27.3.07

Nekoliko recepata za torte

Dobila sam pre nekoliko dana gomilu recepata za razne torte (jer treba prvo imati tortu da bismo imali STA da ukrasimo, a bilo bi lepo da uz to sto dobro izgleda bude barem malkice jestiva...:))

Evo jedne "Dinastije" u paketu od pre neki dan. :)

DSC05823.jpg



Ima preko 50 recepata pa cu evo neke ostavljati ovde - one koje sam vec isprobala, ili mi deluju posebno zanimljivo...

Evo za pocetak:

ANANAS TORTA

10 jaja, 10 kasika secera, 10 kasika brasna, 1 prasak za pecivo,dobro ulupati i peci u podmazanom plehu. Ohladjenoj, iseci tanki gornji deo kore,izdubiti sredinu tako da ostane kao posuda. fil Na pari umutiti 4 cela jajeta i 200 gr secera, posebno umutiti 200 gr putera sa 100 gr secera, kada se krem ohladi sve sjediniti. Ananas iz konzerve iseci na sitne kockice i pomesati sa mrvicama izdubljene kore, sjediniti sa filom i u masu jos umutiti 3 žumanca. Izdubljeni deo kore napuniti sa filom i tortu premazati slagom.

DINASTIJA TORTA

Umutiti 2 kore.Umutiti 5 belanaca sa 150 gr secera,dodati 150 gr seckanih oraha i 2 kasike brasna i ispeci u podmazanom plehu. fil U ½ l mleka staviti 2 pudinga od vanile i skuvati gustu kremu,posebno ulupati 1 puter sa 12 kasika secera u prahu i 10 žumanaca i to dodati ohladjenom pudingu,dobro izmesati i masu podeliti na 2 dela.U prvi deo staviti 100 gr kokos brasna i filovati prvu koru, u drugi deo fila 3-4 rebra razmeksale cokolade i filovati drugu koru.Odozgo staviti slag.

Ova torta je izuzetno ukusna, moja trenutno omiljena torta, pre neki dan sam je bas pravila...(slike dole). Ukoliko želite da je dekorišete imajući u vidu da je puding masa malo nezahvalna za dekoraciju pošto je mekana, staviti preko poslednjeg sloja još jednu koru i nju premazati onda filom za dekoraciju.

GRILIJAŠ TORTA

Ispržiti 15 kasika secera u suvoj serpi da porumeni,dodati 20 kasika mlevenih oraha,dobro izmesati i brzo izruciti na mokar tanjir.Kada se masa ohladi samleti je na masini za orahe. kora 10 jaja ulupati sa 8 kasika secera i 15 kasika mlevenog grilijaža i 15 kasika prezli,testo peci u dva dela. fil 4 cela jaja sa 6 kasika secera dobro izmesati pa ukuvati na pari,dodati 200 gr putera i preostali grilijaž.Masu ohladiti.Ohladjene kore preseci po debljini i filovati pripremljenim kremom.Istim kremom filovati tortu i spolja pa celu tortu posuti mlevenim orasima.

KASATO TORTA

Na pari dobro umutiti 4 žumanca sa 4 kasike secera da bude gusta masa i dodati 2 kesice vanilina.Posebno umutiti 250 gr putera sa 20 gr secera u prahu.U polu ohladjenu masu od žumanaca sipati puter i mutiti dok masa ne postane penasta. Izlomiti ½ kg pti ber keksa u krupnije komade,preliti sa kuvanim hladnim mlekom,dodati 200 gr iseckanog suvog groždja pomesanog sa rumom i 200 gr seckanih oraha,4 rebra rastopljene cokolade,sve dobro promesati i sastaviti sa pripremljenom žutom masom.Od spremljene mase oblikovati tortu i premazati ulupanim snegom od 4 belanaca koji se spremaju na sledeci nacin.Skuvati 250 gr secera sa pola case vode u gust sirup,pa polako sipati u umucena belanca uz neprestano mucenje.Masu mutiti sve dok se ne ohladi i preliti je preko torte.

Naravno, ukoliko dekorišete onda vam ovaj recept za šlag preko ne treba, oblikujete masu koju želite (kasato torta je za to odlična, recimo Vini Pu i Dora torta u mojoj galeriji su Kasato torte) i onda ukrašavate.

TORTA OD BANANA

Zamesiti 250 gr secera u prahu sa 100 gr mlevenog keksa i 200 gr mlevenih oraha,dodati 1 jaje,sok 1 limuna,4 rebar rastopljene cokolade i 3 kasike ruma. Masu dobro izmesati i podeliti je u 2 dela. Jedan deo mase oblikovati po želji, staviti je na ravan tanjir posut secerom u prahu,preko tog dela poredjati na kolutove isecene banane,pa premazati kremom od penasto umucenog 125 gr putera sa 3 kasike prah secera i 100 gr uzduž isecenih žele bombona.Odozgo prekriti drugom polovinom testa,oblikovati kao donji deo,pa spolja premazati debelim slojem snega od umucene slatke pavlake sa secerom u prahu.

