28.1.09

Fondan za dekoraciju (ticino masa): recepti

Lepe glatke, savrsene torte prekrivene dekorativnim masama su postale u poslednje vreme sve popularnije i kod nas. Jako volim da radim sa fondanom jer pruza mnogo mogucnosti za dekoraciju, torte izgledaju uredno i izuzetno lepo, i moguce je prilicno lako napraviti razlicite oblike i figurice.

Sta je rolovani fondan: to je smesa koja se pravi primarno od prah secera sa vodom i nekim dodacima za zgusnjavanje koji ga cine rastegljivim poput testa. Meni je neuporedivo laksi za rad od marcipana i od ratluk mase zato sto daje bolje oblike, ne kruni se i ne raspada u dodiru sa vodom.

Moze se kupiti gotov - za dekoracije je po kvalitetu najbolji definitivno Wiltonov fondan mada nije bas bogznakakvog ukusa. Ja cesto uzimam i gotovi fondan u drugim ovdasnjim (kanadskim) radnjama koji je malo losiji za dekoraciju ali dosta lepseg ukusa. Na ex yu prostorima sada postoji kupovni fondan koji proizvodi Barvalo i za koji sam do sada cula sve najbolje (nisam isprobavala da radim sa njim).
Ukoliko nemate opciju da kupite fondan mozete ga napraviti. Postoji nekoliko recepata za fondan, ja sam do sada isprobala dva.

Prvi sam nasla na Wiltonovom forumu - marshmallow fondan, jako dobro je ispadao i uz to je vrlo ukusan.

Marshmallow fondan

pola kg belog marshhmallow-a
1 kg secera u prahu
3 velike kasike vode
malo biljne masti (Crisco)

Marshmallow potopiti u vodu i staviti u mikrotalasnu. Potrebno je da se ne otope u potpunosti ali da budu vruci i lepljivi (oko 30 sec. na 600W). U ovu smesu dodate pola kg secera u prahu i dobro promesate a onda dodati i drugu polovinu i mesite prvo u nekom sudu za mesenje a onda na foliji za fondan (ili mushemi, bitno je da se ne lepi). Ukoliko je masa lepljiva namazati ruke biljnom mascu. Mesiti dok se ne dobije glatka masa kao na slici dole i kada je umesite uvijte je u prozirnu foliju da se ne bi susila.
Drugi recept sam pronasla skoro na forumu Da mi je nesto slatko, i nije mi nesto najbolje uspeo dosta se krunio... u pitanju je modifikovan recept za Wiltonov rolovani fondan u kome nema biljne masti. Doduse vidim da je drugima na forumu recept uspevao tako da mislim da je problem bio mozda do toga sto mi je zelatin masa bila malo starija..

Ticino masa (modifikovan Wilton fondan)

60 ml hladne vode
1 vrećica + kasicia želatina u prahu
8 kasika fruktoze ili glukoze
15 ml glicerina
1 kg šećera u prahu


Zelatin prelijete hladnom vodom da se otopi i postane gusta tecna masa, onda je malo ugrejete dok se potpuno ne razredi. Ukoliko imate tecnu fruktozu dodate je u rastvor zelatina, ukoliko je imate u prahu onda je sa kasikom vode rastopite na sporetu dok se ne dobije gusci sirup. Ove dve mase pomesate i dodajete malo pomalo glicerina uz konstantno mesanje.

Secer u prahu stavite u duboku posudu i u to nalivate malo po malo pripremljenu smesu i mesate. Kada se masa malo veze i nije vise toliko lepljiva onda je mesite rukama, opet na podlozi za koju se nece lepiti.

Wiltonov recept se razlikuje od ovoga utoliko sto se u isti dodaje dve kasike biljne masti.

5 Comments:

Marija said...

Hvala puno na receptima, ovo mi je bas trebalo!

Tasha said...

Da li je beli marshmallow,ustvari,obican,samo bez cokolade?

Unknown said...

Zanima me sto je to marshmallow? Gdje njega kupiti? Može li se on napraviti kod kuće? Hvala

Анониман said...

Bas mi je ovo trebalo! Hvala na receptima. Zanima me da li mogu da koristim i normalnu farbu za slag kako bi ofarbala fondan? i da li pod Marshmallow mislite na Americki koji se pece na vatri?
Hvala unapred!
Jelena

iva said...

Nadam se da jos mogu da potrazim savet na ovom saitu, jer vidim da ste podavno bili aktivni, :) Ovako, molim te reci mi kako da razvijem fondan po citavoj torti i da onako lepo glatko izgleda, jel za to treba oklagija, ili kako se to vec radi?