17.2.07

Bez alata nema zanata iliti sta vam je sve potrebno za dekoraciju

Ako ste se vec odvažili da se upustite u kreativnu avanturu samostalne dekoracije torte, po ugledu na sve one lepe torte koje vidjate po fancy poslastičarnicama ili Internetu, pre nego sto se bacite u nove pobede radne morate (jelte) imati i čime da napravite to malo slatko umetničko delo ;)

Ako zivite na zapadu - izbor je zaista širok, mozete nabaviti milion raznih stvari - od kojih vrlo verovatno neke necete nikada ni koristiti. Ja preporučujem Wilton proizvode, skoro isključivo njihove proizvode koristim i sve je vrhunskog kvaliteta.

Sa druge strane, ako ste u Srbiji (ex yu) većina tih zerzevalja vam nece biti dostupna pa ćete em malo pristedeti kućni budžet (ne kupujući i potrebne i nepotrebne stvari) a bogami i vaša kreativnost i snalažljivost će biti stavljena na probu...ali nije li tako skoro svaki dan..;). Doduše vidim da sada mogu da se nabave i neki od Wilton proizvoda kod nas, ali cene su bogami poveće, za neke stvari skoro tri puta skuplje nego ovde ("ovde" je Kanada btw)

Ajd da ne filozofiram mnogo na ovom zanatskom blogu nego da kažem i ponešto korisno.

Ono bez čega apsolutno ne možete jesu:

Kese za fil -- trouglastog oblika. Mogu biti providne plastićne (navodno za jednokratnu upotrebu ali ja ih perem dok ne puknu -a bogami i instruktorka na kursu radi istu stvar po sopstvenom priznanju;)) ili od jake plastike koje su za višekratnu upotrebu. Suštinski i bilo kakva jača plastična kesa može da posluži u te svrhe(mora da bude čvrsta plastika recimo barem kao one jače kese za zamrzivač). Špricevi su nešto laksi za korišćenje i sasvim dobro mogu da posluže ali sa kesama je potpuno drugačiji osecaj pošto imate potpunu kontrolu pritiska.

Nastavci barem 3 vrste (poželjno i više)

- zvezdasti (posebno bitan za dečje torte i inače jako koristan)

- Okrugli nastavak sa rupicom na vrhu za pisanje

-Nastavak za pravljenje listova

i držači tih nastavaka čiji se jedan kraj stavi u kesu a drugim se nastavak fiksira(couplers - ne znam kako se na srpskom zovu) što vise njih to bolje naravno,

Učvršćivac za fil - šlag fix ili meringue powder (nemam pojma šta je to na srpskom ali je mnogo dobro) jer bez čvrstog šlaga nema ništa od dekoracije, sve se razliva i izuzetno je frustrirajuće (ovo ja iz iskustva) :)

Moze vam biti korisno da imate i spatulu za razmazivanje fila, ali savršeno ravan fil je generalno tesko dobiti samo spatulom (o tehnikama kako se to radi neki drugi put) a relativno pristojna ravna površina se moze dobiti i uz korišćenje obicnog većeg noža. Ukoliko se odlucite za spatulu - uzmite ugaonu, mnogo je lakše mazati tortu sa strane njome.

To je ono osnovno za početak. I naravno dobra volja, i entuzijazam dovoljan da se izborite sa raspadnutim testom, mrvicama u filu, filom koji curi na sve strane, zvezdicama koje se pretvaraju u barice, lošim kombinacijama boja...i sve to shvatite kao dobru zabavu pre svega :)

4 Comments:

Анониман said...

Odavno hoću da naručim nastavke za špric i još neke "sitnice". Naručila sam katalog (koji sam platila),napravila spisak najpotrebnijih osnovnih stvarčica i na kraju se razočarala koja je cifra ispala. Moraću ipak narudžbinu da podelim na 3-4 dela :lol:
Odoh opet da pogledam,poučena ovim tvojim postom,šta da naručim :)
Kiss
p.s. i pored cene,ipak sam zadovoljna što ima prestavnik Wilton-a ovde kod nas.

Nikki said...

Baci pogled na onu temu na roditelju gde pitam za eurowiltov katalog ;) A ja dolazim u BG za jedno mesec dana pa mozemo da se dogovorimo da ti donesem sta hoces za mnogo manju cenu posto oni rasturaju sa cenama :)

Анониман said...

Upravo našla temu :)
Super što se nisam zaletela i naručila kod njih :)))

Анониман said...

mene interesuje dal postoje metalni nastavci za dekorisanje torti? ja sam cuo da postoje ali nigde ne mogu da ih nadjem. molim nek se javi neko ako nesto zna povodom ovoga
aleksadar
email : aleksandar1008@yahoo.com