22.11.08

Transfer dizajna II - Color Flow tehnika

Pomocu ove tehnike mozete napraviti dvodimenzionalne ukrase za tortu po bilo kojoj shemi/crtezu koju imate. Imajte u vidu da se ova smesa sporo susi pa je ukrase potrebno praviti nekoliko dana unapred.

Smesa se priprema uz koriscenje Wilton Powder Color Flow Mix praha. Nazalost ne znam sta bi moglo da se upotrebi umesto ovog praha a da da iste rezultate i tako sjajne i glatke ukrase sto je po meni i najveca prednost koriscenja ove tehnike.

Recept za smesu:

1/4 cup (225 ml) + jedna kafena kasicica vode
4 cups (oko 1 kg) usitnjenog secera u prahu
2 supene kasike Color Flow praska

Sve umutiti mikserom, oko 5 minuta dok ne postane konzistentna smesa. Po zelji dodati boju. Pokriti vlaznom krpom sud u kome se nalazi ukoliko nije zatvoren, zato sto se smesa brzo na vazduhu stvrdne.

Ovako dobijena cvrsca smesa koristi se za iscrtavanje ivica dizajna.

Kao i u prethodnom slucaju, dizajn se pre rada preslika na vostani papir. Papir se zalepi za radnu povrsinu (obicno neki karton) da ne bi mrdao, i mora da bude potpuno ravan, bez nabora. Uz pomoc nastavka br.2 (malo sira okrugla rupica) iscrtavaju se konture dizajna.

Jako bitno: Prilikom izvlacenja kontura morate paziti da svaka kontura bude potpuno zatvorena i bez ikakvih prekida. U suprotnom ce doci do razlivanja i mesanja smese ako radite (a obicno radite) u vise boja, i do pucanja dizajna kada pokusate da ga skinete sa vostanog papira.

Evo ovde se vidi jedna od pticica koje sam ovom tehnikom radila u okviru Wilton 2 kursa.


Tako izvucene konture ostavite oko sat vremena da se prosuse i stegnu (ako popunjavate razlicitom bojom i do dva sata). U medjuvremenu pripremite razredjenu color flow smesu za popunjavanje kontura. Smesu razredjujete u proporciji 1 kafena kasicicu vode na polovinu cup (115 ml) smese, muti se dok se ne sjedini.

Kada se konture osuse unutrasnjost se popunjava ovom razredjenom smesom. Najbolje je za to ne koristiti vrecicu sa nastavkom vec vostani papir savijen u fisek (da nastavak ne bi slucajno polomio iscrtane konture). Popunjavajte iscrtane konture brzo, pocevsi od spoljasnjih stranica ka unutra dok se masa ne sjedini.


Ukoliko radite u vise boja najbolje je napraviti malu pauzu izmedju rada sa razlicitim bojama za slucaj da sve konture ipak nisu popunjene da ne bi doslo do razlivanja.
Ovako napravljene ukrase ostavite da se suse nekoliko dana i onda ih pazljivo skinite sa vostanog papira kada vidite da su potpuno suvi. Ukrasi su u principu jestivi ali su jako tvrdi i slatki.

I ovako izgleda pticica na kraju, postavljena na tortu :)


0 Comments: