26.4.09

Ovogodisnja Uskrsnja torta

Uprkos mojim megalomanskim zamislima da ove godine napravim specijalni poduhvat za Uskrsnju tortu - veeeeliko izdubljeno jaje u uspravnom polozaju sa raznoraznim figuricama u njemu, nazalost za to nije bilo vremena. Cak sam ispekla i tortu u obliku jaja i podlogu na kojoj ce stajati, medjutim sticajem okolnosti i raznih neplaniranih obaveza nisam uspela da je dekorisem na vreme pa sam u subotu uvece brzom brzinom napravila jednu cetvrtastu varijantu torte koju sam imala i prosle godine.... livadica, zeke, jaja... dodali smo i par cokoladnih pilica tek da ne budu bas iste i eto...

Kako to (obicno) biva kad te nece onda te nece, pa sam u zlo doba (oko2 ujutro) shvatila da sam ostala bez biljne masti (Crisco) za fil za dekoraciju, pa je dekoracija i korpa radjena filom od putera, zato je ovako sjajna sto ja inace ne volim, volim kada je fil mat boje i kada se ne sija, mada vidim da neki bas vole i forsiraju ukrase od ovako sjajnog slaga/fila... to je vec sada potpuno individualna stvar licnog ukusa.


Torta je cokoladna sa malo marmelade od kajsija cisto da razbije cokoladnu monotoniju :)

U svakom slucaju evo, za ilustraciju kako moze da izgleda varijacija na Uskrsnju tortu u drugom obliku, ostadoh razocarana sto nisam uspela da napravim ono sto sam zamislila, ali nadam se da cu sledece godine imati vise vremena da se pozabavim jaje tortom koja zahteva dosta vise rada i detalja.

Nesudjeno jaje je postalo jedna prolecna torta sa jagodama, slike slede u narednom postu...:)

10.4.09

A sad jedna "muska" torta

Pre izvesnog vremena, nas kucni prijatelj je proslavljao jubilarni 50. rodjendan. Nekako sam do sada uglavnom vecinu torti pravila u decjem, praznicnom ili nekom neznijem dizajnu i bojama sa cveticima, sjajnim detaljima i sl pa sam se malo zamislila nad izgledom i dekoracijom doticne torte. Tematske torte su mi nekako...ne znam bile neozbiljne za takav povod, tako da sam se odlucila za klasicnu "dvospratnicu" u nijansama plave boje.

Dan ranije pripremila sam tortu (ispekla, nafilovala kore - u pitanju je standardna reform torta a moze i bilo koja druga cvrsca torta da dodje u obzir) sastavila manju i vecu tortu i ostavila preko noci da se stegne fil.

Sutradan sam tortu prekrila fondanom - svaku posebno pa onda malu prenela na veliku. Malu tortu na veliku sam pricvrstila uz pomoc drvenih stapica (moze i pomocu plasticnih nosaca kada su vece torte sa vise spratova u pitanju, a ako je manja torta i cackalice mogu da posluze).
U svakom slucaju da ne bi doslo do pucanja fondana na donjoj torti potrebno je prvo odrediti mesto gde ce stapici uci, oznaciti ih i lagano na tim mestima probusiti fondan. Onda gornju tortu fiksirati na donju u poziciji u kojoj zelite (centriranoj, pomerenoj pod nekim uglom isl.).


Spoj i ivice su pokrivene ukrasima od fondana (dve trake fondana se urolaju i postave oko torte), a torta dodatno ukrasena u ovom slucaju na gore prikazani nacin - u principu je sve stvar maste i toga koliko boja zelite da iskoristite, ja sam se ovde ogranicila samo na dve nijanse plave.
Slican princip ukrasavanja sam svojevremeno koristila sa Madhatter tortom (ona kriva torta Ludog Sesirdzije iz Alise) samo u vise boja detalja cvetica i masnica (a i koncept postavljanja, pravljenja i sklapanja te torte je prilicno komplikovaniji).

6.4.09

Torta za Uskrs

Uskrs je vec na vidiku, ovde se vec mesec dana unazad sve uveliko sareni od jaja svih boja oblika velicina i ukusa, zeceva u slicnim izdanjima, bojama i dekoracijama za jaja i raznoraznim drugim stvarcicama Uskrsnje tematike. Pa evo i jedne moje stare Uskrsnje torte, jos sa starog bloga - mozda dobijete neku ideju, a mozda pokusate i sami da je napravite bas takvu. Ja cu verovatno opet nesto slicno praviti za Uskrs..


Mozete napraviti koju god zelite tortu koja je dovoljno cvrsta, bitno je da zbog ukrasavanja ne bude pokrivena pudingom ili nekim bas mekanim slagom koji bi se razlivao. Ova torta je ovalnog oblika, koji je meni licno najlepsi za korpu (a i nije preterano velika torta), ali moze biti i okrugla ili cetvrtasta "livadica" za zeke, sta god vam je pri ruci (i po volji).

Uputstvo za pravljenje "korpe" koje sam svojevremeno pisala imate ovde

Za travu sam koristila Wilton broj 233 nastavak mnogo je dobar i relativno brzo se napravi ovaj izgled travice. Takodje mozete i obojiti kokos u zeleno i posuti povrsinu torte - dobicete efekat trave. Jaja i zeke su kupovni (ove godine nesto razmisljam da ih sama pravim ako budem imala vremena)

Ružice i listove sam sama pravila od gum paste koja je jako lepa za rad, lako se oblikuje i postaje jako tvrda, jedino što baš i nisu posebno jestive (imam i sve fotografije procesa pravljenja ruzica jos samo da nadjem vremena i napisem tutorijal za pravljenje istih... :))