28.11.08

Gingerbread cookies – kolačići od djumbira

Juče je kod moje ćerke u školi organizovana tzv “bake sale” odnosno rasprodaja kolačića koje roditelji umese (kao jedan vid fundraisinga za školu). Budući da je ovde već sve u pretpraznično – Bozićno- novogodišnjem raspoloženju uveliko, gingerbread cookies su mi nekako bili logičan izbor – a taman i moj ulaz za Kuvarigrice ovoga meseca – na kojima nam je Andrea, domacica ovomesečne Ajme koliko nas je! igrice zadala da napravimo nesto sa djumbirom.


Treba vam (mere su u šoljama od 2d)

1 šolja šećera
1 šolja rastopljenog putera
2 cela jaja
2 kafene kašičice mlevenog djumbira
1 kasičica cimeta
1 šolja meda
5 šolja brašna
2 praška za pecivo
1 vanilin šećer

(ja sam mere prepolovila pošto ovaj recept daje baš dosta testa a nije mi toliko trebalo).

Sve sastojke pomešajte i zamesite testo. Ostavite ga jedno dva sata da odstoji a onda oklagijom razvaljajte i vadite modlama željene oblike. Testo je po ovom receptu malo lepljivo i nezgodno za prenošenje oblika, ja ih obicno vadim na samom plehu. Peku se oko pola sata na oko 180stepeni. Imajte u vidu da će tokom pečenja narasti pa ostavite dovoljno prostora izmedju kolača da se ne bi slepili.


Kada su pečeni izvucite ih iz rerne, pustite malo da se prohlade i možete da ih ukrašavate. Ja sam koristila buttercream i nešto wiltonovog gela za ukrašavanje, mada u principu na ovim kolačima ja lično najviše volim čokoladni preliv. Odličan recept za glazuru za ove kolače možete da nadjete i u Minjinoj kuhinjici.

Moram da kažem da su zvezdice proizvodnja porodične dekoraterske manufakture – moja ćerka, sin i ja… kako je kuhinja posle toga izgledala o tome ne bih, ali smo se lepo zabavili u svakom slučaju.

Pa ako do sada niste razmislite ove godine da za praznike pokušate da napravite ovakve kolačiće, naročito ako imate decu u kući zabavićete se svi zajedno, kolači su jako ukusni…a tek što kuća lepo miriše na djumbir i cimet....

Voce i povrce:Ajme koliko nas je!

25.11.08

Brzinske torte, dobre za oblikovanje by Beka

Evo da prenesem dva odlicna recepta sa Roditelj foruma, za torte koje se mogu oblikovati u bilo koji oblik a prave se izuzetno brzo plus su jako ukusne!

Ledi Di

4 pudinga od vanile
1l mleka
500g putera ili margarina
250g prah secera
300 g mlevene plazme (jedna kutija)
300g kokosa
10 iseckanih krem bananica
1kg banana

Skuvati 4 pudinga od vanile u 1l mleka (plus malo secera, po ukusu). Umutiti 500 gr putera (ili margarina) sa 250 gr prah secera, pomesati sa prohladjenim pudingom i izjednaciti. Dodati 300 gr mlevenog (ili lomljenog) plazma keksa , 300 gr kokosa, 10 iseckanih krem bananica i 1kg banana iseckanih na kolutove. Sve se to izjednaci i oblikuje u tortu i dalje ukrasava u skladu sa inspiracijom. Ako nemate neku posebnu zelju za eksperimentisanjem, stavite samo slag preko, u frizider da se malo stegne...i sluzite se :)

Jafa torta

1kg jafa keksa
3 dl mleka
250 gr putera (ili margarina)
2 kasike secera (moze i manje ili vise po zelji/ukusu)

Jafa keks izlomiti na pola. U mleko staviti secer i puter i kuvati dok ne provri (da se istopi puter)
pa preliti keks. Oblikovati tortu kako zelite i prekriti slagom (ili sta vec imate u planu)

Hvala Beki za ukusne a jednostavne za pravljenje recepte! :)

22.11.08

Transfer dizajna II - Color Flow tehnika

Pomocu ove tehnike mozete napraviti dvodimenzionalne ukrase za tortu po bilo kojoj shemi/crtezu koju imate. Imajte u vidu da se ova smesa sporo susi pa je ukrase potrebno praviti nekoliko dana unapred.

Smesa se priprema uz koriscenje Wilton Powder Color Flow Mix praha. Nazalost ne znam sta bi moglo da se upotrebi umesto ovog praha a da da iste rezultate i tako sjajne i glatke ukrase sto je po meni i najveca prednost koriscenja ove tehnike.

Recept za smesu:

1/4 cup (225 ml) + jedna kafena kasicica vode
4 cups (oko 1 kg) usitnjenog secera u prahu
2 supene kasike Color Flow praska

Sve umutiti mikserom, oko 5 minuta dok ne postane konzistentna smesa. Po zelji dodati boju. Pokriti vlaznom krpom sud u kome se nalazi ukoliko nije zatvoren, zato sto se smesa brzo na vazduhu stvrdne.

