21.1.09

Cokoladni rolat i oblande sa orasima

Nekako mi je u prebacivanju recepata sa starog bloga ovaj promakao....a steta je posto su kolaci vrlo ukusni a brzo se prave :)

Ako ne racunamo vreme potrebno za mlevenje oraha (ili ako ih kupite vec samlevene) za svaki od ovih kolaca vam treba prosecno 20tak minuta da ih napravite ... sto bi jedna moja drugarica rekla "brzi recepti za lenje kuvarice ". U svakom slucaju rolat osim toga sto je ukusan i izgleda jako lepo i zahvalan je za aranziranje.

Pored ovakvog nacina savijanja rolata kao na slici kako ga ja savijam (kada zutu masu stavim na sredinu crne a ne celom duzinom) moguce je isti rolat ako zelite napraviti i tako sto crnu masu u potpunosti prekrijete zutom masom pa ce u preseku rolat izgledati kao zuto-crna spirala.

ROLAT OD COKOLADE

200g secera
250 g topljene cokolade
350g mlevenih oraha

100g putera
100g prah secera
2 jaja

Crni deo: otopljenoj cokoladi dodati secer, mlevene orahe i 2 belanca. Sto topliju masu umesiti da bude kompaktna. Na plasticnu (nikako ne aluminijumsku!) foliju razvuci masu.

Zuti deo: u sudu umutiti puter, prah secer i dodati 2 zumanca.

Na vec razvucenu masu staviti zutu masu po sredini i uz pomoc folije saviti rolat. Ostaviti u frizideru preko noci da se stvrdne i onda seci (na ne preterano tanke komade da ne bi gostima prsti propadali kroz rolat kao sto mi se svojevremeno desilo.. lol)

MISA STANGLE

Ovo je stari recept koji je jos moja baka pravila, pa moja mama...pa sad evo i ja (a mozda i vi). Takodje jako prost, brz i bez mnogo zamlacivanja i mnoooogo ukusan!

300g secera
300 g oraha
150g putera
5 zumanaca
oblande

Umutiti 300 g secera sa 5 zumanaca, staviti na blagu vatru i stalno mesati da ne zagori sve dok se secer ne istopi. Odmah skloniti sa sporeta dodati puter i mlevene orahe i sve to umutiti.

Odmah filovati oblande. Fil se stavlja izmedju dve oblande, gornja oblanda se ne filuje. Po zelji moze da se isprska nekim od sprejeva u boji odozgo da bi izgledala lepse i dekorativnije.

6 Comments:

Dragana said...

Vase dekoracije su fenomenalne (za torte). Milo mi je da sam vas blog nasla.

SweetSensation said...

finooo :))

Gaga said...

Oblandice moram da isprobam...pogotovo sto je to bakin recept.

Vera said...

Misa stangle je za mene nesto novo,probacu.
Znam kako je kada prebacujes sa starog na novi blog.Meni je u tom "prebacivanju",ostala gomila recepata..a nikad vremena!

NikkiL said...

Ja ove bakine stanglice mnogo volim, jako su mi ukusne a caskom se naprave.. :)

sumon220 said...

Oh,its really nice, thanks your post.