2.5.09

Torta Ludog Sesirdzije (Madhatter, Topsy-turvy)

Definitivno najkomplikovanija i jedna od najvecih i najtezih torti koje sam do sada pravila je kriva "nerodjendanska" torta Ludog Sesirdzije. Ne znam kome je i kada prvi put palo na pamet da ovu tortu "ozivi" i zada muke i izazov wannabe poslasticarima, cinjenica je da je ova torta - uprkos tome sto iziskuje dosta vremena i truda da se napravi - sve popularnija, i da svaki profesionalni cake dekorater ima ovakvu tortu u ponudi (ima ih i sa po 6 spratova).

Ako ih trazite po Internetu nacicete ih pod vise kljucnih reci - madhatter, topsy-turvy, whimsical cake. Od boja, spratova i nemogucih uglova pod kojima nivoi torti stoje zavrtece vam se u glavi. Varijacije su zaista razne. Od samo dva sprata i blazih nagiba do remek dela sa 5-6 spratova - i to onih pravih jestivih torti (ne onih od stiropora koje prave za poziranje i slikanje po cake decoration magazinima, pa nam nabijaju komplekse idealno ravnim ivicama :)).

Koju god tortu na vise "spratova" pravili njeno sklapanje jeste vestina za sebe. Velike torte se cesto sklapaju na licu mesta da se ne bi ostetile i poremetile u transportu. U zavisnosti od velicine i tezine torte, nekada ce vam i za samo jedan sprat biti potrebno dodatno ucvrscivanje u vidu plasticnih ili drvenih potpornih stapica kojima se gornja torta fiksira za osnovu. Medjutim, za topsy turvy, narocito ukoliko je velika i teska (a ova moja je bila ogromna) trebace vam i vise od toga da biste je "sklopili" i dobili ovakve uglove a stabilnu tortu.

U narednih par postova, korak po korak cu opisati pravljenje ove torte, sa sve fotografijama koje sam u toku rada slikala.

Za pocetak, prvo za sta treba da se odlucite jeste koju tortu cete praviti i sa koliko spratova cete pokusati. Meni licno su 3 sprata efektnija od 2 (a tek 4!!) ali ukoliko nemate mnogo iskustva, mozda je bolja varijanta isprobati sve na 2 sprata, pretrazivanjem cete naci i jako lepe "krive" torte samo na dva sprata. Izbegavajte u principu mekane filove i puding za ovu tortu da ne bi doslo do sleganja, ili curenja pod tezinom. Najidealnije bi bilo ako biste mogli da odvojite nekoliko dana za pravljenje, dajuci joj vremena da se ucvrsti u medjuvremenu u frizideru.

dan 1: pecenje i filovanje kora
dan 2: oblikovanje kora, pravljenje konstrukcije i presvlacenje fondanom
dan3 (pozeljno na dan kada ce biti posluzena ili vece pre toga): sklapanje i dekorisanje

nastavice se...

4 Comments:

Snježana Cetina said...

ajme!! svaka ti čast!!

Minja said...

Super je !
Za nju stvarno treba imati dosta strpljenja a i vremena, bez dece u blizini :))

Nikki said...

Treba... a i losu srecu da izgubis sve fotografije koje si u toku rada slikala...lol

Vlastimir said...

Ova decija rodjendanska torta je isto jako lepa.