20.3.07

Kako da napravite korpu sa cvećem

Kao što već rekoh, završna torta ovog drugog Wilton kursa bila je korpa sa cvećem. Sve te cvetiće koje sam pravila tokom prethodnih nedelja sada je trebalo konačno i upotrebiti u pravljenju korpe sa cvećem.

Za efekat korpe se koristi posebna tehnika. Može se raditi specijalnim nastavkom za ovu tehniku (vidi sliku dole) a može se raditi i običnom većim zvezdastim nastavkom (tako je radjena moja torta)

Decorating Tips - Basket weave

Korpa se pravi preko prethodno nafilovanog kolača. Nije bitno da bude posebno ravan pošto se ionako ništa neće videti (možete i detetu da date da namaže tortu, kasnije će biti jako ponosni što su učestvovali u pravljenju tako lepe torte -- jer je stvarno efektna)

Ako se rade stranice torte kreće se odozdo nagore. Prvo se povuče vertikalna linija. Preko te vertikalne, u pravilnim razmacima se povlače horizontalne linije iste dužine kao na gornjoj slici. Te horizontalne linije se spajaju novom vertikalnom, paralelnom sa onom prvom. Prazan prostor koji je izmedju njih ostao popunjava se horizontalnim linijama, jednake dužine. One se opet spajaju vertikalnom i tako u krug... dok ne dodjete do početka. Na kraju sve to na torti izgleda ovako (ovo je radjeno zvezdastim nastavkom, znači ni me treba vam poseban nastavak mada je onako baš prava korpa...)

Korpasacvecem010.jpg

Moram da napomenem da je ova tehnika naporna za ruke i zahteva prilično vremena... drugim rečima sutradan sam dobila upalu mišića... al vredelo je - uostalom pogledajte i sami

Korpasacvecem001.jpg

Ivice ovog rada pokrite školjkicama, zvezdicama, perlama ili bilo kojim drugim radom koji vam se svidja.

Pre nego što poredjate cveće (koje možete i kupiti a ne danima praviti) stavite veću količinu fila na površinu torte i onda cveće redjajte po filu - veće cvetove pozadi a manje napred.

Korpasacvecem032.jpg

Ako želite da nešto napišete napišite, ima mesta i za svećice i za razne druge varijacije...pustite mašti na volju...

Evo još nekoliko ideja sa Interneta za upotrebu ove tehnike (pravo da vam kazem meni je ova čokoladna sa jagodama najprimamljivija i već smišljam kojim ću povodom da je pravim...:))

Ako se neko odvaži da proba ovu tehniku, pošaljite mi slike pa ću ih rado postaviti na blog!

1 Comment:

Анониман said...

Postovanje!
Vidim da se ovde mogu naci mnogi odgovori na moja pitanja pa me bas raduje sto sam slucajno naletela na ovaj sajt.Neznam kako ovo funkcionise al hitno bi mi trebalo par saveta.Puno bi mi znacilo kad bih mogla da ih direktno postavim,al evo ukratko o cemu se radi.Planiram praviti svadbene torte i oblagati ih fondanom od marshmallow-a a nebi bas ispod stavila onaj batercream,volela bi neki nas kuvani fil koi nece ovlaziti fondant i upropastiti sve.Cime bi se torta mogla premazati da bude ukusna i cvrsta za fondant.Unapred hvala