30.6.09

Dekoracija torti - umetnost ili zanat?

Trazeci neke dizajne za torte skoro sam naisla na kolekciju fenomenalnih torti uradjenih toliko realisticno da je u nekim slucajevima prosto neverovatno da je u pitanju torta. Ukoliko je verovati propratnom komentaru - SVI delovi na svim tortama su jestivi!

Ovde prenosim samo nekoliko fotografija, tesko mi je bilo i da izaberem samo par komada - opet citajuci neke od komentara na tom sajtu mi se u glavi pojavilo pitanje - koja je granica izmedju poslasticarstva kao zanata koji se rutinski uci (ono za sta smo pored "bakine kuhinje" manje vise svi od malena vezivali pravljenje torti i kolaca) i pravljenja ovakvih torti koje svakako izlaze iz okvira bilo kakvih standardnih torti i kolaca na koje smo navikli? Da li ovakve torte moze da nauci da pravi bas svako?


Pre nego sto sam pocela da se bavim ovim hobijem vrhunac mog poslasticarsko-kolacarskog znanja je bio odlazak u poslasticarnicu i izbor torte :). Tek sam se na Wiltonovim kursevima dekoracije malo vise susrela sa celom industrijom dekoracije kolaca, cinjenicom da postoje odredjeni trendovi u istoj, takmicenja, TV emisije, kao i ljudi koji se smatraju ne samo dekoraterima kolaca vec pravim umetnicima - tzv Cake Artists.



Nekako kada kazemo "umetnost" pre cemo pomisliti na sve drugo nego na nesto cemu je namena da zavrsi u nasem probavnom sistemu (naravno ukoliko ne pravite dizajn za one kartonske torte za iznajmljivanje). Ali je cinjenica da su neka od dela ljudi koji se bave dekoracijom torti na vrhunskom nivou, zaista prava umetnicka dela i po efektu koji izazivaju kod posmatraca i po kolicini rada, energije truda i talenta koji je u pravljenje istih ulozen.



Margaret Braun recimo svoje torte dizajnira i - oslikava. Samo pogledajte na njenom sajtu kako to izgleda..... umetnost ili zanat? Svi delovi su naravno jestivi.

Skoro sam drugaricu koja prelepo slika pokusavala da nagovorim da isproba tako nesto kada je pravila tortu sinu za rodjendan. Nazalost nije imala vremena, ali se nadam da ce nesto od svojih prelepih likovnih dela nekada pokusati i da prebaci u ovu jestivu formu - eksperimenta radi ako nista drugo :)

Kazu ljudi za neke torte da su toliko lepe da ih je steta pojesti... mada iz mog iskustva nekih od ovih severnoamerickih umetnickih dela dosta njih bi se komotno dale i preskociti sto se degustacije tice (standardna torta je ovde napravljena od cake mixa i buttercreama od biljne masti i ogromne kolicine prah secera...ne bas privlacno.. :) ).

Ne znam kakvog su ukusa ove ruske torte koje vidite ovde sa sajta sa pocetka posta (autor je kako na sajtu pise izvesna Zhanna iz St. Petersburga) ali deluju zaista carobno - pogledajte obavezno fotografije, mozda dobijete poneku ideju i nemojte se ustrucavati da eksperimentisete i napravite svoje malo jestivo umetnicko delo. :)

26.6.09

Mac OS Torta - samo za ljubitelje Meka :))

Ovaj kockasto-plavi -nasmejani kompjutercic koji se smeska sa vrha torte predstavlja logo OS sistema Macintosh - a torta je napravljena za velikog fana Mac/Apple lika i dela i svih postojecih a verovatno i buducih proizvoda doticne kompanije - u pitanju je moj muz naravno :)

Ispod logoa od fondana sakrivena je obicna keks torta (koju bas dugo nisam pravila i sad sam iskoristila priliku da je napravim posto mi je bila za promenu potrebna najobicnija kockasta torta.

