gotove smese, ja sam u BG koristila dr Etkerovu), premazani sa malo čokoladnog krema. Deda Mraz je pravljen od fondana -prvo prekrijete kolačić belim ili krem fondanom, onda napravite bradu i brkove, kapicu od crvenog fondana (onaj gornji deo kapice malo urolate), oči, usta - i eto Deda Mraza. Deda Mrazovo odelo je krajnje jednostavno napraviti - samo tri kružića na crvenom fondanu. I naravno pomoć mladjahnih asistenata u dekorisanju ovih kolačića se od sveg srca preporučuje.

I još jedna godina je iza nas. Bez obzira što me ove godine zbog brojnih obaveza nije bilo redovno na blogu, mnogo vas je dolazilo, čitalo recepte, i pisalo mi a blog je tokom ove godine imao preko 160,000 poseta i oko pola miliona otvorenih stranica. Ono što ću pokušati u 2011 jeste da svima vama koji dolazite na blog ponudim više zanimljivih sadržaja i naročito tutorijala za različite dekoracije. Želim vam svima srećnu veselu uspešnu i nadasve slatku 2011!

Nikolina

7 Comments:

MMCakedesign said...

Kolacici su preslatki. Ovo je jedan od prvih bloggova koji sam otkrila kada sam se u maju 2010 odlucila da se upustim u ovaj caroban svet. Za ovaj blog 3st. award mogu se pogledati i preuzeti ovde:
http://marimilocakedesign.se/recept/nasi-najbolji-blogovi-i-jedan-award/
puno pozdrava i hvala za inspiraciju
Marina

Dvor Srbija said...

ummmm... ukusno izgleda...

tasana065 said...

Savrseno

dekoracija said...

Ovi kolacici izgledaju fenomenalno, narocito oni u obliku Deda Mraza

Julia said...

Hi Nikki!
I found your great website and we would love to feature it!! I work with www.TheBesty.com which helps people all over the world find the best restaurants & food. Simply email me back the names and cities of 5-10 restaurants locally or anywhere in the world - that you think are the BEST, and we'll feature your picks & link to your website, so our users can find you! We work with websites & blogs in over 50 countries, it would be great to work with yours as well!
A few of our celebrity users include: Anthony Bourdain, Guy Fieri, and Rachael Ray!
Featured Blogs: http://www.thebesty.com/search/blogs
Also, we would love to feature an article about your site, so if you would like to do a write-up about how your website got started, with any fun tidbits about yourself, send that my way and I’ll have our content team post it for you, FB it & tweet it! - any length works! :) Try to send your 5-10 favorite restaurant picks in the next few days, and then you can take up to 2 weeks to send the article if you would like us to post it!
I look forward to hearing from you, and hopefully we can feature your site under our featured blogs!
Cheers,

Julia
Website & Blog Partners
www.TheBesty.com
www.twitter.com/TheBestycom

TheBesty.com

Анониман said...

Dosadno Vam je, ne znate šta da radite? Mi imamo zabavu za Vas. Posetite naš sajt igricezadecu.iz.rs Besplatne online igrice za sve uzraste, za decu, za odrasle, godine kod nas ništa ne znače. Mogu igrati oni od 3, kao i oni od 103 Zabavite svoju decu, a i sebi dozvolite da se osećate kao dete i date sebi oduška, i to sve kod nas potpuno besplatno. Očekujemo Vas

vSa said...

Svaka cast, zaista ste me inpresionirali vasim umecem, vi ste moja inspiracija, mozda mozemo saradjivati u buducnosti Pepeljuga Pozdrav i sve najbolje