29.11.09

Cupcakes sa fondanom

Malo za promenu umesto uobičajenih varijanti cupcakes sa raznoraznim šlagovima u boji i figuricama preko kakve smo uglavnom do sada pravili, ovoga puta sam rešila da ih pravim sa fondanom u pastelnim bojama. Povod je bio nošenje kolača u školu moje ćerke, pa je još jedan motiv za fondan bio i manji stepen mrljanja i brljanja koje će konzumacija dotičnih slatkiša proizvesti kod klinaca i klinceza.

Dakle u pitanju su standardni cupcakes, možete ih praviti od sopstvene smeše ili koristiti neku od gotovih smeša (Queckers Muffins ili Dr Oetker na našim prostorima), ukus već birate po volji vašoj i konzumenata - od čokoladnih, do integralnih, sa dodatkom suvog voća ili badema... ili izmislite neki samo svoj novi recept. Kad se malo prohlade premažete ih šlagom ili filom za dekoraciju (ako ste mislili da ste se istog oslobodili - e, niste, samo je dobro sakriven ovde), ostavite najbolje preko noći da se to malo učvrsti kao što biste ostavili kod torte koju prekrivate fondanom i onda sutra sledi - zabava!


Seckanje, bojenje, smisljanje fondanskih kreacija... ako još i decu uključite u celu zabavu, niko srećniji (i ponosniji od njih kad vide kako su lepe kolače napravili!). Gledano kao porodična aktivnost i kreativna zabava, ne samo kroz prizmu lepih kulinarskih kreacija, ovakve igrarije sa cupcakes i fondanom su zaista prilika da provedete par sati i zabavno i kreativno i kolektivno se zabavite. Planiramo da celu stvar ponovimo sada oko Božićnih praznika i Nove godine u nekom novogodišnje crveno belo zelenom tonu, a ako nadjete vremena - preporučujem i vama :)

8.11.09

"Džungla" rodjendanska torta

Budući da je 7. rodjendan moje ćerke ove godine protekao u znaku raznoraznih životinja koje su u okviru Zoo2you animacije za decu protutnjale kroz kuću (od zmija svih oblika i velicina pa sve do bebe kengura), i torta je naravno morala da proprati trend svekupnog životinjskog carstva. I tako, ove godine umesto tradicionalnih rućicastoljubicastih kombinacija za devojcice dobih narudzbinu za džungla tortu ( po mogucstvu od vanile).

Buduci da za razliku od slavljenice većina ljudi uglavnom voli tradicionalne cokoladne torte, donja veća torta je obicna reform torta, a gornja je kombinacija obicnog zutog patispanja i pudinga od vanile ( koju inace ne preporucujem bez voća, osim ukoliko nemate poput mene pasioniranu ljubiteljku vanilastih kolača i torti).

Torta je prekrivena fondanom u zebrastom - žirafa izdanju, i u principu ukoliko izuzmemo vreme potrebno za pecenje i pripremanje same torte, ne oduzima uopste mnogo vremena za dekoraciju.

Donja zebra torta je prekrivena belim fondanom (na putu da mi postane omiljena boja torte buduci da ne mora da se boji), sa crnim šarama od fondana (potrebno je dosta crne boje da bi fondan zaista postao crn a ne siv); gornja glumi žirafu, a zelene lijane su uradjene od buttercreama.

Planirala sam da figurice uradim posebno od fondana, ali nisam nažalost uspela da nadjem dovoljno vremena za to pa su ovoga puta morale da posluže i plastične figurice. Sve u svemu preporučujem tortu kao efektnu a relativno jednostavnu za ukrašavanje kada slabo stojite sa vremenom.

19.10.09

Neke ideje za Haloween torte

Priblizava se i Haloween, jos malo pa 2 nedelje, a buduci da trenutno nemam mnogo vremena za kolace i torte i isprobavanje recepata i "gadnih" dekoracija za Noc vestica, pronasla sam nekoliko zanimljivih tortica za one kojima fali inspiracije za straaasne torte :)

Jedan preslatki Jake -O- Lantern bundevica za pocetak, cokoladna torta presvucena narandzastim fondanom...

Fenomenalna kriva (topsy turvy) torta, oslikana sa strane, sa malim bundevicama od fondana

21st Birthday Halloween Cake

Jos jedna fenomenalna kreacija - pauk torta sa veeelikim debelim (pretpostavljam i ukusnim ;) paukom na vrhu :)
A sad i nesto malo gadnije - jedna khm... utroba torta, ne znam kako bih je nazvala (thorax cake u originalu)... uglavnom na prvi pogled ne otvara posebno apetit...:)) A za one sa jacim stomakom na blogu (klik na sliku) su autorke ostavile i detaljno uputstvo kako da se ovo divotno delo napravi :)


I najlepse za kraj - poslastica ovogodisnje Haloween zabave, bas kao u Fear Factoru jedna ukusna, krckava, hrskava bubasvaba za desert :))))

Paaa...uzivajte! I srecan vam Haloween :)) I naravno ako vas ove torte inspirisu da pokusate da ih napravite - posaljite slike :)))

31.8.09

Blog Day i pet zanimljivih blogova

Blog Day 2009

Do skora nisam skoro uopste pratila srpsku blog scenu ali u poslednje vreme, zahvaljujuci nekim od blogova mojih prijatelja koji su se opasno bacili u blogerske vode, prateci neke linkove sa njihovih blogova - klik ovde klik onde, moram priznati da mi sve mi vise domacih blogova i autora privlaci paznju...

Pa evo za ovogodisnji Blog day (za koji saznah zahvaljujuci Ivani ) da izdvojim nekoliko nekulinarskih preporuka za citanje sa moje strane (proizvoljnim redom)

1. Porodistarije - nesvakidasnji roditeljski blog, pisan specificnim stilom, sa pokojim redom aforizama i naucne fantastike, pravo uzivanje za citanje

2. Dobro i drugacije - blog na koji sam sasvim slucajno "nabasala" - primeri i komentari originalnih, provokativnih, inventivnih advertising kampanja - spotova, bilboarda, tekstova - "reklamozderima" ce se sigurno dopasti :-)

3. Bedno piskaralo - red poezije, red razmisljanja o raznim velikim i malim desavanjima i pojavama u zivotu , red svakodnevnih zgoda i nezgoda u zivotu i karijeri jednog novinara - blog koji ce vas nekad nasmejati a nekad naterati suze na oci :)

4. Obrnuto srazmerno - uz ove nase kulinarske blogove jos jedna velika grupa blogera sa exyu prostora se izdvojila u poslednjih par godina - to su blogovi kreativaca. Milicin blog je jedan od onih koje sa zadovoljstvom citam i divim se njenom kreativnom razvoju i napretku u poslednje dve godine i prelepom nakitu koji izradjuje

5. Dnevnik jedne Cyber macke - sjajni tekstovi i tutorijali iz oblasti web dizajna, tips& tricks i za pocetnike i za one malo naprednije, kao i razne druge zanimljivosti i desavanja iz zivota cyber macke i cyber machica :)

Nadam se da ce vam ovaj izbor biti zanimljiv i da cete otkriti neke nove interesantne sadrzaje i autore, a mozda opet na njihovim blogovima neke nove.... i tako.. dok vam RSS reader ne bude prepun :)))

30.8.09

Lava Cake drugari

Najnovije remek delo iz male kucne radionice brzih kolaca za lenje domacice i zabavljanje dokone dece :)) Lava kolacici su nacelno slicni mafinima po velicini a karakterise ih mekana sredina od cokolade koja se prilikom presecanja kolaca razliva (prava mala cokoladna lava).

