19.1.09

Kako su cokoladna gnezda postala bombice...

Negde tamo krajem novembra moja draga Gagica, izvor lakih-za- pravljenje ukusnih-za-jelo recepata, postavila je recept za cokoladna gnezda sa eurokremom. Vec me je pri citanju recept odusevio i isprobala sam ga ubrzo (sa onom isporukom gingerbread kolacica za skolu), a kako sam ga isprobala tako sam se odusevila i brzinom pravljenja i ukusom (i ja i ukucani).

Medjutim u prekookeanskom nedostatku eurokrema (za doticna gnezdasca) a i slicnih nutella-based produkata u kuci u tom trenutku, gnezdasca su nekako bezveze izgledala onako oblikovana a bez "pticice" od eurokrema ... pa postadose bombice... Uvaljane u kokos naravno (a neke kasnije sam valjala i u keks).

I vec sam srocila planirane hvalospeve ovom receptu, kad primetih da je na Kuvarigricama u FBI rukavicama osmisljenim by mamajac pod "inspekcijom" upravo Gagin blog! Stoga sasvim spontano i nicim izazvano eto i mene u ovomesecnim FBI rukavicama!

Potreban materijal:

200gr šećera
100gr čokolade za kuvanje
100gr margarina (ja sam koristila puter)
300gr mlevenog keksa
200gr kokosa
2dl vode

Priprema:

U šerpicu staviti vodu i šećer pa kuvati dok ne provri. Čim provri skloniti sa ringle i dodati margarin i na parčiće lomljenu čokoladu. Kašikom mešati sve dok se ne rastope margarin (puter) i čokolada. Dodati onda mleveni keks i 100gr kokosa ( drugih 100gr vam trebaju za valjanje bombica).

Masa je malo toplija i izgleda redje na prvi pogled (barem kada se pravi sa puterom) pa je potrebno ostaviti je neko vreme u frizideru da ocvrsne. Onda pravite bombice, koje dodatno mozete po zelji ukrasiti nekim slagom u boji na vrhu kao na slici.Doduse dok su jos gnezda bila u opticaju nosila sam se mislju da od cokolade napravim pticice, ali nikako vremena da nadjem za to pa ostaje za neku narednu priliku...

Sve u svemu - vreme spremanja max 20 minuta, dobijate nekih 50 -tak bombica srednje velicine i fenomenalnog ukusa. Ja sam ih od novembra pravila barem 8 puta do sada i ponovo cu ovih dana... tako da preporucujem probajte, necete se pokajati a Gagici sve pohvale za recept :)

6 Comments:

Monika said...

bombice i gnjezda, svejedno...super izgledaju!

Andrea said...

Gagin blog zbilja je prava riznica jednostavnihj i ukusnih recepata. Ja sam se jedva odlučila za jedan za ovu igru! :)
Tvoje bombce super izgledaju. :)

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

auuuu, da znaš da mi je baš milo što sam te navukla na bombice... ljubac veliki!!!
a stvarno su super prosti i ukusni, deca ih smažu za sekundu...

Marija said...

Ovo je i meni bilo u uzem izboru :) Super izgledaju i kao kuglice!

nlo said...

da, da i ja sam se bila napalila na ta gnijezda ali sam nabrzinu i odustala jer kao drži me još uvijek neka dijetalna prehrana a ko bi im mogao odoliti:))
kuglice su malo blaža varijanta s obzirom da nema eurokrema pa bi nekako i mogle proći;)))

Вера said...

Predobar blog,koji ima pregrst odlicnih recepata.Super izvedba!