21.11.10

Šah torta u obliku kontrabasa

Pre par meseci mejlom mi se javila Jelisaveta pitajući me za savet i uputstvo kako da napravi tortu u obliku kontrabasa. Nije pravila slične torte ranije i nije imala iskustva u radu sa fondanom - a pogledajte rezultat!

Jelisaveti hvala na poslatim fotografijama i receptu, i nadam se da će ovo biti samo jedna od prvih njenih sličnih torti u nizu, a svima vama koji se dvoumite, niste sigurni da li biste umeli da napravite tortu kakvu ste zamislili neka Jelisavetina torta posluži kao inspiracija i motivacija da i sami pokušate. Ako vam treba savet, javite se, a ako želite da podelite sa drugima vaše slatko remek delo, pošaljite mi fotografiju i recept i ja ću ih objaviti na blogu.

Sledi recept Jelisavetine mame za Šah tortu:

Patišpanj
10 razmućenih žumanaca pomešati sa 300 gr.oraha, 2 kašike prezle (ili brašna) i  3 štangle topljene  čokolade. To zatim dodati u 10 umućenih belenaca sa 10 kašika šećera. Pažljivo promešati i ispeći koru.

Fil
4 žumanca, 1 celo jaje, 4dcl. mleka, 4 kašike šećera 1 kašiku brašna, skuvati na pari i u to dodati jedan vanilin šećer i 4 štangle čokolade. Ohladiti.
Posebno umutiti 250 gr putera sa 250 gr. prah šećera i umešati sa gore ohladjenim filom. Preseći koru na pola, nafilovati donju koru, poklopiti presečenom korom i nafilovati gore sa ostatkom fila celu tortu.

Za ovu tortu sam napravila koru, isekla je na pola i izrezala oblik kontrabasa. Fil sam namazala samo u sredini, a gornji deo torte sam namazala sa puter kremom ( umiti se 125gr putera, 200gr šećera u prahu i 3 kašike mleka) da bi mi stajao fondan (domaci fondan po receptu iz Minjine-kuhinjice).



Vrat kontrabasa sam napravila od čokolade za modeliranje, koja se po originalnom receptu pravi sa corn sirupom ali posto nisam mogla da ga nadjem istopila sam čokoladu i pomesala sam sa 50gr. fruktoze koju sam skuvala u 10ml vode. Ostavi se da odstoji preko noci u frizideru. Divno je raditi sa njom, lako se obilikuje i jako je ukusna.

6 Comments:

Andrea said...

Wow ovo zbilja prekrasno izgleda. :)

Nikki said...

A tek joj je prva torta...:))

Анониман said...

Odlicna torta

<a href="http://www.infomreza.com/>vesti</a>

Unknown said...

a koliko si cokolade stavila da se istopi sa fruktozom?Tj koliko grama?100-200? :) unapred hvala :)

Анониман said...

Draga Nikki bila bih ti jako zahvalna kada bi objavila recept za cokoladu za modelovanje sa fruktozom sa detaljnim merama i uputstvima. pokusala sam da je napravim ali se skamenila. Unapred hvala!!!! Pozdrav od Tijane iz Nisa!

dekoracija said...

Svaka cast, fenomenalna torta.