31.1.07

Cupcakes - deo drugi

Ne stigoh ranije da pišem i završim ovaj tekst o cupcake kolačićima. U medjuvremenu sam saznala da postoji i takmičenje u pravljenju cupcakes... baš bi bilo zanimljivo organizovati nešto tako nekada i u Srbiji, nekako mi se cini da smo tamo zaboravili na neka ovakva sitna zadovoljstva...

Klinci posebno vole da se igraju ovim kolačićima i da prave neke svoje (i moja ćerka je imala par svojih smulj verzija cupcakes prošle nedelje...)

Da budemo prakticni a ne da mnogo brbljamo - prvo sto vam treba je pleh za kolacice (muffins) i smesa od kojih cete ih praviti.

Ovde ima gotovih smesa za njih - ja koristim Quekers Muffins smese i super su. Generalno moze da posluzi i bilo koji patispanj (jaja, šećer, brašno, prašak za pecivo, po želji dodate i kakao) u koji dodate komadiće čokolade, orahe, lešnke, suvo groždje...ma šta vam se sve nadje pri ruci...

Tu smesu sipate u pleh i dobijete ovo:

RazneslikejanuarWindsor2007011.gif

Onda ih lepo stavite u rernu, a za to vreme pripremite fil za dekoraciju i po potrebi ga obojite u koje već boje želite..

Pečene:

RazneslikejanuarWindsor2007013.gif

Kad su se ispekle premažete ih jednim slojem fila u boji koju želite i ostavite da se fil stvrdne.

Posle toga - sve zavisi od mašte, volje inspiracije... tu mogu biti cvetići, razni likovi, cele figurice (kao ovaj klovn na mom cupcake-u, on je kompletno uradjen od fila čvršće konzistencije)

RazneslikejanuarWindsor2007033.gif

Ja sam se ovom prilikom skoncentrisala na cvetiće da bi ih vežbala (ovo gore belo je Wilton ruža od fila...o njoj jednom posebno, definitivno zahteva svoju temu,prelepa je kada se dobro uradi ali oči mi ispadoše i ruka me zabole od nje...:=)

Evo nekoliko sajtova sa idejama za dekoraciju:

http://www.cupcake-creations.com/cupcake-decorations.html

http://familyfun.go.com/recipes/special/specialfeature/cupcake-finder-birthday/

i naravno - http://www.cupcakefun.com/

Na ovim sajtovima imate dosta uputstava, ideja..i ako ne znate engleski za ove neke prostije stvari je dovoljno samo videti slicicu pa inspiracija sama dodje... A ako vam nesto i ne uspe - pa samo pojedete dokaze i nastavite sa sledećim kolačićem...:=)

A kad ih lepo sredite, ukrasite, namackate onda ....


RazneslikejanuarWindsor2007056.gif

Uživajte!

24.1.07

Cupcakes histerija - modni trendovi na poslastičarski način

Svašta ću ja izgleda neplanirano saznati i naučiti na ovome kursu. Eto recimo da ne odoh tamo, nikada ne bih saznala da je najveći broj onih divnih i fantastičnih torti, savršenih oblika i proporcija koje gledamo po katalozima i koje nam nabijaju komplekse -- u stvari od plastike!!!

Lepo ljudi uzmu plastičnu tortu željenog oblika i namackaju je do savršenstva... i nema sleganja filova, nepravilnih oblika, komadića kora u filu.. milina!

Ali neću da pišem o tome, već o drugom mom otkrovenju a to je činjenica da u ozbiljnom belosvetskom poslastičarstvu ako niste znali postoje i modni trendovi! Jašta! Jedne godine je fondan in naredne su možda cvetići od fila... ko bi ga znao šta je sve prošlo kroz modni svet slatkih zanimacija, ali ono što je ove godine apsolutni hit i pomama jesu cupcakes ili ti ovi kolačići okruglastog oblika koji se individualno dekorišu.

RazneslikejanuarWindsor2007024.gif

Danas je u školici na redu bilo dekorisanje dotičnih kolačića i instruktorka nam je otkrila ovu fascinantnu istinu.;) Pričala je doduše i o nekim TV emisijama, nekim profesionalnim dekoraterima (koji naravno ništa ne valjaju jer ona sve to bolje radi, tako je to svuda izgleda :-) ) a onda smo prešli i sa reči na dela.