Ovako dobijena cvrsca smesa koristi se za iscrtavanje ivica dizajna.

Kao i u prethodnom slucaju, dizajn se pre rada preslika na vostani papir. Papir se zalepi za radnu povrsinu (obicno neki karton) da ne bi mrdao, i mora da bude potpuno ravan, bez nabora. Uz pomoc nastavka br.2 (malo sira okrugla rupica) iscrtavaju se konture dizajna.

Jako bitno: Prilikom izvlacenja kontura morate paziti da svaka kontura bude potpuno zatvorena i bez ikakvih prekida. U suprotnom ce doci do razlivanja i mesanja smese ako radite (a obicno radite) u vise boja, i do pucanja dizajna kada pokusate da ga skinete sa vostanog papira.

Evo ovde se vidi jedna od pticica koje sam ovom tehnikom radila u okviru Wilton 2 kursa.


Tako izvucene konture ostavite oko sat vremena da se prosuse i stegnu (ako popunjavate razlicitom bojom i do dva sata). U medjuvremenu pripremite razredjenu color flow smesu za popunjavanje kontura. Smesu razredjujete u proporciji 1 kafena kasicicu vode na polovinu cup (115 ml) smese, muti se dok se ne sjedini.

Kada se konture osuse unutrasnjost se popunjava ovom razredjenom smesom. Najbolje je za to ne koristiti vrecicu sa nastavkom vec vostani papir savijen u fisek (da nastavak ne bi slucajno polomio iscrtane konture). Popunjavajte iscrtane konture brzo, pocevsi od spoljasnjih stranica ka unutra dok se masa ne sjedini.


Ukoliko radite u vise boja najbolje je napraviti malu pauzu izmedju rada sa razlicitim bojama za slucaj da sve konture ipak nisu popunjene da ne bi doslo do razlivanja.
Ovako napravljene ukrase ostavite da se suse nekoliko dana i onda ih pazljivo skinite sa vostanog papira kada vidite da su potpuno suvi. Ukrasi su u principu jestivi ali su jako tvrdi i slatki.

I ovako izgleda pticica na kraju, postavljena na tortu :)


20.11.08

Kako da prenesete dizajn/sliku na tortu

Da biste na tortu preneli neki oblik/sliku, sta god to bilo - jednostavan cvet, apstraktni oblik ili omiljeni crtani junak vaseg deteta nisu vam potrebni ni posebni plehovi, ni specijalan alat ni unapred napravljeni sabloni (mada priznajem da sve ovo dosta olaksava i ubrzava posao).
Bilo koji dizajn mozete prilicno lako preneti na tortu na nekoliko nacina u zavisnosti od kompleksnosti dizajna.

U principu dva su nacina na koji se transfer dizajna vrsi na tortu. Jedan je kada se transfer vrsi direktno na povrsinu torte i zeljeni oblik dalje filom popunjava na torti, a drugi je kada se uz pomoc fila ili color flow tehnike prave odvojene dvodimenzionalne "slike" koje se posle prenose na tortu.

U svakom od ova dva slucaja potrebno je da prvo odstampate zeljeni dizajn i prekopirate ga na prozracni vostani papir. Takodje torta mora da bude nafilovana dan ranije nekim cvrstim filom (preporucujem buttercream) i da preko noci odstoji u frizideru da se fil na povrsini stegne.

Transfer dizajna direktno na tortu

Ovih metoda ima dosta, manje ili vise komplikovanih a ja bih ovde izdvojila tri koje smatram najprakticnijim a koji cete primeniti zavisi iskljucivo od kompleksnosti dizajna/slike koju prenosite.

1. Ukoliko je u pitanju prost dizajn - geometrijski oblici, cvetovi, srca i sl gde je potrebno ocrtati samo spoljasnji okvir slike, stvar je prilicno prosta. Prekopiran oblik se isece, stavi na tortu i cackalicama se oznaci oblik sa spoljasnje strane. Po skidanju vostanog papira preko tih oznaka se predje filom sa nekim od vrhova za pisanje (br. 1 ili 2) i onda se unutra boji po zelji da li samo filom u boji ili zvezdicama ili vec po zelji.

2. U slucaju kada su u pitanju slike /dizajn koji ima i unutrasnje linije ali nije preterano kompleksan, znaci linije su jasne nema mnogo preklapanja i sl, za to je pogodna tehnika sa gelom (piping gel). To je zelatinasta prozracna supstanca bez ukusa, moze da se umesto njega upotrebi tecni bezbojni zelatin. Ova tehnika se koristi za vecinu crtanih likova (sa bojanki).
Vostani papir prilikom kopiranja slike okrenete na suprotnu stranu (ako vam je bitno da vam je slika ista kao na papiru a ne odraz u ogledalu) i onda na toj strani (koja sada izgleda kao odraz tog papira) sve konture iscrtate tankim vrhom sa kesom u kojoj je gel (moze i savijen vostani papir).

