28.1.09

Fondan za dekoraciju (ticino masa): recepti

Lepe glatke, savrsene torte prekrivene dekorativnim masama su postale u poslednje vreme sve popularnije i kod nas. Jako volim da radim sa fondanom jer pruza mnogo mogucnosti za dekoraciju, torte izgledaju uredno i izuzetno lepo, i moguce je prilicno lako napraviti razlicite oblike i figurice.

Sta je rolovani fondan: to je smesa koja se pravi primarno od prah secera sa vodom i nekim dodacima za zgusnjavanje koji ga cine rastegljivim poput testa. Meni je neuporedivo laksi za rad od marcipana i od ratluk mase zato sto daje bolje oblike, ne kruni se i ne raspada u dodiru sa vodom.

Moze se kupiti gotov - za dekoracije je po kvalitetu najbolji definitivno Wiltonov fondan mada nije bas bogznakakvog ukusa. Ja cesto uzimam i gotovi fondan u drugim ovdasnjim (kanadskim) radnjama koji je malo losiji za dekoraciju ali dosta lepseg ukusa. Na ex yu prostorima sada postoji kupovni fondan koji proizvodi Barvalo i za koji sam do sada cula sve najbolje (nisam isprobavala da radim sa njim).
Ukoliko nemate opciju da kupite fondan mozete ga napraviti. Postoji nekoliko recepata za fondan, ja sam do sada isprobala dva.

Prvi sam nasla na Wiltonovom forumu - marshmallow fondan, jako dobro je ispadao i uz to je vrlo ukusan.

Marshmallow fondan

pola kg belog marshhmallow-a
1 kg secera u prahu
3 velike kasike vode
malo biljne masti (Crisco)

Marshmallow potopiti u vodu i staviti u mikrotalasnu. Potrebno je da se ne otope u potpunosti ali da budu vruci i lepljivi (oko 30 sec. na 600W). U ovu smesu dodate pola kg secera u prahu i dobro promesate a onda dodati i drugu polovinu i mesite prvo u nekom sudu za mesenje a onda na foliji za fondan (ili mushemi, bitno je da se ne lepi). Ukoliko je masa lepljiva namazati ruke biljnom mascu. Mesiti dok se ne dobije glatka masa kao na slici dole i kada je umesite uvijte je u prozirnu foliju da se ne bi susila.
Drugi recept sam pronasla skoro na forumu Da mi je nesto slatko, i nije mi nesto najbolje uspeo dosta se krunio... u pitanju je modifikovan recept za Wiltonov rolovani fondan u kome nema biljne masti. Doduse vidim da je drugima na forumu recept uspevao tako da mislim da je problem bio mozda do toga sto mi je zelatin masa bila malo starija..

Ticino masa (modifikovan Wilton fondan)

60 ml hladne vode
1 vrećica + kasicia želatina u prahu
8 kasika fruktoze ili glukoze
15 ml glicerina
1 kg šećera u prahu


Zelatin prelijete hladnom vodom da se otopi i postane gusta tecna masa, onda je malo ugrejete dok se potpuno ne razredi. Ukoliko imate tecnu fruktozu dodate je u rastvor zelatina, ukoliko je imate u prahu onda je sa kasikom vode rastopite na sporetu dok se ne dobije gusci sirup. Ove dve mase pomesate i dodajete malo pomalo glicerina uz konstantno mesanje.

Secer u prahu stavite u duboku posudu i u to nalivate malo po malo pripremljenu smesu i mesate. Kada se masa malo veze i nije vise toliko lepljiva onda je mesite rukama, opet na podlozi za koju se nece lepiti.

Wiltonov recept se razlikuje od ovoga utoliko sto se u isti dodaje dve kasike biljne masti.

24.1.09

Decje torte: Gitara torta - Hannah Montana

Sve sam nesto u poslednje vreme krenula sa sitnim kolacima a torte nekako zapostavih a imam bas dosta materijala i slika za pisanje o njima... O ovoj torti sam vec pisala na engleskom blogu ( o tome i ni o cemu drugom za sada, nikako da mu posvetim malo vise paznje) pa evo da prenesem post i ovde..