Za ovu tortu trebace vam

dve kutije Petitt Beure keksa
malo mleka ili vocnog soka po ukusu
500g putera
7 kasika prah secera
1 cokolada za kuvanje 100g
2 cela jaja

Umutite fil od putera, secera i cokolade i na kraju u njega dodate 2 cela jaja jedno po jedno. Mutite mikserom dok ne postane gusta kremasta masa.
Kekse slazete jedan po jedan, prethodno ih natopite dobro mlekom ili sokom. Premazete keks kremom pa redjate opet i tako dok ima keksa (ili dokle vec hocete). Poslednji red keksa premazete debelim slojem fila i ostavite preko noci da ocvrsne.

Torta je izuzetno brza i laka za pravljenje, narocito ako decu hocete da ukljucite u proces (samo pazite da dobro natapaju keks mlekom, ovo iz iskustva da ne biste na ponekim mestima dobili krckavu keks tortu :) ).

Ukrasavanje je u ovom slucaju bilo takodje jako brzo i prosto - fondan se oboji u tri nijanse plave, iseku dva pravougaonika za delove lica u svetlije i tamnije plavoj a od najtamnije se naprave oci, nos i usta. Okolo se ukrasi obicnim slagom.

Sve zajedno pravljenje torte sa dekorisanjem (ako ne racunamo farbanje fondana koje uzme malo vise vremena) oduzece vam oko sat do sat ipo vremena najvise.

7.6.09

Madhatter cake (kriva torta) - deo II

Eto sta je nedostatak motivacije kada nema propratnih fotografija. U svakom slucaju, konacno da napisem i ovaj tutorijal do kraja a slike ostajem duzna kada sledeci put budem pravila ovakvu tortu...:)

U prethodnom postu stadosmo kod spremanja torte koju cemo dekorisati. Kao sto sam vec rekla izbegavajte puding i slag (i generalno meke filove koji se razlivaju previse) jer vam torta nece biti dovoljno cvrsta i pod tezinom ce se jos vise kriviti nego sto je planirano, a fondan moze i da pukne.

Izbor recepata je ogroman, pa samo imajte u vidu navedeno i birajte po svom ukusu neku malo cvrscu tortu. Takodje nije bitno koliko ce kora torta imati, dok svaki nivo torte ima dobru visinu - ovo je narocito bitno, dakle ni jedan "sprat" ne sme da bude tanak - zasto - zato sto cete u svakom osim poslednjeg sprata - busiti rupu u sred torte :)

Vizuelni efekat "nestabilnosti" dobijate tako sto je svaki sprat napravljen tako da gornji prečnik torte bude malo veći od donjeg - odnosno torta se širi odozdo nagore. Prvo postavljate najmanju koru, pa vecu pa najvecu odozgo.

Najbolje proporcije dobićete kada je najveća kora gornje torte istog prečnika kao najmanja kora donje torte. Spajate ih tako sto prvo postavljate kore najmanjeg precnika, pa srednjeg pa najveceg. Poslednju koru koja ide na vrh sprata zaseci cete ukoso da ne bi bila ravna vec da bi svaka povrsina stajala "nakrivo" kao sto se na fotografiji vidi.



Svaki sprat torte nafilujte odozgo cvrstim kremom (debelim slojem) i ostavite preko noci svaki sprat ponaosob da se ucvrsti.

Kada je torta cvrsta i fil se stegao, u torti najsireg precnika (onoj koja ide dole), cete iseci srednji deo tako da gornji sprat torte moze da stane u njega. Dakle gornji sprat torte NE stoji na nakrivljenoj povrsini donje torte kako to izgleda kada je torta spojena, vec u izdubljenoj povrsini - koja je em RAVNA em fiksira gornji sprat da ne mrda.
Ukoliko je torta ipak teska, preporucujem da se stave neki drzaci (plasticni ili drveni stapici) kojim ce se gornji sprat ipak fiksirati - narocito ako pravite tortu na tri sprata.

Isti postupak cete ponoviti i sa spratom broj 2 ukoliko pravite tri sprata.

Tako "izbusene" torte presvucite fondanom u bojama kojim zelite i ostavite opet neko vreme u frizideru da ocvrsnu. Spojite "konstrukciju" po navedenom uputstvu i dalje ukrasavajte po zelji - razlicitim detaljima od fondana, masnicama, trakama, ili ukoliko zelite ukrasima od fila... sve je dalje stvar maste i kreativnosti a i na Internetu mozete naci sjajnih ideja za ovakvu krivu tortu