27.3.07

Nekoliko recepata za torte

Dobila sam pre nekoliko dana gomilu recepata za razne torte (jer treba prvo imati tortu da bismo imali STA da ukrasimo, a bilo bi lepo da uz to sto dobro izgleda bude barem malkice jestiva...:))

Evo jedne "Dinastije" u paketu od pre neki dan. :)

DSC05823.jpg



Ima preko 50 recepata pa cu evo neke ostavljati ovde - one koje sam vec isprobala, ili mi deluju posebno zanimljivo...

Evo za pocetak:

ANANAS TORTA

10 jaja, 10 kasika secera, 10 kasika brasna, 1 prasak za pecivo,dobro ulupati i peci u podmazanom plehu. Ohladjenoj, iseci tanki gornji deo kore,izdubiti sredinu tako da ostane kao posuda. fil Na pari umutiti 4 cela jajeta i 200 gr secera, posebno umutiti 200 gr putera sa 100 gr secera, kada se krem ohladi sve sjediniti. Ananas iz konzerve iseci na sitne kockice i pomesati sa mrvicama izdubljene kore, sjediniti sa filom i u masu jos umutiti 3 žumanca. Izdubljeni deo kore napuniti sa filom i tortu premazati slagom.

DINASTIJA TORTA

Umutiti 2 kore.Umutiti 5 belanaca sa 150 gr secera,dodati 150 gr seckanih oraha i 2 kasike brasna i ispeci u podmazanom plehu. fil U ½ l mleka staviti 2 pudinga od vanile i skuvati gustu kremu,posebno ulupati 1 puter sa 12 kasika secera u prahu i 10 žumanaca i to dodati ohladjenom pudingu,dobro izmesati i masu podeliti na 2 dela.U prvi deo staviti 100 gr kokos brasna i filovati prvu koru, u drugi deo fila 3-4 rebra razmeksale cokolade i filovati drugu koru.Odozgo staviti slag.

Ova torta je izuzetno ukusna, moja trenutno omiljena torta, pre neki dan sam je bas pravila...(slike dole). Ukoliko želite da je dekorišete imajući u vidu da je puding masa malo nezahvalna za dekoraciju pošto je mekana, staviti preko poslednjeg sloja još jednu koru i nju premazati onda filom za dekoraciju.

GRILIJAŠ TORTA

Ispržiti 15 kasika secera u suvoj serpi da porumeni,dodati 20 kasika mlevenih oraha,dobro izmesati i brzo izruciti na mokar tanjir.Kada se masa ohladi samleti je na masini za orahe. kora 10 jaja ulupati sa 8 kasika secera i 15 kasika mlevenog grilijaža i 15 kasika prezli,testo peci u dva dela. fil 4 cela jaja sa 6 kasika secera dobro izmesati pa ukuvati na pari,dodati 200 gr putera i preostali grilijaž.Masu ohladiti.Ohladjene kore preseci po debljini i filovati pripremljenim kremom.Istim kremom filovati tortu i spolja pa celu tortu posuti mlevenim orasima.

KASATO TORTA

Na pari dobro umutiti 4 žumanca sa 4 kasike secera da bude gusta masa i dodati 2 kesice vanilina.Posebno umutiti 250 gr putera sa 20 gr secera u prahu.U polu ohladjenu masu od žumanaca sipati puter i mutiti dok masa ne postane penasta. Izlomiti ½ kg pti ber keksa u krupnije komade,preliti sa kuvanim hladnim mlekom,dodati 200 gr iseckanog suvog groždja pomesanog sa rumom i 200 gr seckanih oraha,4 rebra rastopljene cokolade,sve dobro promesati i sastaviti sa pripremljenom žutom masom.Od spremljene mase oblikovati tortu i premazati ulupanim snegom od 4 belanaca koji se spremaju na sledeci nacin.Skuvati 250 gr secera sa pola case vode u gust sirup,pa polako sipati u umucena belanca uz neprestano mucenje.Masu mutiti sve dok se ne ohladi i preliti je preko torte.

Naravno, ukoliko dekorišete onda vam ovaj recept za šlag preko ne treba, oblikujete masu koju želite (kasato torta je za to odlična, recimo Vini Pu i Dora torta u mojoj galeriji su Kasato torte) i onda ukrašavate.

TORTA OD BANANA

Zamesiti 250 gr secera u prahu sa 100 gr mlevenog keksa i 200 gr mlevenih oraha,dodati 1 jaje,sok 1 limuna,4 rebar rastopljene cokolade i 3 kasike ruma. Masu dobro izmesati i podeliti je u 2 dela. Jedan deo mase oblikovati po želji, staviti je na ravan tanjir posut secerom u prahu,preko tog dela poredjati na kolutove isecene banane,pa premazati kremom od penasto umucenog 125 gr putera sa 3 kasike prah secera i 100 gr uzduž isecenih žele bombona.Odozgo prekriti drugom polovinom testa,oblikovati kao donji deo,pa spolja premazati debelim slojem snega od umucene slatke pavlake sa secerom u prahu.

Naravno i ova torta kao i Kasato ostavlja mogućnost da je oblikujete kako želite- da li ćete staviti slatku pavlaku ili nešto drugo odozgo stvar je samo vaše inspiracije i želje.

2 Comments:

Вера said...

Kasato torta je odlicna!

torta said...

Ova stranica ide direktno u favorite, a recepti na isprobavanje - hvala.....