Gitaru sam pravila cerki za 6. rodjendan po njenoj izricitoj zelji (mama, mama, ali ja MORAM da imam Hannah Montana tortu) - ako niste u toku to je nekakva igrana serija megapopularna medju ovim prekookeanskim klincima o nekoj teenage pevacici...nista specijalno ako se ja pitam, al nije da se mnogo pitam...:))

Prvo me je uopste namucila ideja da nije u pitanju crtani lik pa da se ne mogu izvuci na neki character cake fazon... One jestive slike (photo toppers) nikako ne volim da vidim na tortama... dilema je resena kada smo pronasli preslatku svecicu za tortu u obliku gitare - posto doticna damica svira gitaru napravicemo gitara tortu u njenom ljubicastoruzicastom fazonu!

Za oblikovanje sam koristila Wiltonov pleh u obliku gitare u kome sam napravila Kasato tortu.

Pleh uvek oblozim providnom plasticnom folijom pre nego sto masu stavim u njega da se ne bi lepila i da bi se obrisi pleha lepo ocrtali kada se torta izvuce. Tortu ostaviti u frizideru i samo izvuci iz pleha kada se stegne.

Ako nemate pleh, napravite obicnu cetvrtastu tortu i odstampate papir sa oblikom gitare koji samo prenesete na vostani papir, stavite preko cetvrtaste torte i isecete u obliku gitare. Posto ovaj pleh daje oblik klasicne gitare tortu sam malo oblikovala da izgleda kao elektricna gitara.
Tortu sam onda premazala filom (recept sa puterom) i ostavila da se fil stegne.

Tako pripremljenu tortu prekrivamo rolovanim fondanom (ticino masa, marchmallow fondan, ratluk masa, sta god vec volite da koristite). Fondan se naravno prethodno oboji, napravi u velicini da prekriva tortu, i dalje je sve stvar maste i dizajna. U Hannah Montana slucaju sve je kao sto se da videti bilo ruzicasto-ljubicasto, sa detaljima od fondana i dekoracijama radjenim u gelu u boji (piping gel).

Ono sto me je najvise namucilo su zice.... Prvo sam htela da ih izvucem uz pomoc gela u boji, ali nije lepo izgledalo. Onda sam pokusala sa filom za dekoraciju - i to je bilo bezveze... Na kraju mi je palo na pamet da bih za to idealno mogla da iskoristim rolnu zvaka koju sam onda isekla na tanke trake i to se pokazalo kao estetski najbolja kombinacija.

I naravno na kraju je moja cerka sve to ukrasila stikerima koje je prilepila na podlogu torte :))

21.1.09

Cokoladni rolat i oblande sa orasima

Nekako mi je u prebacivanju recepata sa starog bloga ovaj promakao....a steta je posto su kolaci vrlo ukusni a brzo se prave :)

Ako ne racunamo vreme potrebno za mlevenje oraha (ili ako ih kupite vec samlevene) za svaki od ovih kolaca vam treba prosecno 20tak minuta da ih napravite ... sto bi jedna moja drugarica rekla "brzi recepti za lenje kuvarice ". U svakom slucaju rolat osim toga sto je ukusan i izgleda jako lepo i zahvalan je za aranziranje.

Pored ovakvog nacina savijanja rolata kao na slici kako ga ja savijam (kada zutu masu stavim na sredinu crne a ne celom duzinom) moguce je isti rolat ako zelite napraviti i tako sto crnu masu u potpunosti prekrijete zutom masom pa ce u preseku rolat izgledati kao zuto-crna spirala.

ROLAT OD COKOLADE

200g secera
250 g topljene cokolade
350g mlevenih oraha

100g putera
100g prah secera
2 jaja

Crni deo: otopljenoj cokoladi dodati secer, mlevene orahe i 2 belanca. Sto topliju masu umesiti da bude kompaktna. Na plasticnu (nikako ne aluminijumsku!) foliju razvuci masu.

Zuti deo: u sudu umutiti puter, prah secer i dodati 2 zumanca.

