5.12.08

Transfer dizajna III - Ukrasi od smrznutog krema

Izrada ukrasa od smrznutog krema (frozen buttercream transfer) je jedan od najpopularnijih nacina izrade ukrasa za torte. Ukoliko niste sigurni kako da prenesete dizajn direktno na tortu, ovo je najsigurniji i najlaksi nacin da dobijete zeljeni rezultat.

Ono sto vam treba je manji komad stakla ili pleksiglasa, dovoljno veliki da dizajn na njega stane a dovoljno mali da stane u zamrzivac. Dizajn koji zelite da prenesete cete kao i u prethodnim slucajevima prvo odstampati. Mogu da preporucim Kids Color Pages sajt, gde nema sta ne moze da se nadje od svih mogucih crtanih likova za decje torte, do svih mogucih zivotinja, oblika, motiva iz razlicitih zemalja sveta...ma stvarno sta god vam padne na pamet ima...

Ukoliko je u pitanju dizajn u kome je bitno da ukras izgleda isto a ne kao odraz u ogledalu (narocito ako ima slova) onda cete ga odstampati kao odraz ili na prozracnom papiru pa okrenuti na drugu stranu.

Kad izaberete i odstampate dizajn, zalepicete ga na pozadinu tog stakla ili pleksiglasa, a na prednji deo vostani papir. Dizajn cete ocrtati po zelji uz pomoc buttercreama ili nekog drugog cvrstog fila koji koristite, najbolje uz koriscenje kese i nastavka za fil. Prvo ocrtate sve konture, najbolje jednom bojom, koristeci krem cvrste konzistencije. Ostavite malo da se prosusi i stvrdne i onda dalje popunjavajte koristeci okrugli nastavak i krem srednje konzistencije.

Kada sve ispunite, dodajte jos fila iste boje kao i povrsine koje ste bojili da biste podebljali ukras.

Ono sto je jako bitno i u ovom slucaju kao i kada se radi sa color flow masom, jeste da sve ivice budu povezane i da nema nikakvih rupa u filu prilikom ispunjavanja jer u suprotnom moze doci do pucanja prilikom skidanja dizajna.

Tako ocrtan dizajn ostavite preko noci u frizu da se zamrzne.

Sutradan skinete vostani papir sa dizajnom sa pleksiglasa, stavite gornjom stranom na tortu i odlepite vostani papir.
Ja slabo koristim ovu tehniku, isprobala sam je jednom i bila jako zadovoljna ali skoro uvek radim direktno na torti posto mi je tako brze tako da za sada nemam nekih svojih fotografija pa u ovom postu prenosim nekoliko sa sajta Tracy Brown na kome se moze naci i jos detaljniji tutorijal na engleskom sa slikama.