29.11.09

Cupcakes sa fondanom

Malo za promenu umesto uobičajenih varijanti cupcakes sa raznoraznim šlagovima u boji i figuricama preko kakve smo uglavnom do sada pravili, ovoga puta sam rešila da ih pravim sa fondanom u pastelnim bojama. Povod je bio nošenje kolača u školu moje ćerke, pa je još jedan motiv za fondan bio i manji stepen mrljanja i brljanja koje će konzumacija dotičnih slatkiša proizvesti kod klinaca i klinceza.

Dakle u pitanju su standardni cupcakes, možete ih praviti od sopstvene smeše ili koristiti neku od gotovih smeša (Queckers Muffins ili Dr Oetker na našim prostorima), ukus već birate po volji vašoj i konzumenata - od čokoladnih, do integralnih, sa dodatkom suvog voća ili badema... ili izmislite neki samo svoj novi recept. Kad se malo prohlade premažete ih šlagom ili filom za dekoraciju (ako ste mislili da ste se istog oslobodili - e, niste, samo je dobro sakriven ovde), ostavite najbolje preko noći da se to malo učvrsti kao što biste ostavili kod torte koju prekrivate fondanom i onda sutra sledi - zabava!


Seckanje, bojenje, smisljanje fondanskih kreacija... ako još i decu uključite u celu zabavu, niko srećniji (i ponosniji od njih kad vide kako su lepe kolače napravili!). Gledano kao porodična aktivnost i kreativna zabava, ne samo kroz prizmu lepih kulinarskih kreacija, ovakve igrarije sa cupcakes i fondanom su zaista prilika da provedete par sati i zabavno i kreativno i kolektivno se zabavite. Planiramo da celu stvar ponovimo sada oko Božićnih praznika i Nove godine u nekom novogodišnje crveno belo zelenom tonu, a ako nadjete vremena - preporučujem i vama :)

8.11.09

"Džungla" rodjendanska torta

Budući da je 7. rodjendan moje ćerke ove godine protekao u znaku raznoraznih životinja koje su u okviru Zoo2you animacije za decu protutnjale kroz kuću (od zmija svih oblika i velicina pa sve do bebe kengura), i torta je naravno morala da proprati trend svekupnog životinjskog carstva. I tako, ove godine umesto tradicionalnih rućicastoljubicastih kombinacija za devojcice dobih narudzbinu za džungla tortu ( po mogucstvu od vanile).

Buduci da za razliku od slavljenice većina ljudi uglavnom voli tradicionalne cokoladne torte, donja veća torta je obicna reform torta, a gornja je kombinacija obicnog zutog patispanja i pudinga od vanile ( koju inace ne preporucujem bez voća, osim ukoliko nemate poput mene pasioniranu ljubiteljku vanilastih kolača i torti).

Torta je prekrivena fondanom u zebrastom - žirafa izdanju, i u principu ukoliko izuzmemo vreme potrebno za pecenje i pripremanje same torte, ne oduzima uopste mnogo vremena za dekoraciju.

Donja zebra torta je prekrivena belim fondanom (na putu da mi postane omiljena boja torte buduci da ne mora da se boji), sa crnim šarama od fondana (potrebno je dosta crne boje da bi fondan zaista postao crn a ne siv); gornja glumi žirafu, a zelene lijane su uradjene od buttercreama.

Planirala sam da figurice uradim posebno od fondana, ali nisam nažalost uspela da nadjem dovoljno vremena za to pa su ovoga puta morale da posluže i plastične figurice. Sve u svemu preporučujem tortu kao efektnu a relativno jednostavnu za ukrašavanje kada slabo stojite sa vremenom.