16.1.07

Barbie torte

Ove torte stvarno nije teško napraviti a devojčice ih obožavaju... još ako je unutra prava Barbika eto vam lepog i originalnog poklona za neki rodjendan (mogu i Bratz lutke da posluže naravno, ali ja nešto njih ne volim....). Ovakvu tortu sam pravila više od 5 puta i uvek je uspevala.

Kao masa mi uglavnom sluzi kasato torta ili pesak torta. Od te mase se napravi suknja i modelira, i ubode lutka u centar.

Preko toga premažete fil koji želite - može i ne mora da bude obojen, kako vam se svidja. Najbolje je da torta tako prenoci u frizideru da bi se stvrdnula i da se ne lepi prilikom dekoracije.

Znači napravili ste suknjicu, uboli barbiku u sredinu i sada samo ostaje da izaberete boju i dizajn haljine - najlepsi deo:)

Postoje vise varijanti za ukrašavanje, sve zavisi koliko vremena i živaca imate za to:

1. Najjednostavnije kad hocete na brzinu da napravite tortu- kupite one perlice secerne u boji, pospete po torti i eto lepe haljine....:) Po zelji bas mozete da malo i slagom ukrasite ali nije obavezno :)

DSC07287.jpg

2. Druga varijanta je da se cela ukrasi slagom u boji koja vam vec odgovara, to uzima malo vise vremena. Za to će vam trebati špric ili kesa za ukrašavanje, i zvezdasti nastavak (zvezdice je najjednostavnije praviti). Suknju premazanu filom u boji sada ukrašavate filom malo tvrdje konzistencije da se zvezdice ne bi raspale (dodate malo više šlag fixa, meringue puder ili neke slične mase za učvršćivanje)

3. Treca varijanta koja je najteža ali i najlepše izgleda je da joj krojite haljinu od neke pokrovne mase. Za takve torte mi obicno haljina oduzme dosta vremena. Standardna poslasticarska masa (sto se koristi za ruzice) nije dobra jer se kruni, isto vazi i za ratluk masu. Dakle ostaje marcipan koji obojite pa razvucete u haljinu (to je na ovoj plavoj torti u galeriji) samo sa marcipanom mora da se dobro pazi da se masa ne pokvasi jer se lako naprave rupe u haljini, a ne želite da vam princeza ima haljinu na rupice jelte :)) .

Rolovani fondan je najbolja varijanta (i moja omiljena) ako vam je dostupan jer je najotporniji, najbolje se oblikuje i pruza najvise mogucnosti za eksperimentisanje.

Evo jedan primer (slika je skenirana pa je losijeg kvaliteta) - suknja je pravljena od fondana a na prednjem delu se nalazi slag

torta2.jpg

Ja sam haljine koje se prave od fondana prvo crtala na papiru kako bi izgledale i bile ukrasene, pa onda merila velicinu torte i krojila na masnom papiru, da bi razvuceni fondan (kao testo) onda sekla po meri. Jednom kad se pokrije fondanom, prelazi se necim ravnim preko njega da bi bio gladak i potpuno ravan (postoji poseban alat za to, a moze i bilo sta ravno preko cega se stavi masni papir). Kada se poravna onda odozgo mogu da idu razne aplikacije od fondana, gotovi elementi ruzice i sl ili da se kombinuje sa ukrasavanjem slagom...

Ovo vazi za sve torte koje se rade sa fondanom ne samo za ove sa lutkom. U slucaju da se radi sa marcipanom umesto fondana (prva slika Pepeljuga, na pocetku ovog posta) mora da se vise obrati paznja prilikom ravnanja posto se marcipan vise lepi od fondana.

1 Comment:

Вера said...

Neznam koja je od koje lepsa!!!Extra post!