22.2.07

Pravljenje filova za dekoraciju

Ako ste već rešili da odvojite par sati za sopstveno poslastičarsko remek delo, osnovna stvar bez koje nećete moći da napravite kvalitetne ukrase na torti jeste fil (icing - eng.) . Poslednja stvar koju želite da vam se dogodi jeste fil koji curi na sve strane sa torte i zvezdice, školjkice i ostale zavrzlame koje izgledaju kao bezoblične mrljice na torti…ili se niz istu slivaju i klize....

Pa evo i nekoliko recepata za iste.

Wilton recept fil za dekoraciju (buttercream icing) je najpouzdanije varijanta ukoliko ste u stanju da nabavite dotični meringue powder (spominjala sam ga već, radi se o prahu od belanaca sa još nekim dodacima za učvršćivanje..). Ovaj fil se koristi u tri konzistencije – čvrstoj, srednjoj i mekoj – čvrsta je za pravljenje cvetova, figurica i drugih ukrasa od fila, srednja za zvezdice, školjkice i slične stvari, a najmanje gusta je za prekrivanje torte spolja. Ovaj fil se stvrdne posle stajanja (uhvati se pokorica) tako da ne curi i ne razmazuje se prilikom ukrašavanja.

Potrebno vam je:

  1. Biljna mast - 1 cup (225ml) Ovde je to Crisco beli, kod nas Vital proizvodi biljnu mast a ima i neka slovenačka
  2. 1 kafena kašičica Vanila arome
  3. 2.5 supene kašike vode (flaširane i tople)
  4. 1 kg šećera u prahu (4 cups)
  5. 1 supena kašika meringue powder - prah od belanaca - moze i slagfiks

Mast, aromu i vodu umutite mikserom. Dodate prah šećer i meringue ili šlag fiks i mutite srednjom brzinom.

Kada počnete sa mućenjem učiniće vam se da je previše šećera i da nema šanse da će se taj šlag umutiti. Posle jedno 5 minuta mućenja, kad vam se učini da se dotični fil nikako neće umutiti i kad počnete da se kunete da nikada više nećete uzimati recepte sa Interneta (lol) – gomila nepovezanih kuglica šećera će se odjednom pretvoriti u konzistentnu i prilično čvrstu masu – dobili ste čvrsti fil, ukupno 3 cups odnosno 725 ml fila.

Sre
dnje gust fil pravite tako sto za svaki cup čvrstog fila dodate jednu kafenu kašičicu vode i dobro izmiksate.

Najmanje gust fil pravite tako što na svaki cup fila srednje gustine (medium) dodate još 2 kašičice vode i mutite mikserom dok se sve ne umuti i nema tragova vode.DSC05302.jpg

Ovaj fil je pristojnog ukusa, mada je meni lično malkice presladak. Moja cerka obozava da ga jede recimo.


Evo jednog mog recepta za fil - ovaj je jako prost, jako ukusan i nema omaške, generalno je dovoljno čvrst za podlogu ako je torta pre toga stajala u frižderu i ako je nećete vremenski dugo dekorisati (držati van frižidera, jer se puter topi). Nemam tačne mere jer ovaj fil uvek pravim otprilike i probam prilikom pravljenja.

Pola kg putera umutiti sa prah secerom (po ukusu)

Ako želite fil od čokolade dodati 3 kasike kakaa (po ukusu) a moze i čokolada rastopljena na pari (ili u mikrotalasnoj).

Ako želite voćni fil (ja obicno koristim banane ili jagode) umesto čokolade umuti se u fil par banana ili jagoda...

Može da se doda i neki ekstrakt za različite ukuse. Ovaj fil je žućkaste boje onda (od putera), pa pazite kada ga bojite pošto boje neće biti 100% iste kao kada je beli fil ili šlag u pitanju.

Na kraju se stave dva cela (da, cela i zumance i belance) jaja u masu jedno po jedno(umuti se prvo, pa onda doda drugo) i muti se mikserom dok se ne dobije gladak fil.

Ovaj fil se brzo pravi, ukusan je, ja sam ga koristila za cupcakes jer su one ionako malecke i brzo se dekorišu

U svakom slučaju jedno obavezno zapamtite – tortu nafilujte dan ranije i ostavite u frižideru da se stegne. Tek sutra dekorišite kad se torta slegne a fil učvrsti. U suprotnom sve će curiti na sve strane (ovo naročito važi za ovaj recept sa puterom, ali nije bolje ni sa buttercream - om, on se lepi ukoliko se na povrsini ne uhvati pokorica) .

0 Comments: