31.8.09

Blog Day i pet zanimljivih blogova

Blog Day 2009

Do skora nisam skoro uopste pratila srpsku blog scenu ali u poslednje vreme, zahvaljujuci nekim od blogova mojih prijatelja koji su se opasno bacili u blogerske vode, prateci neke linkove sa njihovih blogova - klik ovde klik onde, moram priznati da mi sve mi vise domacih blogova i autora privlaci paznju...

Pa evo za ovogodisnji Blog day (za koji saznah zahvaljujuci Ivani ) da izdvojim nekoliko nekulinarskih preporuka za citanje sa moje strane (proizvoljnim redom)

1. Porodistarije - nesvakidasnji roditeljski blog, pisan specificnim stilom, sa pokojim redom aforizama i naucne fantastike, pravo uzivanje za citanje

2. Dobro i drugacije - blog na koji sam sasvim slucajno "nabasala" - primeri i komentari originalnih, provokativnih, inventivnih advertising kampanja - spotova, bilboarda, tekstova - "reklamozderima" ce se sigurno dopasti :-)

3. Bedno piskaralo - red poezije, red razmisljanja o raznim velikim i malim desavanjima i pojavama u zivotu , red svakodnevnih zgoda i nezgoda u zivotu i karijeri jednog novinara - blog koji ce vas nekad nasmejati a nekad naterati suze na oci :)

4. Obrnuto srazmerno - uz ove nase kulinarske blogove jos jedna velika grupa blogera sa exyu prostora se izdvojila u poslednjih par godina - to su blogovi kreativaca. Milicin blog je jedan od onih koje sa zadovoljstvom citam i divim se njenom kreativnom razvoju i napretku u poslednje dve godine i prelepom nakitu koji izradjuje

5. Dnevnik jedne Cyber macke - sjajni tekstovi i tutorijali iz oblasti web dizajna, tips& tricks i za pocetnike i za one malo naprednije, kao i razne druge zanimljivosti i desavanja iz zivota cyber macke i cyber machica :)

Nadam se da ce vam ovaj izbor biti zanimljiv i da cete otkriti neke nove interesantne sadrzaje i autore, a mozda opet na njihovim blogovima neke nove.... i tako.. dok vam RSS reader ne bude prepun :)))

30.8.09

Lava Cake drugari

Najnovije remek delo iz male kucne radionice brzih kolaca za lenje domacice i zabavljanje dokone dece :)) Lava kolacici su nacelno slicni mafinima po velicini a karakterise ih mekana sredina od cokolade koja se prilikom presecanja kolaca razliva (prava mala cokoladna lava).

Vrlo ih je jednostavno napraviti - ili u kucnoj radinosti koriscenjem smese putera, jaja, secera brasna i cokolade (za tacne mere zavirite opet kod Minje u kuhinjicu ), ili od unapred napravljene smese za Lava kolac - koja se u USA/Canadi moze kupiti u bilo kojoj prodavnici a na exyu prostorima takodje postoji Dr. Oetkerova smesa za Lava kolac (ovo nisam probala pa ne znam kako je). Jedina stvar na koju morate paziti jeste vreme pecenja, jer cete ako ih pecete predugo ispeci i sredinu kolaca pa dobiti malo hlebaste mafine umesto Lava kolacica.

Mozete ih peci u posebnim posudicama za souffle, u plehu za muffins ili ako uzimate gotovu smesu folije za pecenje cete dobiti u okviru same kutije.


Nesto mi ovo motanje oko sporeta priznajem bolje ide u zimsko doba, pa se ovih dana opredeljujem za gotove smese i brzinsko kuvanje - tako da su ovi Lava drugari napravljeni od cake mix smese.

"Dekoracije"su uradjene od raznobojnih gumenih Twizzlers (ne znam kako bih ove rastegljive slatkise prevela na srpski i ima li kod nas neceg slicnog..), bukvalno su samo iseckani i zakaceni kao kosica, oci i drugi detalji... Ako neko zna nesto slicno na nasem trzistu sto moze da posluzi u ovakve svrhe, pls kazite!!

I za kraj evo jednog "nedekorisanog" polupojedenog na kome se lepo vidi i unutrasnjost ovih ukusnih i dekorativnih kolacica