Naravno i ova torta kao i Kasato ostavlja mogućnost da je oblikujete kako želite- da li ćete staviti slatku pavlaku ili nešto drugo odozgo stvar je samo vaše inspiracije i želje.

20.3.07

Kako da napravite korpu sa cvećem

Kao što već rekoh, završna torta ovog drugog Wilton kursa bila je korpa sa cvećem. Sve te cvetiće koje sam pravila tokom prethodnih nedelja sada je trebalo konačno i upotrebiti u pravljenju korpe sa cvećem.

Za efekat korpe se koristi posebna tehnika. Može se raditi specijalnim nastavkom za ovu tehniku (vidi sliku dole) a može se raditi i običnom većim zvezdastim nastavkom (tako je radjena moja torta)

Decorating Tips - Basket weave

Korpa se pravi preko prethodno nafilovanog kolača. Nije bitno da bude posebno ravan pošto se ionako ništa neće videti (možete i detetu da date da namaže tortu, kasnije će biti jako ponosni što su učestvovali u pravljenju tako lepe torte -- jer je stvarno efektna)

Ako se rade stranice torte kreće se odozdo nagore. Prvo se povuče vertikalna linija. Preko te vertikalne, u pravilnim razmacima se povlače horizontalne linije iste dužine kao na gornjoj slici. Te horizontalne linije se spajaju novom vertikalnom, paralelnom sa onom prvom. Prazan prostor koji je izmedju njih ostao popunjava se horizontalnim linijama, jednake dužine. One se opet spajaju vertikalnom i tako u krug... dok ne dodjete do početka. Na kraju sve to na torti izgleda ovako (ovo je radjeno zvezdastim nastavkom, znači ni me treba vam poseban nastavak mada je onako baš prava korpa...)

Korpasacvecem010.jpg

Moram da napomenem da je ova tehnika naporna za ruke i zahteva prilično vremena... drugim rečima sutradan sam dobila upalu mišića... al vredelo je - uostalom pogledajte i sami

Korpasacvecem001.jpg

Ivice ovog rada pokrite školjkicama, zvezdicama, perlama ili bilo kojim drugim radom koji vam se svidja.

Pre nego što poredjate cveće (koje možete i kupiti a ne danima praviti) stavite veću količinu fila na površinu torte i onda cveće redjajte po filu - veće cvetove pozadi a manje napred.

Korpasacvecem032.jpg

Ako želite da nešto napišete napišite, ima mesta i za svećice i za razne druge varijacije...pustite mašti na volju...

Evo još nekoliko ideja sa Interneta za upotrebu ove tehnike (pravo da vam kazem meni je ova čokoladna sa jagodama najprimamljivija i već smišljam kojim ću povodom da je pravim...:))

Ako se neko odvaži da proba ovu tehniku, pošaljite mi slike pa ću ih rado postaviti na blog!

16.3.07

Cvetici, cvetici...

Protekli mesec, barem kada je o kolačima reč, protekao mi je veoma "cvetno". Elem, zavrsih ja prekjuče i drugi Wiltonov kurs, orijentisan pre svega na pravljenje raznoraznih cvetića od rojal mase i mogu reći da sam svastanešto sada vec naučila. U početku me je malo nervirao prilično spori tempo u odnosu na prvi kurs (ceo cas vežbamo da napravimo dva cvetića!) ali činjenica je da su dotični prilično efektni, a kada se jednom uvežbaju ti pokreti kojima se dotične latice prave, onda je svaki sledeći cvetić lakše napraviti...

Dakle na repertoaru su bile - jabuka, ljubicica, dan i noc, hrizantema, opet ruza ali manja od wilton, ruzin pupoljak, jagorcevina, bela rada.... Nije baš da sam sve naučila da napravim (sa ružinim pupoljkom sam u totalnoj svadji, a i bela rada mi nešto čudno ispada...) ali i previše bi bilo očekivati, ipak tu treba dosta vežbe...što reče instruktorka: posle prvih stotinak sve ide lakše...:)

Svi cvetići rade se od rojal mase (pišem recept uskoro) koja se osuši i bude jako čvrsta, na onom "ekseru" (flower nail)kao za wilton ružu. A pošto je u pitanju uglavnom prah šećer cvetići su (na radost moje ćerke) i jestivi ;)

Evo kako izgledaju:

Ruža, bela rada, mali cvetovi jabuke i jagorčevina

Korpasacvecem003.jpg

Bele rade i narcisi

DSC05655.jpg

Cvet jabuke (i ptičica radjena colorflow tehnikom)


Korpasacvecem014.jpg

Ovde se vidi dan i noć i neka poluuspešna jagorčevina ;)))

DSC05657.jpg

Toliko za sada, a sledeći put više o tome šta i kako dalje sa cvetićima kada ih napravite - odnosno o tehnici pravljenja "korpe za cvece" filom.