Vrlo ih je jednostavno napraviti - ili u kucnoj radinosti koriscenjem smese putera, jaja, secera brasna i cokolade (za tacne mere zavirite opet kod Minje u kuhinjicu ), ili od unapred napravljene smese za Lava kolac - koja se u USA/Canadi moze kupiti u bilo kojoj prodavnici a na exyu prostorima takodje postoji Dr. Oetkerova smesa za Lava kolac (ovo nisam probala pa ne znam kako je). Jedina stvar na koju morate paziti jeste vreme pecenja, jer cete ako ih pecete predugo ispeci i sredinu kolaca pa dobiti malo hlebaste mafine umesto Lava kolacica.

Mozete ih peci u posebnim posudicama za souffle, u plehu za muffins ili ako uzimate gotovu smesu folije za pecenje cete dobiti u okviru same kutije.


Nesto mi ovo motanje oko sporeta priznajem bolje ide u zimsko doba, pa se ovih dana opredeljujem za gotove smese i brzinsko kuvanje - tako da su ovi Lava drugari napravljeni od cake mix smese.

"Dekoracije"su uradjene od raznobojnih gumenih Twizzlers (ne znam kako bih ove rastegljive slatkise prevela na srpski i ima li kod nas neceg slicnog..), bukvalno su samo iseckani i zakaceni kao kosica, oci i drugi detalji... Ako neko zna nesto slicno na nasem trzistu sto moze da posluzi u ovakve svrhe, pls kazite!!

I za kraj evo jednog "nedekorisanog" polupojedenog na kome se lepo vidi i unutrasnjost ovih ukusnih i dekorativnih kolacica

11.7.09

SundjerBob Kolacici

Ove kolacice sam jos odavno pravila (i to u vise navrata) i nikako da ih postavim na blog. U pitanju je najobicnija smesa za muffins (ove sto su pored njih) samo stavljena u odgovarajuce kalupe za SundjerBoba i sa iscrtanim licem slagom.

U principu mislim da ih nije tesko napraviti ni bez kalupa (samo ispeci testo za muffine u ravnom plehu, iseci nepravilne kvadrate (malo uze u dnu malo sire pri vrhu) i iscrtati slagom (a ako imate decu koju bi to zanimalo mogu i oni da pripomognu u tome..).

Kolaci su ukusni, brzo se naprave a zanimljivi su za decu, narocito ako imate neke goste isl, klinci ih bas vole.

Ja za muffinse ovde koristim gotove smese Quekers Muffins preporucujem za USA/Kanadu a zimus sam nasla u BG (u Veru cini mi se) i DrEtker odlicnu smesu za muffins sa cokoladom koju sam koristila i bila sam jako zadovoljna istom, imate unutra i papirne korpice za pecenje i komadice cokolade.

Ukoliko zelite da sami napravite cokoladne maffins u domacoj radinosti, pogledajte recept u Minjinoj kuhinjici - nisam ga isprobala ali u njene recepte imam poverenja da su dobri i kada ih ne isprobam, pa mislim da necete omanuti.

Vidimo se za desetak dana, ovim se odjavljujem sa ovog novopecenog ruzicastog bloga odoh da kampujem u americkim sumama, pa ako me ne pojedu medvedi eto mene uskoro sa novim receptima i postovima :))

6.7.09

Stari blog u novom ruhu :)

Daaa, na pravom ste mestu :) I ne - ne gledate kroz ružicaste naočare, to je samo Ivana presvukla ovaj blog iz standarno-dosadno-sivo-default bloggerskog odela u ovu veselu pastelnu pink haljinicu - u tonu sa ovom Zvončicinom haljinicom u headeru istog.

Nadam se da ćete se brzo i lako snaći u ovom poslastičarnica 2.0 unapredjenom i našminkanom izdanju (i nadam se da delite moj entuzijazam prema ružičastoj boji), a pošto smo se sada ovako lepo sredili red bi bio da se uvedu i neke izmene u sadržaju ne samo u estetici. Neke promene ćete već odmah videti (navigaciju i veći broj stranica u headeru), neke će tek uslediti u samom konceptu sajta i sadržajima.

Najveća promena biće to da više neću pisati primarno o mojim tortama i receptima (mada će naravno i toga biti) već će podjednak deo sadržaja ići kako na raznorazne zanimljivosti i opise belosvetskih trendova u ukrašavanju i pravljenju slatkiša, tako i na poslastičarska dela i dekoracije drugih ljudi koji se ovim bave profesionalno ili iz hobija i prikaze zanimljivih i korisnih web sajtova iz ove oblasti.

Takodje ukoliko imate tortu - vaših ruku delo- na koju ste posebno ponosni pošaljite mi kratak opis načina ukrašavanja i fotografiju torte i biće objavljena u posebnoj kategoriji za to namenjenoj.

I naravno - ukoliko želite da se i vaš blog-sajt nadje na stranici sa Linkovima - kontaktirajte me. Sa Kuvarigrica sam preuzela kompletnu listu exyu food bloggera - ako kojim slučajem niste na njoj a imate kulinarski blog - javite!

30.6.09

Dekoracija torti - umetnost ili zanat?

Trazeci neke dizajne za torte skoro sam naisla na kolekciju fenomenalnih torti uradjenih toliko realisticno da je u nekim slucajevima prosto neverovatno da je u pitanju torta. Ukoliko je verovati propratnom komentaru - SVI delovi na svim tortama su jestivi!

Ovde prenosim samo nekoliko fotografija, tesko mi je bilo i da izaberem samo par komada - opet citajuci neke od komentara na tom sajtu mi se u glavi pojavilo pitanje - koja je granica izmedju poslasticarstva kao zanata koji se rutinski uci (ono za sta smo pored "bakine kuhinje" manje vise svi od malena vezivali pravljenje torti i kolaca) i pravljenja ovakvih torti koje svakako izlaze iz okvira bilo kakvih standardnih torti i kolaca na koje smo navikli? Da li ovakve torte moze da nauci da pravi bas svako?


Pre nego sto sam pocela da se bavim ovim hobijem vrhunac mog poslasticarsko-kolacarskog znanja je bio odlazak u poslasticarnicu i izbor torte :). Tek sam se na Wiltonovim kursevima dekoracije malo vise susrela sa celom industrijom dekoracije kolaca, cinjenicom da postoje odredjeni trendovi u istoj, takmicenja, TV emisije, kao i ljudi koji se smatraju ne samo dekoraterima kolaca vec pravim umetnicima - tzv Cake Artists.



