31.3.09

Nagrade!!! :)))

Pre desetak dana moje drage Vera i Gaga su ovom blogu dodelile dve lepe nagrade. Hvala i jednoj i drugoj puuuno, jako ste me obradovale, postavila sam ih na oba bloga (i ovaj i onaj stari :))

Ovih dana sam bas zauzeta pa nikako da obavim svoj deo posla i prosledim nagrade drugim blogovima. I evo konacno liste :

One Lovely Blog Nagradom zelim da nagradim sledece blogove:

1. Cooks and Bakes
2. Obrnuto srazmerno
3. Choklad Passion
4. Graphica - Ivana designs
5. Skrabalica
6. Palachinka
7. Prijatno!

Pravila za One Lovely Blog Nagradu:

Dodajte logotip na svoj blog
Uz logotip stavite link na osobu koja vam je nagradu dodelila
Imenovati i dodeliti nagradu 7 drugih blogova
Ostavi poruke o nagradi na nominiranim blogovima.

Lemonade award dodeljujem sledecim blogovima:

1. Voce i povrce
2. Dalmacija down under
3. Choklad Passion
4. Cooks and Bakes
5. Skrabalica
6. Minjina kuhinjica
7. Prijatno!
8. Knjiga recepata by Nina
9. CafeChocolada
10. U mojoj kuhinji 2


Pravila za Lemonade award:

Dodajte logotip na svoj blog.
Postavite link na osobu (blog) koja vam dodeljuje nagradu.
Imenovati i dodeliti nagradu deset drugih blogova.
Ostavi poruke o nagradi na nominovanim blogovima.

:)

19.3.09

Masna od fondana

Evo konacno uputstva za pravljenje masne od fondana - specijalno za Lanu, a i za sve ostale kojima se dopadne ovako nesto :)

Da biste napravili obicnu masnu od fondana kao ovu na slici potreban vam je jedan veci komad fondana (200-300g, zavisi od velicine masne), boja za fondan i po zelji neki od alata za ukrasavanje (da se urezu ivice masne kao sto je na ovoj masni uradjeno).

Fondan umesite i izravnajte oklagijom na ravnoj povrsini prekrivenoj musemom sa dosta prah secera na njoj. Fondan ne sme da bude preterano tanak jer ce masna puci, neka debljina od oko pola cm je najbolja. Tako izravnat fondan secite uz pomoc lenjira na pravougaone trake. Svaka polovina masne pravi se ponaosob pa se masna naknadno spaja. Da bi masna lepse izgledala mozete necim utisnuti saru po ivici masne celom duzinom kao na slici (postoje posebni alati za to, ali moze da se i nesto iz kucne radinosti izvuce, da se izbocka viljuskom npr..)

Nazalost, slucajno sam izbrisala sa aparata fotografije "procesa" pravljenja masne pa imam samo finalni proizvod i tortu na slici ali nadam se da ce i iz toga biti dovoljno jasno kako se radi, a post cu dopuniti fotografijama prvi sledeci put kad budem pravila masnu.

Dakle: svaki iseceni pravougaonik je duzine kao cela masna (za ovu na slici vam treba 4, mozete je napraviti i sa samo 2 dela, po zelji). Svaki se previje na pola i izmedju prednjeg i zadnjeg dela stavi nesto sto ce masnu drzati u zeljenom obliku. Da bi se dobio oblik moze se i masna prebaciti preko oklagije (samo presaviti i spojiti, pritisnuti fondan na krajevima), ali ja uglavnom za fiksiranje masne koristim reducire (nastavke za kese za ukrasavanje) nekako daju fin oblik masni, oklagija bude presiroka.



Tako oblikovan fondan se stavi u frizider da se skroz stvrdne. Masnu mozete naknadno sutra spojiti tako sto obe polovine masne stavite jednu uz drugu i preko toga prebacite malo pravougaono parce fondana koje ce biti "centar" masne.

Ukrasne trake za masnu pravite tako sto tanko isecene trake fondana obmotate oko olovaka kao na slici i ostavite takodje preko noci da se ucvrsti. Onda polako i pazljivo skinete trake fondana i rasporedite sve po torti tako da izgleda kao masna iz jednog dela :)

5.3.09

Ledene kocke deo II - recept

Pre neki dan konačno ponovih "projekat" pravljenja ledenih kocki - ovoga puta (konacno) uspešno a na sveopste zadovoljstvo (sve debeljuskastijih od ovolikih kolaca) ukućana, a bogami i moje buduci da mi je ovo jedan od omiljenih kolača.

Sve sam uradila isto kao i prošli put, sa identičnim namirnicama, na isti način tako da odgovor na to šta je prošli put pošlo naopako nemam, budući da je najveći problem bio u belom filu...

Ostadoh duzna recept pa evo da ga napišem:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakaa
kesica praška za pecivo

Sve zamutiti i peći u dobro podmazanom plehu. Ispečenu koru preliti šerbetom od 200 g šećera istopljenog u šerpici u koji se kašičicu po kašičicu dodaje voda.


fil:
prokuvati pola litre mleka, dodati 8 kašika brašna i 8 kašika šećera i polako mutiti na blagoj vatri dok smesa ne postane gusta. Pustiti da se malo ohladi pa umutiti 250g putera i 2 vanilin šećera

preliv
rastopiti 100g crne čokolade sa malo putera i preliti njime beli fil.

Ostaviti preko noći u frižideru i ujutro seći.