Na vec razvucenu masu staviti zutu masu po sredini i uz pomoc folije saviti rolat. Ostaviti u frizideru preko noci da se stvrdne i onda seci (na ne preterano tanke komade da ne bi gostima prsti propadali kroz rolat kao sto mi se svojevremeno desilo.. lol)

MISA STANGLE

Ovo je stari recept koji je jos moja baka pravila, pa moja mama...pa sad evo i ja (a mozda i vi). Takodje jako prost, brz i bez mnogo zamlacivanja i mnoooogo ukusan!

300g secera
300 g oraha
150g putera
5 zumanaca
oblande

Umutiti 300 g secera sa 5 zumanaca, staviti na blagu vatru i stalno mesati da ne zagori sve dok se secer ne istopi. Odmah skloniti sa sporeta dodati puter i mlevene orahe i sve to umutiti.

Odmah filovati oblande. Fil se stavlja izmedju dve oblande, gornja oblanda se ne filuje. Po zelji moze da se isprska nekim od sprejeva u boji odozgo da bi izgledala lepse i dekorativnije.

19.1.09

Kako su cokoladna gnezda postala bombice...

Negde tamo krajem novembra moja draga Gagica, izvor lakih-za- pravljenje ukusnih-za-jelo recepata, postavila je recept za cokoladna gnezda sa eurokremom. Vec me je pri citanju recept odusevio i isprobala sam ga ubrzo (sa onom isporukom gingerbread kolacica za skolu), a kako sam ga isprobala tako sam se odusevila i brzinom pravljenja i ukusom (i ja i ukucani).

Medjutim u prekookeanskom nedostatku eurokrema (za doticna gnezdasca) a i slicnih nutella-based produkata u kuci u tom trenutku, gnezdasca su nekako bezveze izgledala onako oblikovana a bez "pticice" od eurokrema ... pa postadose bombice... Uvaljane u kokos naravno (a neke kasnije sam valjala i u keks).

I vec sam srocila planirane hvalospeve ovom receptu, kad primetih da je na Kuvarigricama u FBI rukavicama osmisljenim by mamajac pod "inspekcijom" upravo Gagin blog! Stoga sasvim spontano i nicim izazvano eto i mene u ovomesecnim FBI rukavicama!

Potreban materijal:

200gr šećera
100gr čokolade za kuvanje
100gr margarina (ja sam koristila puter)
300gr mlevenog keksa
200gr kokosa
2dl vode

Priprema:

U šerpicu staviti vodu i šećer pa kuvati dok ne provri. Čim provri skloniti sa ringle i dodati margarin i na parčiće lomljenu čokoladu. Kašikom mešati sve dok se ne rastope margarin (puter) i čokolada. Dodati onda mleveni keks i 100gr kokosa ( drugih 100gr vam trebaju za valjanje bombica).

Masa je malo toplija i izgleda redje na prvi pogled (barem kada se pravi sa puterom) pa je potrebno ostaviti je neko vreme u frizideru da ocvrsne. Onda pravite bombice, koje dodatno mozete po zelji ukrasiti nekim slagom u boji na vrhu kao na slici.Doduse dok su jos gnezda bila u opticaju nosila sam se mislju da od cokolade napravim pticice, ali nikako vremena da nadjem za to pa ostaje za neku narednu priliku...

Sve u svemu - vreme spremanja max 20 minuta, dobijate nekih 50 -tak bombica srednje velicine i fenomenalnog ukusa. Ja sam ih od novembra pravila barem 8 puta do sada i ponovo cu ovih dana... tako da preporucujem probajte, necete se pokajati a Gagici sve pohvale za recept :)

18.1.09

Posle male pauze...

...evo me opet. Nisam se "odjavila" sa bloga pre puta,sve nekako misleci da cu mozda ipak imati dovoljno vremena da ponesto ovde i napisem dok sam van kuce.... medjutim, slabo se to pokazalo u praksi, a nesto nisam imala ni vremena ni inspiracije za pravljenje kolaca u vecim kolicinama uprkos praznicima...

Jedino sam u ogromnim kolicinama pravila bombice sa Gagicinog bloga, koje su se pokazale kao izuzetno brze za pravljenje, izdasne a bogami i brzo su nestajale sa stola...

Pa evo cim sredim fotografije postavljam detalje o bombicama i naravno nastavljam sa pisanjem ovde o raznoraznim slatkim zanimacijama i njihovim dekoracijama :)