Nekako kada kazemo "umetnost" pre cemo pomisliti na sve drugo nego na nesto cemu je namena da zavrsi u nasem probavnom sistemu (naravno ukoliko ne pravite dizajn za one kartonske torte za iznajmljivanje). Ali je cinjenica da su neka od dela ljudi koji se bave dekoracijom torti na vrhunskom nivou, zaista prava umetnicka dela i po efektu koji izazivaju kod posmatraca i po kolicini rada, energije truda i talenta koji je u pravljenje istih ulozen.



Margaret Braun recimo svoje torte dizajnira i - oslikava. Samo pogledajte na njenom sajtu kako to izgleda..... umetnost ili zanat? Svi delovi su naravno jestivi.

Skoro sam drugaricu koja prelepo slika pokusavala da nagovorim da isproba tako nesto kada je pravila tortu sinu za rodjendan. Nazalost nije imala vremena, ali se nadam da ce nesto od svojih prelepih likovnih dela nekada pokusati i da prebaci u ovu jestivu formu - eksperimenta radi ako nista drugo :)

Kazu ljudi za neke torte da su toliko lepe da ih je steta pojesti... mada iz mog iskustva nekih od ovih severnoamerickih umetnickih dela dosta njih bi se komotno dale i preskociti sto se degustacije tice (standardna torta je ovde napravljena od cake mixa i buttercreama od biljne masti i ogromne kolicine prah secera...ne bas privlacno.. :) ).

Ne znam kakvog su ukusa ove ruske torte koje vidite ovde sa sajta sa pocetka posta (autor je kako na sajtu pise izvesna Zhanna iz St. Petersburga) ali deluju zaista carobno - pogledajte obavezno fotografije, mozda dobijete poneku ideju i nemojte se ustrucavati da eksperimentisete i napravite svoje malo jestivo umetnicko delo. :)

26.6.09

Mac OS Torta - samo za ljubitelje Meka :))

Ovaj kockasto-plavi -nasmejani kompjutercic koji se smeska sa vrha torte predstavlja logo OS sistema Macintosh - a torta je napravljena za velikog fana Mac/Apple lika i dela i svih postojecih a verovatno i buducih proizvoda doticne kompanije - u pitanju je moj muz naravno :)

Ispod logoa od fondana sakrivena je obicna keks torta (koju bas dugo nisam pravila i sad sam iskoristila priliku da je napravim posto mi je bila za promenu potrebna najobicnija kockasta torta.

Za ovu tortu trebace vam

dve kutije Petitt Beure keksa
malo mleka ili vocnog soka po ukusu
500g putera
7 kasika prah secera
1 cokolada za kuvanje 100g
2 cela jaja

Umutite fil od putera, secera i cokolade i na kraju u njega dodate 2 cela jaja jedno po jedno. Mutite mikserom dok ne postane gusta kremasta masa.
Kekse slazete jedan po jedan, prethodno ih natopite dobro mlekom ili sokom. Premazete keks kremom pa redjate opet i tako dok ima keksa (ili dokle vec hocete). Poslednji red keksa premazete debelim slojem fila i ostavite preko noci da ocvrsne.

Torta je izuzetno brza i laka za pravljenje, narocito ako decu hocete da ukljucite u proces (samo pazite da dobro natapaju keks mlekom, ovo iz iskustva da ne biste na ponekim mestima dobili krckavu keks tortu :) ).

Ukrasavanje je u ovom slucaju bilo takodje jako brzo i prosto - fondan se oboji u tri nijanse plave, iseku dva pravougaonika za delove lica u svetlije i tamnije plavoj a od najtamnije se naprave oci, nos i usta. Okolo se ukrasi obicnim slagom.

Sve zajedno pravljenje torte sa dekorisanjem (ako ne racunamo farbanje fondana koje uzme malo vise vremena) oduzece vam oko sat do sat ipo vremena najvise.

7.6.09

Madhatter cake (kriva torta) - deo II

Eto sta je nedostatak motivacije kada nema propratnih fotografija. U svakom slucaju, konacno da napisem i ovaj tutorijal do kraja a slike ostajem duzna kada sledeci put budem pravila ovakvu tortu...:)

U prethodnom postu stadosmo kod spremanja torte koju cemo dekorisati. Kao sto sam vec rekla izbegavajte puding i slag (i generalno meke filove koji se razlivaju previse) jer vam torta nece biti dovoljno cvrsta i pod tezinom ce se jos vise kriviti nego sto je planirano, a fondan moze i da pukne.

Izbor recepata je ogroman, pa samo imajte u vidu navedeno i birajte po svom ukusu neku malo cvrscu tortu. Takodje nije bitno koliko ce kora torta imati, dok svaki nivo torte ima dobru visinu - ovo je narocito bitno, dakle ni jedan "sprat" ne sme da bude tanak - zasto - zato sto cete u svakom osim poslednjeg sprata - busiti rupu u sred torte :)

Vizuelni efekat "nestabilnosti" dobijate tako sto je svaki sprat napravljen tako da gornji prečnik torte bude malo veći od donjeg - odnosno torta se širi odozdo nagore. Prvo postavljate najmanju koru, pa vecu pa najvecu odozgo.

Najbolje proporcije dobićete kada je najveća kora gornje torte istog prečnika kao najmanja kora donje torte. Spajate ih tako sto prvo postavljate kore najmanjeg precnika, pa srednjeg pa najveceg. Poslednju koru koja ide na vrh sprata zaseci cete ukoso da ne bi bila ravna vec da bi svaka povrsina stajala "nakrivo" kao sto se na fotografiji vidi.



Svaki sprat torte nafilujte odozgo cvrstim kremom (debelim slojem) i ostavite preko noci svaki sprat ponaosob da se ucvrsti.

Kada je torta cvrsta i fil se stegao, u torti najsireg precnika (onoj koja ide dole), cete iseci srednji deo tako da gornji sprat torte moze da stane u njega. Dakle gornji sprat torte NE stoji na nakrivljenoj povrsini donje torte kako to izgleda kada je torta spojena, vec u izdubljenoj povrsini - koja je em RAVNA em fiksira gornji sprat da ne mrda.
Ukoliko je torta ipak teska, preporucujem da se stave neki drzaci (plasticni ili drveni stapici) kojim ce se gornji sprat ipak fiksirati - narocito ako pravite tortu na tri sprata.

Isti postupak cete ponoviti i sa spratom broj 2 ukoliko pravite tri sprata.