Tako ocrtan dizajn stavicete tamo gde zelite da ga preslikate na povrsini torte, gelom nadole, i blago pritisnuti da se konture ocrtaju ali ne i da se linije preklope. Dizajn ce se ocrtati na povrsini. Onda kao i u prethodnom slucaju predjete buttercream-om po konturama i dalje je sve stvar vase kreativnosti


Ovu metodu sam naucila na Wiltonovom kursu i daje jako lepe rezultate. Ova duga-torta je radjena uz pomoc te metode.

3. Ovaj sistem se koristi za malo komplikovanije dizajne, ja sam samo posmatrala kako se radi sa tim, nisam ga koristila posto nisam imala neke potrebe za komplikovanijim stvarima od cvetica, srca ili crtanih junaka. Kada se dizajn prenese na vostani papir, isti se po konturama izbocka cackalicom da rupe budu sto blize jedna drugoj. Papir se postavi na vrh torte i pospe jako sitnim prah secerom. Secer prolazi kroz rupice i ostavlja konture vaseg dizajna na torti...dalje je sve isto kao i u prethodnim slucajevima :)

Sledeci put pisem vise o metodama pravljenja 2D kopija vaseg dizajna koje kao gotove slike prenosite na torte.

15.11.08

Selidba u toku :)

Posle godinu i nesto nepisanja bloga, i povratka na isti stari blog sistem (na kome su sve nesavrsenosti ostale jednako nesavrsene kao i pre godinu dana), resila sam da ako vec ponovo pisem o dekoraciji, za pocetak to radim u malo vise user-friendly okruzenju nego sto je to mojblog servis. Tako da je preseljenje u toku ovih dana (ako fale delovi namestaja po kuci da znate o cemu je rec :)) .

Stari blog mozete pogledati ovde, a cim malo sredim ovaj novi blog eto me u novoj sezoni posle duge pauze, ali sa gomilom novih i starih ideja za pisanje o mom omiljenom hobiju i metodi relaksacije zvanom dekoracija torti (a bogami i kolaca).

U svakom slucaju, dobrodosli u moju novu online slatku kucicu!

11.11.08

Decje torte sa crtanim junacima - Character Cakes

Jos je nepuna dva meseca do 3. rodjendana mog sina a vec se sustinska tema u kuci ovih dana pokrenula - kakvu ce tortu on da ima?? (ili mozda vise njih, zavisi od vremena i inspiracije, znala sam i po 3 komada da im pravim za rodjendane...pa onda utrpavamo gostima da ih nose kuci posto ih ne bismo pojeli ni za mesec dana sve... )

Tako nekako dodjosmo do Diego (Go, Diego go - Dorin rodjak) torte, na sta je moj komentar otprilike bio uuuu super nista lakse! Na to me je komsinica koja je sa nama sedela zgranuto pogledala uz komentar da ona takvu tortu ne bi mogla da napravi ni pod razno.

Ja sam doduse drugacijeg misljenja, i mislim da su ovo stvarno najprostije od svih torti - u svakom slucaju eto mi inspiracije za post :)

Ovakve torte su inace poznate pod imenom Character cakes (ako pretrazujete po netu). I - SVAKO ali ama bas svako moze da napravi ovakvu tortu ukoliko ima odgovarajuci pleh. Nikakva mudrost, nikakva umetnost, cisto pracenje linija i stavljanje gomile zvezdica u raznim bojama po vec odredjenom sablonu. Jedino sto malo boli ruka posle..

Evo ovako recimo izgleda Dora the Explorer pleh

A u zaglavlju je moja gotova torta pravljena u takvom plehu :)

Slika na MojBlogu

Ako nemate pleh ni onda nije poseban problem, ali vam treba malo vise vremena da uradite transfer dizajna sa papira na tortu (detaljnije o tome u narednom postu) . Na Internetu ima dosta sablona za dizajn, a ako ne zelite da torta ima i odredjen oblik vec radite na cetvrtastoj ili okrugloj torti onda mozete da koristite i stranice iz bojanki (coloring pages).

Uputstvo za pravljenje torte: Dan ranije napraviti plazma, kasato ili bilo koju drugu tortu dobru za oblikovanje. Pleh postaviti plasticnom folijom (NE aluminijumskom), tako da viri sa svih strana pleha i sipati masu, dooobro pritiskati da bi se ceo pleh oslikao na torti. Ostaviti preko noci u frizideru. Izvuci iz pleha (samo povucete foliju koja viri i eto torte napolju bez brljanja i lepljenja komada za pleh).

Ukrasavanje: Ukoliko radite sa plehom onda koristeci nastavak br 2 (okrugli) izvucete sve oblike u bojama u kojim zelite (mada ja to cesto uradim i samo u jednoj boji). Onda uzmete zvezdasti nastavak ili ako je torta veca onda trostruki zvezdasti i krenete polako da punite filom u razlicitim bojama zvezdicu po zvezdicu.

Isto vazi i ako je uradjen transfer nekog oblika ili dizajna. Predjete preko obrisa koje ste preneli na kolac filom u boji da "nacrtate" figuru, a onda je "bojite" uz pomoc zvezdastog nastavka.

I naravno, uvek mozete da improvizujete neke sitne detalje kao sto su dugmici, oci i sl sa nekim bombonicama...