20.2.09

Muffins sa suvim vocem

Muffins ili mafini jedan su od najcescih kolacica na koje cete po Severnoj Americi naici. Ime im potice od francuske reci moufflet sto znaci "mekani hleb". Ono sto je meni zanimljivo kod ovih kolacica jeste da su varijacije istih - pa skoro beskonacne - od onih najpoznatijih sa cokoladom (chocolate chips ili double chocolate, preko onih sa svezim vocem, suvim vocem, kikirikijem, orasima, lesnicima ili drugim "nuts", mogucnosti su nebrojene.

Razmisljajuci o temi ovomesecnih Kuvarigrica, Ajme koliko nas je! koje je osnovala monsoon - a cija je ovomesecna domacica Vera zadala za temu suvo voce, jedna od prvih stvari koja mi je na pamet pala su upravo bili muffini. Buduci da ne koristim mnogo suvo voce u kolacima, nekako uvek vise naginjem cokoladnijim i kremastijim varijantama, prvo sto mi je palo na pamet jeste varijanta recepta koji je vec proveren - samo da uobicajene komadice cokolade zamenim suvim vocem.

Gomila usitnjenih suvih jagoda u prodavnici ucinila mi se prilicno primamljivo pa sam resila da pokusam sa njima. Testo sam pripremila kao i uvek:

Puter (oko 150g mislim, ja to malo otprilike pravim, ne merim) umutiti sa 4 jaja (dodavati jedno po jedno) i 1 soljicom secera. Dodati kasicicu praska za pecivo, na vrh kasicice soli i 2.5 do 3 soljice brasna.

U tako pripremljeno testo sam ubacila 200 g suvih jagoda i oko 100g seckanih badema, sve zamutila zajedno i razlila u kalupe.
I posle oko pola sata, dobili smo jako ukusne maffine, moram priznati cak i ukusnije od obicnih cokoladnih. Za ukrasavanje je ovoga puta volontirala moja cerka koja se zabavljala sa crvenim gelom..:))

3 Comments:

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

ja moram priznati da nikad nisam nu čula, a ni videla da postoje suve jagode.....
a mafini su uvek dobrodošli na našem meniju... i baš mi se sviđa ova tvoja kombinacija....

Nikki said...

Pravo da ti kazem nisam ni ja dok nisam krenula da zagledam suvo voce po radnji... a nekako se one malo rastope i omeksaju unutra i budu stvarno mnogo ukusne.

nlo said...

i ja sam ih tek neki dan prvi put vidila i naravno kupila:))