Tako "izbusene" torte presvucite fondanom u bojama kojim zelite i ostavite opet neko vreme u frizideru da ocvrsnu. Spojite "konstrukciju" po navedenom uputstvu i dalje ukrasavajte po zelji - razlicitim detaljima od fondana, masnicama, trakama, ili ukoliko zelite ukrasima od fila... sve je dalje stvar maste i kreativnosti a i na Internetu mozete naci sjajnih ideja za ovakvu krivu tortu

22.5.09

Komplikacije i izgubljene fotografije :((

Odnosno za sada nista od obecanog foto tutorijala za topsy turvy...:(( Posle napisanog uvodnog posta, krenula sam da pisem naredni kao sto sam obecala medjutim ja u My Pictures - nema mi fotografija "procesa"pravljenja... Jedan kompjuter, drugi kompjuter, treci... backupi... neeema :((( Buduci da sam u medjuvremenu promenila 3 kompjutera na 2 kontinenta vise ni ne znam gde su se sve te slike pogubile, i zaista mi je zao posto sam slikala svaku fazu pravljenja...

Napisacu (moram malo vise da opisujem) u nekom od narednih postova kako ide postupak... ukoliko nadjem neki link negde sa objasnjenjima ostavicu (ne zelim da ostavljam fotografije koje nisu moje) ali za foto tutorijal moracete da se strpite... dok ne nadjem vremena da napravim jos jednu ovakvu tortu...

Doduse eto mi i motivacije :)

2.5.09

Torta Ludog Sesirdzije (Madhatter, Topsy-turvy)

Definitivno najkomplikovanija i jedna od najvecih i najtezih torti koje sam do sada pravila je kriva "nerodjendanska" torta Ludog Sesirdzije. Ne znam kome je i kada prvi put palo na pamet da ovu tortu "ozivi" i zada muke i izazov wannabe poslasticarima, cinjenica je da je ova torta - uprkos tome sto iziskuje dosta vremena i truda da se napravi - sve popularnija, i da svaki profesionalni cake dekorater ima ovakvu tortu u ponudi (ima ih i sa po 6 spratova).

Ako ih trazite po Internetu nacicete ih pod vise kljucnih reci - madhatter, topsy-turvy, whimsical cake. Od boja, spratova i nemogucih uglova pod kojima nivoi torti stoje zavrtece vam se u glavi. Varijacije su zaista razne. Od samo dva sprata i blazih nagiba do remek dela sa 5-6 spratova - i to onih pravih jestivih torti (ne onih od stiropora koje prave za poziranje i slikanje po cake decoration magazinima, pa nam nabijaju komplekse idealno ravnim ivicama :)).

Koju god tortu na vise "spratova" pravili njeno sklapanje jeste vestina za sebe. Velike torte se cesto sklapaju na licu mesta da se ne bi ostetile i poremetile u transportu. U zavisnosti od velicine i tezine torte, nekada ce vam i za samo jedan sprat biti potrebno dodatno ucvrscivanje u vidu plasticnih ili drvenih potpornih stapica kojima se gornja torta fiksira za osnovu. Medjutim, za topsy turvy, narocito ukoliko je velika i teska (a ova moja je bila ogromna) trebace vam i vise od toga da biste je "sklopili" i dobili ovakve uglove a stabilnu tortu.

U narednih par postova, korak po korak cu opisati pravljenje ove torte, sa sve fotografijama koje sam u toku rada slikala.

Za pocetak, prvo za sta treba da se odlucite jeste koju tortu cete praviti i sa koliko spratova cete pokusati. Meni licno su 3 sprata efektnija od 2 (a tek 4!!) ali ukoliko nemate mnogo iskustva, mozda je bolja varijanta isprobati sve na 2 sprata, pretrazivanjem cete naci i jako lepe "krive" torte samo na dva sprata. Izbegavajte u principu mekane filove i puding za ovu tortu da ne bi doslo do sleganja, ili curenja pod tezinom. Najidealnije bi bilo ako biste mogli da odvojite nekoliko dana za pravljenje, dajuci joj vremena da se ucvrsti u medjuvremenu u frizideru.

dan 1: pecenje i filovanje kora
dan 2: oblikovanje kora, pravljenje konstrukcije i presvlacenje fondanom
dan3 (pozeljno na dan kada ce biti posluzena ili vece pre toga): sklapanje i dekorisanje

nastavice se...

1.5.09

Prolecna torta sa jagodama

Kao sto rekoh u proslom postu, prolecna torta sa jagodama je ono sto se dobije kad se polovina planirane veeelike torte ne napravi. Tako moje nesudjeno vajarsko slatko delo postade jedna brzinska cokoladno jagodasta torta - zacudo jako ukusna.

Kore su obican patispanj sa cokoladom - 6 jaja, 6 kasika secera, 6 brasna, kakao, prasak za pecivo i malo ulja. Prvo umutiti belance, pa dodavati jedno po jedno zumance i ostale sastojke. Sve izmesati dok se ne dobije ujednacena masa, sipati u pleh i peci. Filovati izmedju kora pudingom od jagoda umucenim sa puterom preko koga se naslazu iseckane jagode - dve ili tri kore, po zelji.

Povrsina torte je prekrivena filom od putera u koji sam dodala jagode. Pozeljno je da jagode ne budu previse socne (ove moje su bile pune vode a i prilicno bezukusne ako cemo pravo) jer fil onda ne ispadne dobro, bude prilicno vlazan i ne moze sa njim nista da se uradi osim da se ovako "zalepi" preko torte.

Gore naseckati jagode (ako vas ne mrzi dodatno ukrasite slagom, mene je iznervirao mokri fil pa je ovo delo ostalo prilicno minimalisticko), ostavite par sati u frizideru i - posluzite se. Ko voli kombinaciju cokolade i jagoda sigurno ce mu se dopasti.

26.4.09

Ovogodisnja Uskrsnja torta

Uprkos mojim megalomanskim zamislima da ove godine napravim specijalni poduhvat za Uskrsnju tortu - veeeeliko izdubljeno jaje u uspravnom polozaju sa raznoraznim figuricama u njemu, nazalost za to nije bilo vremena. Cak sam ispekla i tortu u obliku jaja i podlogu na kojoj ce stajati, medjutim sticajem okolnosti i raznih neplaniranih obaveza nisam uspela da je dekorisem na vreme pa sam u subotu uvece brzom brzinom napravila jednu cetvrtastu varijantu torte koju sam imala i prosle godine.... livadica, zeke, jaja... dodali smo i par cokoladnih pilica tek da ne budu bas iste i eto...

Kako to (obicno) biva kad te nece onda te nece, pa sam u zlo doba (oko2 ujutro) shvatila da sam ostala bez biljne masti (Crisco) za fil za dekoraciju, pa je dekoracija i korpa radjena filom od putera, zato je ovako sjajna sto ja inace ne volim, volim kada je fil mat boje i kada se ne sija, mada vidim da neki bas vole i forsiraju ukrase od ovako sjajnog slaga/fila... to je vec sada potpuno individualna stvar licnog ukusa.


Torta je cokoladna sa malo marmelade od kajsija cisto da razbije cokoladnu monotoniju :)

U svakom slucaju evo, za ilustraciju kako moze da izgleda varijacija na Uskrsnju tortu u drugom obliku, ostadoh razocarana sto nisam uspela da napravim ono sto sam zamislila, ali nadam se da cu sledece godine imati vise vremena da se pozabavim jaje tortom koja zahteva dosta vise rada i detalja.

