22.5.09

Komplikacije i izgubljene fotografije :((

Odnosno za sada nista od obecanog foto tutorijala za topsy turvy...:(( Posle napisanog uvodnog posta, krenula sam da pisem naredni kao sto sam obecala medjutim ja u My Pictures - nema mi fotografija "procesa"pravljenja... Jedan kompjuter, drugi kompjuter, treci... backupi... neeema :((( Buduci da sam u medjuvremenu promenila 3 kompjutera na 2 kontinenta vise ni ne znam gde su se sve te slike pogubile, i zaista mi je zao posto sam slikala svaku fazu pravljenja...

Napisacu (moram malo vise da opisujem) u nekom od narednih postova kako ide postupak... ukoliko nadjem neki link negde sa objasnjenjima ostavicu (ne zelim da ostavljam fotografije koje nisu moje) ali za foto tutorijal moracete da se strpite... dok ne nadjem vremena da napravim jos jednu ovakvu tortu...

Doduse eto mi i motivacije :)

2.5.09

Torta Ludog Sesirdzije (Madhatter, Topsy-turvy)

Definitivno najkomplikovanija i jedna od najvecih i najtezih torti koje sam do sada pravila je kriva "nerodjendanska" torta Ludog Sesirdzije. Ne znam kome je i kada prvi put palo na pamet da ovu tortu "ozivi" i zada muke i izazov wannabe poslasticarima, cinjenica je da je ova torta - uprkos tome sto iziskuje dosta vremena i truda da se napravi - sve popularnija, i da svaki profesionalni cake dekorater ima ovakvu tortu u ponudi (ima ih i sa po 6 spratova).

Ako ih trazite po Internetu nacicete ih pod vise kljucnih reci - madhatter, topsy-turvy, whimsical cake. Od boja, spratova i nemogucih uglova pod kojima nivoi torti stoje zavrtece vam se u glavi. Varijacije su zaista razne. Od samo dva sprata i blazih nagiba do remek dela sa 5-6 spratova - i to onih pravih jestivih torti (ne onih od stiropora koje prave za poziranje i slikanje po cake decoration magazinima, pa nam nabijaju komplekse idealno ravnim ivicama :)).

Koju god tortu na vise "spratova" pravili njeno sklapanje jeste vestina za sebe. Velike torte se cesto sklapaju na licu mesta da se ne bi ostetile i poremetile u transportu. U zavisnosti od velicine i tezine torte, nekada ce vam i za samo jedan sprat biti potrebno dodatno ucvrscivanje u vidu plasticnih ili drvenih potpornih stapica kojima se gornja torta fiksira za osnovu. Medjutim, za topsy turvy, narocito ukoliko je velika i teska (a ova moja je bila ogromna) trebace vam i vise od toga da biste je "sklopili" i dobili ovakve uglove a stabilnu tortu.

U narednih par postova, korak po korak cu opisati pravljenje ove torte, sa sve fotografijama koje sam u toku rada slikala.

Za pocetak, prvo za sta treba da se odlucite jeste koju tortu cete praviti i sa koliko spratova cete pokusati. Meni licno su 3 sprata efektnija od 2 (a tek 4!!) ali ukoliko nemate mnogo iskustva, mozda je bolja varijanta isprobati sve na 2 sprata, pretrazivanjem cete naci i jako lepe "krive" torte samo na dva sprata. Izbegavajte u principu mekane filove i puding za ovu tortu da ne bi doslo do sleganja, ili curenja pod tezinom. Najidealnije bi bilo ako biste mogli da odvojite nekoliko dana za pravljenje, dajuci joj vremena da se ucvrsti u medjuvremenu u frizideru.

dan 1: pecenje i filovanje kora
dan 2: oblikovanje kora, pravljenje konstrukcije i presvlacenje fondanom
dan3 (pozeljno na dan kada ce biti posluzena ili vece pre toga): sklapanje i dekorisanje

nastavice se...

1.5.09

Prolecna torta sa jagodama

Kao sto rekoh u proslom postu, prolecna torta sa jagodama je ono sto se dobije kad se polovina planirane veeelike torte ne napravi. Tako moje nesudjeno vajarsko slatko delo postade jedna brzinska cokoladno jagodasta torta - zacudo jako ukusna.

Kore su obican patispanj sa cokoladom - 6 jaja, 6 kasika secera, 6 brasna, kakao, prasak za pecivo i malo ulja. Prvo umutiti belance, pa dodavati jedno po jedno zumance i ostale sastojke. Sve izmesati dok se ne dobije ujednacena masa, sipati u pleh i peci. Filovati izmedju kora pudingom od jagoda umucenim sa puterom preko koga se naslazu iseckane jagode - dve ili tri kore, po zelji.

Povrsina torte je prekrivena filom od putera u koji sam dodala jagode. Pozeljno je da jagode ne budu previse socne (ove moje su bile pune vode a i prilicno bezukusne ako cemo pravo) jer fil onda ne ispadne dobro, bude prilicno vlazan i ne moze sa njim nista da se uradi osim da se ovako "zalepi" preko torte.

Gore naseckati jagode (ako vas ne mrzi dodatno ukrasite slagom, mene je iznervirao mokri fil pa je ovo delo ostalo prilicno minimalisticko), ostavite par sati u frizideru i - posluzite se. Ko voli kombinaciju cokolade i jagoda sigurno ce mu se dopasti.