Sve u svemu, moram da priznam da mi se trenutna kolačarska moda svidja i da sam stvarno oduševljena ovim torticama - kolačićima i mogućnostima koje one pružaju, a naročito zanimljive mogu biti za decu.

RazneslikejanuarWindsor2007034.gif

O tome kako ih napraviti sledeći put detaljnije, pošto mi je ovaj zli blog upravo pojeo pola posta! Dopali mu se kolačići, šta li je već...

19.1.07

Neprevazidjen Brownie kolač

Nije da ima veze sa dekoracijom, ali ima sa konzumiranjem kolača - sinoć sam naime probala najukusniji kolač u poslednjih...ne znam ni ja koliko...

Znam, znam o ukusima se ne raspravlja (mada smo se i muž i ja složili oko neospornog savršenog kvaliteta istog - a on i nije neki ljubitelj kolača), ali odavno slatkiš na mene nije ostavio takav utisak kao dotični...

Iznenadjujuća stvar za mene jeste uopšte činjenica da u zemlji cheesecake -ova koji vrebaju sa svih strana (a kojih i nisam neki ljubitelj) naleteh sasvim slučajno na ovo vrhunsko zadovoljstvo ljubitelja slatkiša.

Za one koji žive u USA i Kanadi -- u pitanju je Blue Ribbon Brownie u Applebee`s čokoladna fantazija sa orasima prelivena rastopljenom čokoladom i servirana u savršenoj kombinaciji sa sladoledom od vanile. Ako idete - probajte.. i javite da li vam se dopalo koliko i meni.

A za sve vas kojima Applebee`s nije pri ruci da vam ne pravim samo zazubice ovim postom evo jednog recepta za Brownie kolač (dala mi ovdasnja poznanica koja tvrdi da ispada kao u restoranu - nisam probala još):

Treba vam

200 g putera
300 g crne čokolade
4 cela jaja + 4 žumanceta
300 g šecera ,4 kesice vanilin praška
250 g brašna
250 g seckanih oraha

Istopite puter, u istopljen puter dodate čokoladu da se istopi i sve zajedno promešati da se dobije jedinstvena masa.
Umutiti jaja, žumanca i šećer, dodati prohladjenu smesu putera i čokolade. Celoj masi dodati brašno i orahe

Peći 25 minura na 180C

Preliti otopljenom čokoladom po želji,i servirati sa sladoledom od vanile.

Prijatno!

PS: za sve one koje je zanimalo da li volim i da JEDEM kolače a ne samo da ih pravim odgovor je očigledno... DA!!

P.P.S. Da ne bude da sam vizuelno-estetski deo konzumacije kolača u potpunosti zanemarila - obratite pažnju na koji način je sasvim jednostavno a atraktivno serviran kolač na slici... umesto da samo stavite tortu u tanjir, kugla šlaga ili sladoleda uz nju uz malo tečne čokolade (ili nekog voćnog preliva, u zavisnosti od torte) preko, doprineće sveukupnom lepšem izgledu, a ukoliko je u pitanju jako sladak kolač ili torta sladoled odnosno šlag uz nju će i donekle ublažiti tu slatkoću. :)

16.1.07

Barbie torte

Ove torte stvarno nije teško napraviti a devojčice ih obožavaju... još ako je unutra prava Barbika eto vam lepog i originalnog poklona za neki rodjendan (mogu i Bratz lutke da posluže naravno, ali ja nešto njih ne volim....). Ovakvu tortu sam pravila više od 5 puta i uvek je uspevala.

Kao masa mi uglavnom sluzi kasato torta ili pesak torta. Od te mase se napravi suknja i modelira, i ubode lutka u centar.

Preko toga premažete fil koji želite - može i ne mora da bude obojen, kako vam se svidja. Najbolje je da torta tako prenoci u frizideru da bi se stvrdnula i da se ne lepi prilikom dekoracije.