Nesudjeno jaje je postalo jedna prolecna torta sa jagodama, slike slede u narednom postu...:)

10.4.09

A sad jedna "muska" torta

Pre izvesnog vremena, nas kucni prijatelj je proslavljao jubilarni 50. rodjendan. Nekako sam do sada uglavnom vecinu torti pravila u decjem, praznicnom ili nekom neznijem dizajnu i bojama sa cveticima, sjajnim detaljima i sl pa sam se malo zamislila nad izgledom i dekoracijom doticne torte. Tematske torte su mi nekako...ne znam bile neozbiljne za takav povod, tako da sam se odlucila za klasicnu "dvospratnicu" u nijansama plave boje.

Dan ranije pripremila sam tortu (ispekla, nafilovala kore - u pitanju je standardna reform torta a moze i bilo koja druga cvrsca torta da dodje u obzir) sastavila manju i vecu tortu i ostavila preko noci da se stegne fil.

Sutradan sam tortu prekrila fondanom - svaku posebno pa onda malu prenela na veliku. Malu tortu na veliku sam pricvrstila uz pomoc drvenih stapica (moze i pomocu plasticnih nosaca kada su vece torte sa vise spratova u pitanju, a ako je manja torta i cackalice mogu da posluze).
U svakom slucaju da ne bi doslo do pucanja fondana na donjoj torti potrebno je prvo odrediti mesto gde ce stapici uci, oznaciti ih i lagano na tim mestima probusiti fondan. Onda gornju tortu fiksirati na donju u poziciji u kojoj zelite (centriranoj, pomerenoj pod nekim uglom isl.).


Spoj i ivice su pokrivene ukrasima od fondana (dve trake fondana se urolaju i postave oko torte), a torta dodatno ukrasena u ovom slucaju na gore prikazani nacin - u principu je sve stvar maste i toga koliko boja zelite da iskoristite, ja sam se ovde ogranicila samo na dve nijanse plave.
Slican princip ukrasavanja sam svojevremeno koristila sa Madhatter tortom (ona kriva torta Ludog Sesirdzije iz Alise) samo u vise boja detalja cvetica i masnica (a i koncept postavljanja, pravljenja i sklapanja te torte je prilicno komplikovaniji).

6.4.09

Torta za Uskrs

Uskrs je vec na vidiku, ovde se vec mesec dana unazad sve uveliko sareni od jaja svih boja oblika velicina i ukusa, zeceva u slicnim izdanjima, bojama i dekoracijama za jaja i raznoraznim drugim stvarcicama Uskrsnje tematike. Pa evo i jedne moje stare Uskrsnje torte, jos sa starog bloga - mozda dobijete neku ideju, a mozda pokusate i sami da je napravite bas takvu. Ja cu verovatno opet nesto slicno praviti za Uskrs..


Mozete napraviti koju god zelite tortu koja je dovoljno cvrsta, bitno je da zbog ukrasavanja ne bude pokrivena pudingom ili nekim bas mekanim slagom koji bi se razlivao. Ova torta je ovalnog oblika, koji je meni licno najlepsi za korpu (a i nije preterano velika torta), ali moze biti i okrugla ili cetvrtasta "livadica" za zeke, sta god vam je pri ruci (i po volji).

Uputstvo za pravljenje "korpe" koje sam svojevremeno pisala imate ovde

Za travu sam koristila Wilton broj 233 nastavak mnogo je dobar i relativno brzo se napravi ovaj izgled travice. Takodje mozete i obojiti kokos u zeleno i posuti povrsinu torte - dobicete efekat trave. Jaja i zeke su kupovni (ove godine nesto razmisljam da ih sama pravim ako budem imala vremena)

Ružice i listove sam sama pravila od gum paste koja je jako lepa za rad, lako se oblikuje i postaje jako tvrda, jedino što baš i nisu posebno jestive (imam i sve fotografije procesa pravljenja ruzica jos samo da nadjem vremena i napisem tutorijal za pravljenje istih... :))

31.3.09

Nagrade!!! :)))

Pre desetak dana moje drage Vera i Gaga su ovom blogu dodelile dve lepe nagrade. Hvala i jednoj i drugoj puuuno, jako ste me obradovale, postavila sam ih na oba bloga (i ovaj i onaj stari :))

Ovih dana sam bas zauzeta pa nikako da obavim svoj deo posla i prosledim nagrade drugim blogovima. I evo konacno liste :

One Lovely Blog Nagradom zelim da nagradim sledece blogove:

1. Cooks and Bakes
2. Obrnuto srazmerno
3. Choklad Passion
4. Graphica - Ivana designs
5. Skrabalica
6. Palachinka
7. Prijatno!

Pravila za One Lovely Blog Nagradu:

Dodajte logotip na svoj blog
Uz logotip stavite link na osobu koja vam je nagradu dodelila
Imenovati i dodeliti nagradu 7 drugih blogova
Ostavi poruke o nagradi na nominiranim blogovima.

Lemonade award dodeljujem sledecim blogovima:

1. Voce i povrce
2. Dalmacija down under
3. Choklad Passion
4. Cooks and Bakes
5. Skrabalica
6. Minjina kuhinjica
7. Prijatno!
8. Knjiga recepata by Nina
9. CafeChocolada
10. U mojoj kuhinji 2


Pravila za Lemonade award:

Dodajte logotip na svoj blog.
Postavite link na osobu (blog) koja vam dodeljuje nagradu.
Imenovati i dodeliti nagradu deset drugih blogova.
Ostavi poruke o nagradi na nominovanim blogovima.

:)

19.3.09

Masna od fondana

Evo konacno uputstva za pravljenje masne od fondana - specijalno za Lanu, a i za sve ostale kojima se dopadne ovako nesto :)

Da biste napravili obicnu masnu od fondana kao ovu na slici potreban vam je jedan veci komad fondana (200-300g, zavisi od velicine masne), boja za fondan i po zelji neki od alata za ukrasavanje (da se urezu ivice masne kao sto je na ovoj masni uradjeno).

Fondan umesite i izravnajte oklagijom na ravnoj povrsini prekrivenoj musemom sa dosta prah secera na njoj. Fondan ne sme da bude preterano tanak jer ce masna puci, neka debljina od oko pola cm je najbolja. Tako izravnat fondan secite uz pomoc lenjira na pravougaone trake. Svaka polovina masne pravi se ponaosob pa se masna naknadno spaja. Da bi masna lepse izgledala mozete necim utisnuti saru po ivici masne celom duzinom kao na slici (postoje posebni alati za to, ali moze da se i nesto iz kucne radinosti izvuce, da se izbocka viljuskom npr..)

Nazalost, slucajno sam izbrisala sa aparata fotografije "procesa" pravljenja masne pa imam samo finalni proizvod i tortu na slici ali nadam se da ce i iz toga biti dovoljno jasno kako se radi, a post cu dopuniti fotografijama prvi sledeci put kad budem pravila masnu.

