20.11.08

Kako da prenesete dizajn/sliku na tortu

Da biste na tortu preneli neki oblik/sliku, sta god to bilo - jednostavan cvet, apstraktni oblik ili omiljeni crtani junak vaseg deteta nisu vam potrebni ni posebni plehovi, ni specijalan alat ni unapred napravljeni sabloni (mada priznajem da sve ovo dosta olaksava i ubrzava posao).
Bilo koji dizajn mozete prilicno lako preneti na tortu na nekoliko nacina u zavisnosti od kompleksnosti dizajna.

U principu dva su nacina na koji se transfer dizajna vrsi na tortu. Jedan je kada se transfer vrsi direktno na povrsinu torte i zeljeni oblik dalje filom popunjava na torti, a drugi je kada se uz pomoc fila ili color flow tehnike prave odvojene dvodimenzionalne "slike" koje se posle prenose na tortu.

U svakom od ova dva slucaja potrebno je da prvo odstampate zeljeni dizajn i prekopirate ga na prozracni vostani papir. Takodje torta mora da bude nafilovana dan ranije nekim cvrstim filom (preporucujem buttercream) i da preko noci odstoji u frizideru da se fil na povrsini stegne.

Transfer dizajna direktno na tortu

Ovih metoda ima dosta, manje ili vise komplikovanih a ja bih ovde izdvojila tri koje smatram najprakticnijim a koji cete primeniti zavisi iskljucivo od kompleksnosti dizajna/slike koju prenosite.

1. Ukoliko je u pitanju prost dizajn - geometrijski oblici, cvetovi, srca i sl gde je potrebno ocrtati samo spoljasnji okvir slike, stvar je prilicno prosta. Prekopiran oblik se isece, stavi na tortu i cackalicama se oznaci oblik sa spoljasnje strane. Po skidanju vostanog papira preko tih oznaka se predje filom sa nekim od vrhova za pisanje (br. 1 ili 2) i onda se unutra boji po zelji da li samo filom u boji ili zvezdicama ili vec po zelji.

2. U slucaju kada su u pitanju slike /dizajn koji ima i unutrasnje linije ali nije preterano kompleksan, znaci linije su jasne nema mnogo preklapanja i sl, za to je pogodna tehnika sa gelom (piping gel). To je zelatinasta prozracna supstanca bez ukusa, moze da se umesto njega upotrebi tecni bezbojni zelatin. Ova tehnika se koristi za vecinu crtanih likova (sa bojanki).
Vostani papir prilikom kopiranja slike okrenete na suprotnu stranu (ako vam je bitno da vam je slika ista kao na papiru a ne odraz u ogledalu) i onda na toj strani (koja sada izgleda kao odraz tog papira) sve konture iscrtate tankim vrhom sa kesom u kojoj je gel (moze i savijen vostani papir).

Tako ocrtan dizajn stavicete tamo gde zelite da ga preslikate na povrsini torte, gelom nadole, i blago pritisnuti da se konture ocrtaju ali ne i da se linije preklope. Dizajn ce se ocrtati na povrsini. Onda kao i u prethodnom slucaju predjete buttercream-om po konturama i dalje je sve stvar vase kreativnosti


Ovu metodu sam naucila na Wiltonovom kursu i daje jako lepe rezultate. Ova duga-torta je radjena uz pomoc te metode.

3. Ovaj sistem se koristi za malo komplikovanije dizajne, ja sam samo posmatrala kako se radi sa tim, nisam ga koristila posto nisam imala neke potrebe za komplikovanijim stvarima od cvetica, srca ili crtanih junaka. Kada se dizajn prenese na vostani papir, isti se po konturama izbocka cackalicom da rupe budu sto blize jedna drugoj. Papir se postavi na vrh torte i pospe jako sitnim prah secerom. Secer prolazi kroz rupice i ostavlja konture vaseg dizajna na torti...dalje je sve isto kao i u prethodnim slucajevima :)

Sledeci put pisem vise o metodama pravljenja 2D kopija vaseg dizajna koje kao gotove slike prenosite na torte.

2 Comments:

Ivana said...

Meni je ovo ukrašavanje jako interesantno i vrlo sam zainteresovana da naučim više o tome. Molila bih te makar neku sličicu da ubaciš uz opis tehnike, čisto da bude jasnije.

Nikki said...

Nazalost za dosta toga nisam slikala nista "u procesu" kada sam radila nego samo gotove torte na kraju...
Cim budem upotrebljavala neku od ovih tehnika ponovo sigurno cu da napravim neki foto vodic (mada imam i ideje o video klipovima)a pokusacu za sada da nadjem ako ima nesto od slika na netu da ilustrujem kako sta izgleda, hvala na sugestiji! :)