Znači napravili ste suknjicu, uboli barbiku u sredinu i sada samo ostaje da izaberete boju i dizajn haljine - najlepsi deo:)

Postoje vise varijanti za ukrašavanje, sve zavisi koliko vremena i živaca imate za to:

1. Najjednostavnije kad hocete na brzinu da napravite tortu- kupite one perlice secerne u boji, pospete po torti i eto lepe haljine....:) Po zelji bas mozete da malo i slagom ukrasite ali nije obavezno :)

DSC07287.jpg

2. Druga varijanta je da se cela ukrasi slagom u boji koja vam vec odgovara, to uzima malo vise vremena. Za to će vam trebati špric ili kesa za ukrašavanje, i zvezdasti nastavak (zvezdice je najjednostavnije praviti). Suknju premazanu filom u boji sada ukrašavate filom malo tvrdje konzistencije da se zvezdice ne bi raspale (dodate malo više šlag fixa, meringue puder ili neke slične mase za učvršćivanje)

3. Treca varijanta koja je najteža ali i najlepše izgleda je da joj krojite haljinu od neke pokrovne mase. Za takve torte mi obicno haljina oduzme dosta vremena. Standardna poslasticarska masa (sto se koristi za ruzice) nije dobra jer se kruni, isto vazi i za ratluk masu. Dakle ostaje marcipan koji obojite pa razvucete u haljinu (to je na ovoj plavoj torti u galeriji) samo sa marcipanom mora da se dobro pazi da se masa ne pokvasi jer se lako naprave rupe u haljini, a ne želite da vam princeza ima haljinu na rupice jelte :)) .

Rolovani fondan je najbolja varijanta (i moja omiljena) ako vam je dostupan jer je najotporniji, najbolje se oblikuje i pruza najvise mogucnosti za eksperimentisanje.

Evo jedan primer (slika je skenirana pa je losijeg kvaliteta) - suknja je pravljena od fondana a na prednjem delu se nalazi slag

torta2.jpg

Ja sam haljine koje se prave od fondana prvo crtala na papiru kako bi izgledale i bile ukrasene, pa onda merila velicinu torte i krojila na masnom papiru, da bi razvuceni fondan (kao testo) onda sekla po meri. Jednom kad se pokrije fondanom, prelazi se necim ravnim preko njega da bi bio gladak i potpuno ravan (postoji poseban alat za to, a moze i bilo sta ravno preko cega se stavi masni papir). Kada se poravna onda odozgo mogu da idu razne aplikacije od fondana, gotovi elementi ruzice i sl ili da se kombinuje sa ukrasavanjem slagom...

Ovo vazi za sve torte koje se rade sa fondanom ne samo za ove sa lutkom. U slucaju da se radi sa marcipanom umesto fondana (prva slika Pepeljuga, na pocetku ovog posta) mora da se vise obrati paznja prilikom ravnanja posto se marcipan vise lepi od fondana.

5.1.07

O tortama, kolacima i jos ponecemu...

Konacno evo da otvorim i ja blog. Ne bas onaj koji planiram da otvorim vec duze vreme a koji bi se odnosio na ono cime se profesionalno bavim (marketing svastanesto) nego blog o svom hobiju koji me u poslednjih nekoliko godina sve vise interesuje a to je - dekoracija kolaca i torti. :)

Prica o meni i tortama pocinje nekada pre tri godine kada je mojoj cerki bio prvi rodjendan... I tada sam ja odlucila da za taj specijalan rodjendan moram da licno napravim torte! Doduse, da sam za taj prvi rodjendan bila u Beogradu i da mi je bila dostupna Bongiorno poslasticarnica ne mislim da bih ikada zapocela sa takvim aktivnostima... Medjutim buduci da sam bila u Kanadi, gde do lepih (a u isto vreme i jestivih) torti je tesko a i skupo doci, ja sam kao svaki propisan streber prvo malo istrazila po Internetu, narucila par knjiga i casopisa o dekoraciji i krenula hrabro... I uspela da napravim dve torte - pa jos i ukusne:)

Tako je pocelo... danas par godina i nekih desetak torti kasnije -- evo me konacno na prizeljkivanom kursu Wilton dekoracije torti... sa namerom da ovo u cemu zaista uzivam naucim da radim jos bolje, brze i efikasnije.

Kroz ovaj blog pokusacu da prenesem ponesto od onoga sto budem ucila tamo, neke tehnike, neke male tajne i majstorije koje vam mogu olaksati zivot ako se upustite u avanturu pravljenja sopstvene torte za nekoga vama dragog i specijalnog... a mozda se poneko razmisljanje i nevezano za kolace potkrade.. nikad se ne zna... :)