Dakle: svaki iseceni pravougaonik je duzine kao cela masna (za ovu na slici vam treba 4, mozete je napraviti i sa samo 2 dela, po zelji). Svaki se previje na pola i izmedju prednjeg i zadnjeg dela stavi nesto sto ce masnu drzati u zeljenom obliku. Da bi se dobio oblik moze se i masna prebaciti preko oklagije (samo presaviti i spojiti, pritisnuti fondan na krajevima), ali ja uglavnom za fiksiranje masne koristim reducire (nastavke za kese za ukrasavanje) nekako daju fin oblik masni, oklagija bude presiroka.



Tako oblikovan fondan se stavi u frizider da se skroz stvrdne. Masnu mozete naknadno sutra spojiti tako sto obe polovine masne stavite jednu uz drugu i preko toga prebacite malo pravougaono parce fondana koje ce biti "centar" masne.

Ukrasne trake za masnu pravite tako sto tanko isecene trake fondana obmotate oko olovaka kao na slici i ostavite takodje preko noci da se ucvrsti. Onda polako i pazljivo skinete trake fondana i rasporedite sve po torti tako da izgleda kao masna iz jednog dela :)

5.3.09

Ledene kocke deo II - recept

Pre neki dan konačno ponovih "projekat" pravljenja ledenih kocki - ovoga puta (konacno) uspešno a na sveopste zadovoljstvo (sve debeljuskastijih od ovolikih kolaca) ukućana, a bogami i moje buduci da mi je ovo jedan od omiljenih kolača.

Sve sam uradila isto kao i prošli put, sa identičnim namirnicama, na isti način tako da odgovor na to šta je prošli put pošlo naopako nemam, budući da je najveći problem bio u belom filu...

Ostadoh duzna recept pa evo da ga napišem:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakaa
kesica praška za pecivo

Sve zamutiti i peći u dobro podmazanom plehu. Ispečenu koru preliti šerbetom od 200 g šećera istopljenog u šerpici u koji se kašičicu po kašičicu dodaje voda.


fil:
prokuvati pola litre mleka, dodati 8 kašika brašna i 8 kašika šećera i polako mutiti na blagoj vatri dok smesa ne postane gusta. Pustiti da se malo ohladi pa umutiti 250g putera i 2 vanilin šećera

preliv
rastopiti 100g crne čokolade sa malo putera i preliti njime beli fil.

Ostaviti preko noći u frižideru i ujutro seći.

25.2.09

Kolac od belanaca i opet suvo voce :)

Nisam planirala dva "ulaza" za Ajme koliko nas je - kuvarigricu koju je osnovala monsoon - a cija je ovomesecna domacica Vera je ali gomila belanaca u frizideru zaostala od torte, u kombinaciji sa primamljivim receptom za kolac od belanaca koji nadjoh na Roditelj forumu i suvim vocem koje se po kuhinji vec motalo (one preostale suve jagode, suvo grozdje i malo suve narandzine i limunove kore) - rezultovalo je fenomenalnim kolacem koji se pravi brzo i lako a izvanrednog je ukusa. Hvala Aleksandri sa Roditelj foruma za sjajan recept koji vam ovde prenosim:

LOLIN BELI KOLAČ
Koliko belanaca u šolji toliko šećera,brašna,seckanih oraha, suvog groždja,malo strugane kore od limuna i 1 šoljica od crne kafe zejtina. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i sve dobro umutiti pa u to dodati ostale sastojke.
Peći u podmazanom plehu.

20.2.09

Muffins sa suvim vocem

Muffins ili mafini jedan su od najcescih kolacica na koje cete po Severnoj Americi naici. Ime im potice od francuske reci moufflet sto znaci "mekani hleb". Ono sto je meni zanimljivo kod ovih kolacica jeste da su varijacije istih - pa skoro beskonacne - od onih najpoznatijih sa cokoladom (chocolate chips ili double chocolate, preko onih sa svezim vocem, suvim vocem, kikirikijem, orasima, lesnicima ili drugim "nuts", mogucnosti su nebrojene.

Razmisljajuci o temi ovomesecnih Kuvarigrica, Ajme koliko nas je! koje je osnovala monsoon - a cija je ovomesecna domacica Vera zadala za temu suvo voce, jedna od prvih stvari koja mi je na pamet pala su upravo bili muffini. Buduci da ne koristim mnogo suvo voce u kolacima, nekako uvek vise naginjem cokoladnijim i kremastijim varijantama, prvo sto mi je palo na pamet jeste varijanta recepta koji je vec proveren - samo da uobicajene komadice cokolade zamenim suvim vocem.

Gomila usitnjenih suvih jagoda u prodavnici ucinila mi se prilicno primamljivo pa sam resila da pokusam sa njima. Testo sam pripremila kao i uvek:

Puter (oko 150g mislim, ja to malo otprilike pravim, ne merim) umutiti sa 4 jaja (dodavati jedno po jedno) i 1 soljicom secera. Dodati kasicicu praska za pecivo, na vrh kasicice soli i 2.5 do 3 soljice brasna.

U tako pripremljeno testo sam ubacila 200 g suvih jagoda i oko 100g seckanih badema, sve zamutila zajedno i razlila u kalupe.
I posle oko pola sata, dobili smo jako ukusne maffine, moram priznati cak i ukusnije od obicnih cokoladnih. Za ukrasavanje je ovoga puta volontirala moja cerka koja se zabavljala sa crvenim gelom..:))

14.2.09

Srecan vam St. Valentine (Dan zaljubljenih)!

Srecan vam Dan Zaljubljenih ukoliko ga obelezavate!
Nekako i ovaj praznik postaje sve globalniji, pa se iz Severne Amerike polako siri po celom svetu. Sa druge strane ovde je dostigao svoj potrosacki maksimum (kao i svi praznici uostalom u ovim" razvijenim" ekonomijama), pa nije ni Dan Zaljubljenih vec dan ljubavi uopste - prilika da svima koji su vam dragi /bitni podarite nesto srcastog oblika sto na sve strane vreba iz svih mogucih i nemogucih radnji.

Ja ga nikada nisam posebno obelezavala, ali sada posto cerka insistira na tome - srcici su na sve strane i kod nas u kuci... naravno nije moglo sve da prodje i bez nekih srcastih kolaca i ukrasa tako da u istom stilu tako da smo se ovih dana zabavljali pravljenjem nebrojenih srca od crvenog fondana (doniranih za jednu rodjendansku tortu kasnije). Ukoliko imate srca u razlicitim velicinama mozete ih seckati pojedinacno pa tako redjati na tortu ili kombinovati na gomilu kao na slici ispod sto takodje jako lepo izgleda (narocito ako kombinujete i boje - crveno i belo, a nekada lepo moze izgledati cak i u crveno - roze - beloj kombinaciji (ma koliko vam se mozda kosa na glavi dizala od ideje o kombinovanju crvene i roze boje).

