Ako ste već rešili da odvojite par sati za sopstveno poslastičarsko remek delo, osnovna stvar bez koje nećete moći da napravite kvalitetne ukrase na torti jeste fil (icing - eng.) . Poslednja stvar koju želite da vam se dogodi jeste fil koji curi na sve strane sa torte i zvezdice, školjkice i ostale zavrzlame koje izgledaju kao bezoblične mrljice na torti…ili se niz istu slivaju i klize....
Pa evo i nekoliko recepata za iste.
Wilton recept fil za dekoraciju (buttercream icing) je najpouzdanije varijanta ukoliko ste u stanju da nabavite dotični meringue powder (spominjala sam ga već, radi se o prahu od belanaca sa još nekim dodacima za učvršćivanje..). Ovaj fil se koristi u tri konzistencije – čvrstoj, srednjoj i mekoj – čvrsta je za pravljenje cvetova, figurica i drugih ukrasa od fila, srednja za zvezdice, školjkice i slične stvari, a najmanje gusta je za prekrivanje torte spolja. Ovaj fil se stvrdne posle stajanja (uhvati se pokorica) tako da ne curi i ne razmazuje se prilikom ukrašavanja.
Potrebno vam je:
- Biljna mast - 1 cup (225ml) Ovde je to Crisco beli, kod nas Vital proizvodi biljnu mast a ima i neka slovenačka
- 1 kafena kašičica Vanila arome
- 2.5 supene kašike vode (flaširane i tople)
- 1 kg šećera u prahu (4 cups)
- 1 supena kašika meringue powder - prah od belanaca - moze i slagfiks
Mast, aromu i vodu umutite mikserom. Dodate prah šećer i meringue ili šlag fiks i mutite srednjom brzinom.
Kada počnete sa mućenjem učiniće vam se da je previše šećera i da nema šanse da će se taj šlag umutiti. Posle jedno 5 minuta mućenja, kad vam se učini da se dotični fil nikako neće umutiti i kad počnete da se kunete da nikada više nećete uzimati recepte sa Interneta (lol) – gomila nepovezanih kuglica šećera će se odjednom pretvoriti u konzistentnu i prilično čvrstu masu – dobili ste čvrsti fil, ukupno 3 cups odnosno 725 ml fila.
Srednje gust fil pravite tako sto za svaki cup čvrstog fila dodate jednu kafenu kašičicu vode i dobro izmiksate.
Najmanje gust fil pravite tako što na svaki cup fila srednje gustine (medium) dodate još 2 kašičice vode i mutite mikserom dok se sve ne umuti i nema tragova vode.
Ovaj fil je pristojnog ukusa, mada je meni lično malkice presladak. Moja cerka obozava da ga jede recimo.
Evo jednog mog recepta za fil - ovaj je jako prost, jako ukusan i nema omaške, generalno je dovoljno čvrst za podlogu ako je torta pre toga stajala u frižderu i ako je nećete vremenski dugo dekorisati (držati van frižidera, jer se puter topi). Nemam tačne mere jer ovaj fil uvek pravim otprilike i probam prilikom pravljenja.
Pola kg putera umutiti sa prah secerom (po ukusu)
Ako želite fil od čokolade dodati 3 kasike kakaa (po ukusu) a moze i čokolada rastopljena na pari (ili u mikrotalasnoj).
Ako želite voćni fil (ja obicno koristim banane ili jagode) umesto čokolade umuti se u fil par banana ili jagoda...
Može da se doda i neki ekstrakt za različite ukuse. Ovaj fil je žućkaste boje onda (od putera), pa pazite kada ga bojite pošto boje neće biti 100% iste kao kada je beli fil ili šlag u pitanju.
Na kraju se stave dva cela (da, cela i zumance i belance) jaja u masu jedno po jedno(umuti se prvo, pa onda doda drugo) i muti se mikserom dok se ne dobije gladak fil.
Ovaj fil se brzo pravi, ukusan je, ja sam ga koristila za cupcakes jer su one ionako malecke i brzo se dekorišu
U svakom slučaju jedno obavezno zapamtite – tortu nafilujte dan ranije i ostavite u frižideru da se stegne. Tek sutra dekorišite kad se torta slegne a fil učvrsti. U suprotnom sve će curiti na sve strane (ovo naročito važi za ovaj recept sa puterom, ali nije bolje ni sa buttercream - om, on se lepi ukoliko se na povrsini ne uhvati pokorica) .
0 Comments:
Post a Comment