11.2.09

Ledene kocke - kad provereni recept omane

I sta uopste reci posle ovakve spektakularne fotografije? :)) Svakako vam se i to desavalo - jedan, isti, provereni i mnogoputanapravljeni recept - jednostavno, iz cista mira i nicim izazvan omane. Eto tako. Bas nije hteo da ispadne kako valja. A uopste vam nije jasno zasto jer ste sve isto uradili kao i mnogo puta pre toga..

E to vam je slucaj sa ovom amorfnom masom na tanjiru koja bi trebala predstavljati Ledene kocke -ni "k" od kocke nema ni na pomolu. Donja kora jos i nekako ali sredisnja bela masa po konzistenciji vise podseca na besamel sos (ah, da i tu ide brasno) nego na centralni deo kolaca.

I zasto se ovo desava? Do sada mi je uvek najveca lutrija bila sa korama od belanaca koje tu i tamo posete kantu za djubre direktno iz pleha. Iskusne kuvarice kazu da su sto se tih kora tice u pitanju primarno jaja - koliko su sveza, da li su stajala i koliko dugo u frizideru itd itd.
Ali u ledene kocke ne idu jaja. Bar ne u ovaj srednji fil. Tako da mi za sada ostaje nejasno sta je naopako krenulo u konkretnom slucaju - u svakom slucaju utvrdili smo da su i u polutecnom stanju jednako ukusne :)

A recept - nekom narednom prilikom kad eksperiment uspesno ponovim (gde da sad pisem recept uz ovu reprezentativnu sliku). U svakom slucaju da ne bude previse monotono sa svim lepim slicicama najuspelijih stvari na svetu svecano otvaram sekciju kulinarskih neuspeha na blogu, ne mislim da cu nadmasiti Cake Wrecks ali naci ce se vec dovoljno materijala i za ovaj deo..:))

6.2.09

Brunette Brownie - moj novostvoreni recept :)

Vera sa Delicious for Kids bloga je pre neki dan pisala o svom pokusaju da napravi Blondie Brownie kolace, po receptu sa Kraftovog sajta. Recept mi se ucinio na prvi pogled zanimljiv (a isto tako i ceo koncept pravljenja Brownies koje inace jako volim na neki drugi nacin od uobicajenog) pa sam odlucila da recept isprobam.

Medjutim kad sam detaljno iscitala Kraftov recept nekako mi je sve nesto falilo u poredjenju sa klasicnim receptom po kome obicno pravim Brownies. Pa sam resila da malo eksperimentisem sa sastojcima (znajuci otprilike konzistenciju mase kakva bi trebala da bude na kraju).

E sad...kad sam negde predvece krenula da prikupljam sastojke za kolac shvatila sam:

1. da su deca smazala belu cokoladu
2. da nemam vise oraha u kuci (osim onih na krckanje a to me mrzelo)
3. da imam gomilu oljustenih badema...hmmm...

I tako se od isprobavanja jednog recepta stvori sasvim nesto drugo na kraju u mom plehu... Brownie po smesanom receptu klasicnog i Blondie Brownie kolaca, sa malo mlecne i malo cokolade za kuvanje (tako se naslo) i sa gomilom badema...

Sa nepoverenjem sama prema sebi sam na brzinu smutila celu smesu i sumnjicavo je ubacila u rernu... I rezultat su bili nevidjeno ukusni kolaci, malo rastresitije konzistencije nego obicni Brownie (manje cokolade i mlecna cokolada je stavljena), sa specificnim ukusom badema... pa posto nisu sad ni Brownie ni Blondie onda neka budu neke Brunette... tako su nekako na kraju i ispale.

Pa ako ste dovoljno hrabri da isprobate ovo moje najnovije kolacarsko delo - evo i kako da to uradite:

250g putera
300g kristal secera
umutiti mikserom
dodati 4 cela jaja i 4 zumanca pa dalje mutiti
dodati 3 kesice vanilin secera
2 kasicice (ravne) praska za pecivo
100 g otopljene mlecne cokolade
100 g iseckane na komadice cokolade za kuvanje
300 g brasna

Sve to zamutiti dok ne postane lepljiva masa, ne u potpunosti tecne konzistencije.
Sipati u pleh prethodno postavljen aluminijumskom folijom i zamascen zejtinom. Staviti u rernu zagrejanu na 350F (180C) i peci dok kolac ne ocvrsne na povrsini (ja sam ga pekla oko 40 min otprilike).

2.2.09

Svadbena torta na pozajmicu

Ispracanje dvoje u "zvanicni zajednicki zivot" je oduvek predstavljalo poveliki trosak za srecne mladence i njihove porodice. Sa druge strane za ono sto se svojevremeno smatralo "vecnom vezom" i "nesto sto se jednom u zivotu desava" pare se nisu stedele i ljudi su se snalazili kako su znali i umeli da sve protece kako treba.

U moderna vremena, kako se cini brakovi bogami sve krace traju, narocito u ovim mojim zapadnim krajevima se lako pretvore u potrosnu robu - pa su stoga u trzisnoj ekonomiji stvari polako pocele da se okrecu malo prakticnijim i jeftinijim resenjima, pocevsi od iznajmljivanja odela i vencanica, odomacenog uveliko i na exyu prostorima, pa do raznih drugih vrsta snizavanja troskova koji ne bi umanjili sam izgled "eventa" ali bi znatno snizili troskove.

Jedna od obaveznih stavki svadbe koju sta god radili ne mozete preskociti jeste svakako i - svadbena torta. Dok se kod nas iste jos uvek mogu nabaviti po relativno pristupacnim cenama, prosecna cena visespratne svadbene torte na zapadu iznosi od oko 550$ pa navise (dostizuci cifre od desetina hiljada dolara za umetnicka dela vrhunskih majstora poput Collete Peters, Sylvie Weinstock i drugih).

Zato je par pametnih i prakticnih glava smislilo novo resenje za vencanja u doba krize (stednja je na snazi ovde, ne zaboraviti!). Iznajmite svadbenu tortu!! Najvecu, na nekoliko spratova, savrseno dekorisanu, nista drugaciju od ove na slici..:))

Trik: u pitanju su naravno vestacke torte koje samo sluze za "poziranje" i slikanje, a gostima se serviraju druge manje privlacne i mnogo jeftinije torte (koje naravno ne vide).

Na sajtu CakeRental moze se naci detaljan opis ove usluge:

Obezbedjujemo Vam servis gde mozete iznajmiti prelepo dizajniranu svadbenu tortu. Torta je pokrivena pravim fondanim i u svakom smislu izgleda kao prava torta, osim sto je napravljena od stiropora. U unutrasnjosti se nalazi poseban odeljak u koji se stavlja deo prave torte za "ceremoniju secenja" (ovaj dizajn je u procesu registrovanja patenta). Posle secenja torte, ista se odnosi nazad u kuhinju a gostima serviraju torte iz lokalne poslasticarnice ili prodavnice...

Cena iznajmljivanja torte na tri sprata koju vec imaju napravljenu (galerija na sajtu) je 150$, ako narucujete poseban dizajn 250$ a ako zelite da otkupite svoju stiropor-tortu (i eventualno je upotrebite jos koji put (lol) ili preprodate nekom drugom, to ce vas kostati dodatnih 200$.

I, sta kazete - da li biste iznajmili svadbenu tortu?

28.1.09

Fondan za dekoraciju (ticino masa): recepti

Lepe glatke, savrsene torte prekrivene dekorativnim masama su postale u poslednje vreme sve popularnije i kod nas. Jako volim da radim sa fondanom jer pruza mnogo mogucnosti za dekoraciju, torte izgledaju uredno i izuzetno lepo, i moguce je prilicno lako napraviti razlicite oblike i figurice.

Sta je rolovani fondan: to je smesa koja se pravi primarno od prah secera sa vodom i nekim dodacima za zgusnjavanje koji ga cine rastegljivim poput testa. Meni je neuporedivo laksi za rad od marcipana i od ratluk mase zato sto daje bolje oblike, ne kruni se i ne raspada u dodiru sa vodom.

Moze se kupiti gotov - za dekoracije je po kvalitetu najbolji definitivno Wiltonov fondan mada nije bas bogznakakvog ukusa. Ja cesto uzimam i gotovi fondan u drugim ovdasnjim (kanadskim) radnjama koji je malo losiji za dekoraciju ali dosta lepseg ukusa. Na ex yu prostorima sada postoji kupovni fondan koji proizvodi Barvalo i za koji sam do sada cula sve najbolje (nisam isprobavala da radim sa njim).
Ukoliko nemate opciju da kupite fondan mozete ga napraviti. Postoji nekoliko recepata za fondan, ja sam do sada isprobala dva.

Prvi sam nasla na Wiltonovom forumu - marshmallow fondan, jako dobro je ispadao i uz to je vrlo ukusan.

Marshmallow fondan

pola kg belog marshhmallow-a
1 kg secera u prahu
3 velike kasike vode
malo biljne masti (Crisco)

Marshmallow potopiti u vodu i staviti u mikrotalasnu. Potrebno je da se ne otope u potpunosti ali da budu vruci i lepljivi (oko 30 sec. na 600W). U ovu smesu dodate pola kg secera u prahu i dobro promesate a onda dodati i drugu polovinu i mesite prvo u nekom sudu za mesenje a onda na foliji za fondan (ili mushemi, bitno je da se ne lepi). Ukoliko je masa lepljiva namazati ruke biljnom mascu. Mesiti dok se ne dobije glatka masa kao na slici dole i kada je umesite uvijte je u prozirnu foliju da se ne bi susila.
Drugi recept sam pronasla skoro na forumu Da mi je nesto slatko, i nije mi nesto najbolje uspeo dosta se krunio... u pitanju je modifikovan recept za Wiltonov rolovani fondan u kome nema biljne masti. Doduse vidim da je drugima na forumu recept uspevao tako da mislim da je problem bio mozda do toga sto mi je zelatin masa bila malo starija..

Ticino masa (modifikovan Wilton fondan)

60 ml hladne vode
1 vrećica + kasicia želatina u prahu
8 kasika fruktoze ili glukoze
15 ml glicerina
1 kg šećera u prahu


Zelatin prelijete hladnom vodom da se otopi i postane gusta tecna masa, onda je malo ugrejete dok se potpuno ne razredi. Ukoliko imate tecnu fruktozu dodate je u rastvor zelatina, ukoliko je imate u prahu onda je sa kasikom vode rastopite na sporetu dok se ne dobije gusci sirup. Ove dve mase pomesate i dodajete malo pomalo glicerina uz konstantno mesanje.

Secer u prahu stavite u duboku posudu i u to nalivate malo po malo pripremljenu smesu i mesate. Kada se masa malo veze i nije vise toliko lepljiva onda je mesite rukama, opet na podlozi za koju se nece lepiti.

Wiltonov recept se razlikuje od ovoga utoliko sto se u isti dodaje dve kasike biljne masti.

24.1.09

Decje torte: Gitara torta - Hannah Montana

Sve sam nesto u poslednje vreme krenula sa sitnim kolacima a torte nekako zapostavih a imam bas dosta materijala i slika za pisanje o njima... O ovoj torti sam vec pisala na engleskom blogu ( o tome i ni o cemu drugom za sada, nikako da mu posvetim malo vise paznje) pa evo da prenesem post i ovde..

Gitaru sam pravila cerki za 6. rodjendan po njenoj izricitoj zelji (mama, mama, ali ja MORAM da imam Hannah Montana tortu) - ako niste u toku to je nekakva igrana serija megapopularna medju ovim prekookeanskim klincima o nekoj teenage pevacici...nista specijalno ako se ja pitam, al nije da se mnogo pitam...:))

Prvo me je uopste namucila ideja da nije u pitanju crtani lik pa da se ne mogu izvuci na neki character cake fazon... One jestive slike (photo toppers) nikako ne volim da vidim na tortama... dilema je resena kada smo pronasli preslatku svecicu za tortu u obliku gitare - posto doticna damica svira gitaru napravicemo gitara tortu u njenom ljubicastoruzicastom fazonu!

Za oblikovanje sam koristila Wiltonov pleh u obliku gitare u kome sam napravila Kasato tortu.

Pleh uvek oblozim providnom plasticnom folijom pre nego sto masu stavim u njega da se ne bi lepila i da bi se obrisi pleha lepo ocrtali kada se torta izvuce. Tortu ostaviti u frizideru i samo izvuci iz pleha kada se stegne.

Ako nemate pleh, napravite obicnu cetvrtastu tortu i odstampate papir sa oblikom gitare koji samo prenesete na vostani papir, stavite preko cetvrtaste torte i isecete u obliku gitare. Posto ovaj pleh daje oblik klasicne gitare tortu sam malo oblikovala da izgleda kao elektricna gitara.
Tortu sam onda premazala filom (recept sa puterom) i ostavila da se fil stegne.

Tako pripremljenu tortu prekrivamo rolovanim fondanom (ticino masa, marchmallow fondan, ratluk masa, sta god vec volite da koristite). Fondan se naravno prethodno oboji, napravi u velicini da prekriva tortu, i dalje je sve stvar maste i dizajna. U Hannah Montana slucaju sve je kao sto se da videti bilo ruzicasto-ljubicasto, sa detaljima od fondana i dekoracijama radjenim u gelu u boji (piping gel).

Ono sto me je najvise namucilo su zice.... Prvo sam htela da ih izvucem uz pomoc gela u boji, ali nije lepo izgledalo. Onda sam pokusala sa filom za dekoraciju - i to je bilo bezveze... Na kraju mi je palo na pamet da bih za to idealno mogla da iskoristim rolnu zvaka koju sam onda isekla na tanke trake i to se pokazalo kao estetski najbolja kombinacija.

I naravno na kraju je moja cerka sve to ukrasila stikerima koje je prilepila na podlogu torte :))